Η «καθαρή» έξοδος Κύπρου στις αγορές: Άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο 2,4%

ypoik

Το success story της Λευκωσίας - «Ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία» χαρακτήρισε την έξοδο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας -  Για επιστροφή από τα «σκουπίδια» μιλά ο  διεθνής Τύπος -  H σύγκριση με την Ελλάδα

Σε μία χρονική περίοδο που η Ελλάδα μιλά με στόμφο για «καθαρή» έξοδο στις αγορές, η Κύπρος το έκανε πράξη, δίνοντας στον όρο σάρκα και οστά. Την Τρίτη η Λευκωσία ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αντλώντας 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με επιτόκιο 2,4%.

Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου με απόδοση 2,4% ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να ανέρχεται στα 5,7 δισ. Σε μήνυμά του στο Twitter, μέσω του οποίου ανακοίνωσε την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ.Γεωργιάδης έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

«Ολοκληρώθηκε έκδοση 10-ετούς ομολόγου, ύψους 1,5 δισ, απόδοση 2.4%, με την ζήτηση να ανέρχεται στα 5,7 δισ. Ψήφος εμπιστοσύνης για κυπριακή οικονομία! Δικαίωση των αποφάσεων ευθύνης και της μεγάλης προσπάθειας του συνόλου των παραγωγικών μας δυνάμεων», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.


Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης, εμφανής ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της εξόδου στις αγορές, είχε αναρτήσει και μια φωτογραφία με νόημα στο λογαριασμό του στο twitter με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και ένα από τα περίφημα αποφθέγματά του. «Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου αν σταματάς και πετάς πέτρες σε κάθε σκύλο που γαυγίζει» αναφέρει το ρητό.Από την πλευρά του , ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «το μεγάλο ενδιαφέρον -αφού η έκδοση υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές- και η ιστορικά ευνοϊκότερη απόδοση για τη χώρα μας, μαρτυρούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, στις προοπτικές της και στις πολιτικές που ακολουθούνται».

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις διεθνείς αγορές στις 11.05 το πρωί και έκλεισε στις 13.00. Ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου είναι η 25η Σεπτεμβρίου του 2018 και η ημερομηνία λήξης η 25η Σεπτεμβρίου του 2028.

Επενδυτική κατανομή


Γεωγραφικά, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε μια ευρεία κατανομή των προσφορών, κυρίως σε διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη (28%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%).

Ανά κατηγορία επενδυτών, η ποιότητα του βιβλίου προσφορών ήταν υψηλή. Διαχειριστές κεφαλαίων αποτέλεσαν την μεγαλύτερη κατηγορία (42%), και ακολούθησαν οι τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες (40%).

Η αναβάθμιση από την Standard and Poor's

Την Τρίτη το κυπριακό δημόσιο αξιοποίησε την πολύ σημαντική αναβάθμιση από τη S&P σε «ΒΒΒ-» και στην κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας» και άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,4% –σε καλύτερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 2,6%– που αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων ετών.

Σημειωτέον ότι η S&P ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) τον Ιανουάριο του 2012. Η τελευταία φορά που η Κύπρος είχε προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 27 Οκτωβρίου 2015, λίγους μήνες πριν βγει από το μνημόνιο με επιτόκιο 4,25% που ήταν τότε η χαμηλότερη τιμή για 10ετές ομόλογο που είχε πετύχει ποτέ η χώρα, αντλώντας 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα και δυόμισι χρόνια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα την άνοιξη του 2016, το spread των κυπριακών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.

Η επιστροφή από τον οίκο Standard and Poor's, μετά από 6,5 χρόνια, της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα είναι «η ισχυρότερη επιβεβαίωση της συνετής διαχείρισης που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε», είχε αναφέρει o Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. «Η οικονομία μας ανακάμπτει με τους καλύτερους οιωνούς», πρόσθεσε.

