«Μπούμερανγκ» για συντάξεις και εφάπαξ οι ελαφρύνσεις στις εισφορές

eisforew-new-el

Το μέτρο δρομολογήθηκε εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με τις διαρροές, θα κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή της εξοντωτικής εισφοράς με βάση το εισόδημα

Μετά την αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματός τους επί 2 έτη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το «κίνημα της γραβάτας» από 1/1/2019 θα πάρουν ανάσα με την ελάφρυνση των εισφορών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Το μέτρο δρομολογήθηκε εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με τις διαρροές, θα κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή της εξοντωτικής εισφοράς με βάση το εισόδημα. Η ελάφρυνση των εισφορών αγγίζει κατ' εκτίμηση 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες, που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ.

Το όφελος ξεκινά από 10 ευρώ τον μήνα και ξεπερνά τα 800 ευρώ στα υψηλά εισοδήματα. Περισσότερο κερδισμένοι βγαίνουν οι μη μισθωτοί με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, οι οποίοι σε σχέση με την υπέρμετρη επιβάρυνση που περίμεναν να υποστούν το 2019 θα έχουν ελαφρύνσεις από 2.000 έως 10.000 ευρώ στα υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, η ελάφρυνση των ασφαλιστικών τους εισφορών αναμένεται να γίνει μπούμερανγκ για τους μη μισθωτούς, οι οποίοι θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί δεν πρέπει να περιμένουν επικουρική σύνταξη πάνω από 35-40 ευρώ και εφάπαξ πάνω από 4.000 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να καταβάλουν υψηλότερο ασφάλιστρο και συνεπώς να προσδοκούν υψηλότερη σύνταξη.

«Δεν είναι συμφέρουσα κίνηση η καταβολή υψηλότερου ασφάλιστρου. Οσοι πληρώσουν επιπλέον δεν θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους πίσω, καθώς η ανταποδοτικότητα του συστήματος διαρκώς φθίνει», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους, από 150% που ήταν το 2011, έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019.

Παρά το χαμηλότερο ασφάλιστρο, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα επιβαρυνθούν με την καταβολή αναδρομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, έπρεπε να καταβάλουν έξτρα μηνιαία εισφορά 11% υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Αντί αυτής της εισφοράς θεσπίστηκε ένα ελάχιστο ποσό 64,5 ευρώ τον μήνα, το οποίο οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από την 1/1/2017, καθώς επί δύο χρόνια δεν έχουν καταβάλει εισφορά ούτε ένα ευρώ υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2019 θα υποχρεωθούν να καταβάλουν σωρευτικά 1.548 ευρώ μαζί με την τρέχουσα εισφορά. Για να μην πνιγούν στα χρέη, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη οφειλή θα καταβληθεί σε 36 δόσεις. Δηλαδή για 3 χρόνια θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα την τρέχουσα εισφορά 64,5 ευρώ και τη δόση της οφειλής 43 ευρώ, με αποτέλεσμα να χαθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το όφελος της ελάφρυνσης.

■ Με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργείου, η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, από 20% που είναι σήμερα, μειώνεται στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

■ Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται στο 12%, από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

■ Οι μη μισθωτοί που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλουν υποχρεωτικά από την 1/1/2019 το χαμηλότερο ασφάλιστρο υπέρ του κλάδου σύνταξης, που ανέρχεται σε 117,2 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες. Στο ποσό θα προστεθεί η εισφορά 6,95% υπέρ υγείας και η εισφορά 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ. Δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πληρώνει 167,95 μηνιαίως.

■Με τις εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν υπολογίζεται ότι 50.000 επιστήμονες θα έχουν όφελος από 153 ευρώ έως και 10.000 ευρώ ετησίως.

■ 115.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ελάφρυνση από 200 έως και 4.670 ευρώ, ενώ 80.000 αγρότες θα έχουν ελάφρυνση από 200 έως και 2.500 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε παραδείγματα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Άρης

Σημασία δεν έχει η μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και του αφορολόγητου των υπαλλήλων, αλλά η αύξηση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των εργοδοτών που δεν πληρώνουν εισφορές, των επαγγελματιών που έχουν αδήλωτα κέρδη και αφορολόγητες εισπράξεις, των καταστηματαρχών, ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, ψυχολόγων, λογιστών, τεχνιτών κλπ που δεν κόβουν αποδείξεις και έχουν μαύρες καταθέσεις, των επιχειρηματιών που δεν πληρώνουν τα τραπεζικά δάνεια σε βάρος κράτους και καταθετών, της πραγματικής οικονομίας που έχει παράνομο αδικαιολόγητο πλουτισμό, της αγοράς με την εργασία τη χαμηλόμισθη ή απλήρωτη ή ανασφάλιστη ή μερική ή αλλοδαπή αντικανονική.

Ι

Προπαγάνδα κάνουμε μπάρμπα, έτσι? Αν ήσουν παππάς θα σε λέγανε παπΑρη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

roumeliotis

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

13
crisis_ar

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 87% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 42% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

8
o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