Επιστροφή από τα «σκουπίδια»

Ο διεθνής Τύπος χαιρέτισε τo success story της Κύπρου, προχωρώντας μάλιστα σε συγκρίσεις με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, η γερμανική Handelsblatt έκανε λόγο για επιστροφή της κυπριακής οικονομίας από τα «σκουπίδια» στην πρώτη κατηγορία των αγορών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης διάσωσης.

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στο θέμα της καταπολέμησης της κρίσης, αναφέρει η ανταπόκριση και τη συγκρίνει με την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές.

Αντιθέτως, η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής σε λιγότερο από τρία χρόνια, αξιοποιώντας μόνο 7,3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα.

Σύμφωνα με την «Handelsblatt», «αντίθετα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι πολιτικοί της Λευκωσίας "οικειοποιήθηκαν" το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η προθυμία πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από την Ελλάδα και σε συνδυασμό με το διαχειρίσιμο μέγεθος της κυπριακής οικονομίας κατέστη ευκολότερο για τον συντηρητικό πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σταϊκούρας: Η Κύπρος στις αγορές, η Ελλάδα αποκλεισμένη

Με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 1,5 δις από την Κυπριακή Δημοκρατία, με επιτόκιο 2,4%, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, δυστυχώς όμως συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και παραμένει εκτός των αγορών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ανέφερε στη ΔΕΘ “δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ”».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Μητσος

Σε 5-6 χρόνια,η Κύπρος θα είναι από τα πλουσιότερα κράτη καθώς κι εξαγωγέας φυσικού αερίου!Εμείς εδώ στο Ελλάντα,θα ψάχνουμε στον ουρανό τα σημάδια των ψεκασμών!Τελικά δεν αξίζουμε πεντάρα τσακιστή.

Αλέξιος Προδότης

Μπράβο είσται σοβαρό κράτος στην Κύπρο... Και γεωτρήσεις και εκτός μνημονίου κλπ..

@

Μακροπροθέσμως ίσως το επώνυμο σου αποδειχθεί αληθές . Σοβαρά κράτη είναι αυτά που δεν δανείζονται αλλά αυτά που δανείζουν .

φι

βρες μου ενα κρατος στον κοσμο που δεν δανειζεται(μονο το σουλτανατο του μπρουνει). αλλα οπως και να το κανουμε ειναι πολυ πιο σοβαρο απο τη δικη μας την τριτοκοσμικη μπανανια. και τα εχει με ολες τις μεγαλες δυναμεις καλα Ηπα, ρωσια, εε, ην. βασιλειο, ισραηλ, αιγυπτο κλπ εν αντιθεσει με την μπανανια σας .

@φι

Δανείζονται και επαναδανείζουν με ψηλότερα επιτόκια δημιουργώντας παγκόσμια οικονομική φούσκα μαζί με άλλα χρηματιστικά προϊόντα ....γνωστά πράγματα .

Κυπριακή λύση

Δίνω 50% της πατρίδα μου, 50% των καταθέσεων μου και 50% του ορυκτού πλούτου στους ξένους και μετά το παίζω έξυπνος.

Τι λες

βρε ανιστόρητε; Ποιο 50% της πατρίδας τους έδωσαν; Μάλλον δεν έχεις πάρει πρέφα ότι για την εισβολή των Τούρκων εφταιγαν τα ταγάρια οι έλληνες που ανέχτηκαν τη χούντα για 7 ολόκληρα χρόνια. Άνοιξε κανένα βιβλίο και μετά κάνε τον έξυπνο.

@ τι λες

Και λίγα του είπες. Δυστυχώς εν Ελλάδι του 2018 τα γίδια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Μόνο που...

... το 50% της Κύπρου το έδωσε η Ελλάδα....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

efksss

Πάνω από 167.000 περιμένουν και δεν βλέπουν σύνταξη - «Εξαφάνισαν» τις αιτήσεις 120.000 συνταξιούχων, αλλά ο ΕΦΚΑ επιστρέφει στα ελλείμματα - Αυξάνονται κατά 4.000-5.000 τον μήνα οι εκκρεμείς αιτήσεις, παρότι οι παλαιοί συνταξιούχοι μειώνονται

1