Δανειστές: Ούτε κουβέντα για τις συντάξεις - ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν

daneistes_syntakseis_arthro

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων - Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, λένε ότι όντως έθεσαν τέτοιο ζήτημα

Νέο... αλαλούμ φαίνεται ότι προκύπτει με το θέμα της περικοπής -ή μη- των συντάξεων, έπειτα και από το μπαράζ διαψεύσεων που ακολούθησε την δημοσιοποίηση ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο έχει επέλθει συμφωνία, ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων. Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, λένε ότι το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, προσχέδιο προϋπολογισμού, που να περιλαμβάνει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ζήτησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) με ανακοίνωσή τους αμέσως μετά το τέλος της αποστολής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Δύο ημέρες μετά τη δήλωση του Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ (και μόλις λίγες ώρες από την επανάληψη της στην Επιτροπή) πως «όλα τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν», οι θεσμοί προχώρησαν στην πρώτη τους κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας πως έγινε συζήτηση πάνω στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού.  

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά ότι η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων.

Όπως αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή ενεργοποίησε επίσης το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που θα ισχύει με το τέλος του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταπρογραμματική περίοδο, καθώς και για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μεταπρογραμματική περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής.

Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με το φθινοπωρινό Πακέτο μέτρων της Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ακολουθεί η ανακοίνωση των ελεγκτών στα ελληνικά και τα αγγλικά

Δήλωση κλιμακίων μετά την πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

Staff statement following the first post-programme mission to Greece

Staff from the European Commission, in liaison with staff from the European Central Bank and the International Monetary Fund, visited Athens from 10 to 14 September for the first post-programme mission to Greece. Staff from the European Stability Mechanism participated in the meetings in the context of its Early Warning System.

Following the completion of the ESM programme, Greece is reintegrated into the European Semester of economic policy coordination. The Commission has also activated the enhanced surveillance instrument under Regulation 472/2013 for Greece, effective with the end of the programme.

The mission held discussions on the situation and key challenges facing the Greek economy in the post-programme period, as well as the state of play and next steps in the implementation of Greece’s commitment to continue and complete the key reforms launched under the programme. This included discussions on the fiscal situation and outlook, which will feed into the preparation of Greece’s Draft Budgetary Plan for 2019, to be submitted to the Commission by 15 October, as well as on the implementation of the Non-Performing Loans resolution strategy.

The mission was also an occasion to meet with representatives of political parties, social partners and banks with a view to updating them on the modalities of engagement in the post-programme period and exchanging views on key policy issues.

Close dialogue on economic policy challenges and priorities will continue going forward. The first quarterly enhanced surveillance report will be issued in November, together with the Commission’s Autumn Package under the European Semester.

Υπουργείο Οικονομικών: «Στο τραπέζι οι συντάξεις» και το πακέτο παροχών Τσίπρα

«Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων» υποστηρίζουν ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρότι το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών δεν περιείχε καμία νύξη για το θέμα των συντάξεων, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ανέφεραν τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

· επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

· συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

· συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

· η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο».

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Hρεμια Έλληνες

Οι συντάξεις δεν θα περικοπουν γιατί είναι ένα εκλογικό παιχνίδι που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα για να σκεπάσουν την προδοσία της Μακεδονίας. Μη μασάτε... .

Ελεος

Μέχρι να βγει η ψυχή τους μέσα στο ψέμα. Οτι χειρότερο έχει βγάλει ο τόπος το κάναμε κυβέρνηση.

Απαταιωνες

Δεν πάμε καλά. Και τι μας νοιάζει τι ζήτησες και τι δεν ζήτησες. Από δω και πέρα μόνο πράξεις , τα λόγια τέλος . Το τι θέλετε , αν είχατε αυταπάτες , αν αν αν αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Οι συντάξεις θα κοπούν ναι η όχι ; Αυτό μπορείτε να το πείτε και να αφήσετε την παραμυθα και τις μακακίες! Σας βαρεθηκαμε.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ,ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ,ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ...

Εκσυγχρονισμός

Μακάρι να την εκπονούσαν την πολιτική για την Ελλάδα οι δανειστές (ΕΕ, ΔΝΤ, φιλελεύθερες κυβερνήσεις δανειστρειών χωρών, ΟΟΣΑ) και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι. Δυστυχώς την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα την κανουν αριστεροί κρατιστές, φορομπήχτες, η κομματική αναξιοκρατική νομενκλατούρα του βολέματος και σαλεμένοι αγράμματοι συνωμοσιολόγο κάθε περίεργης παρωχημένης απόχρωσης.

Εξοικονόμηση πόρων αντί για βιτρίνα και θέατρο 🎭

Απολύστε τότε όλους τους συμβούλους σε υπουργέ ία και ΔΣ από το κόμμα και τις κομματικές οικογένειες, κλείστε τις ΕΡΤ και μερικές ακόμα εκατοντάδες από τους άχρηστους φορείς ώστε να βρεθούν τα λεφτά. Ή ζητάτε νέα δάνεια από τους φορολογούμενους της ΕΕ;

Το ξερουμε

Στη ΝΔ παρακαλανε να κοπουν οι συνταξεις....

Ενημέρωση

Δεν κυβερνάει η ΝΔ. Οι Σύριζα κι οι Ανέλ κυβερνάνε. Βέβαια είναι και πολιτικά και ηθικά ανήθικο να στέλνει η τωρινή κυβέρνηση λογαριασμούς κι υποχρεώσεις πληρωμών στην επόμενη (υπερβολικά ελλείμματα), όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, και επιπλέον και νέες υποχρεώσεις δανεισμού από τις επόμενες γενιές μας με ακόμα υψηλότερες φορολογίες και περικοπές. Είναι ό,τι χειρότερο να κλέβεις το μέλλον των επόμενων γενιών όπως έκαναν ήδη οι ψηφοθήρες Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής (ανηψιός) και κάνει τώρα κι ο Σύριζα (καταστροφικό 2015, σπατάλες στο δημόσιο τομέα για ίδιον όφελος των κομματικών στελεχών, σπατάλες των πελώριων υπουργικων συμβουλίων και ψηφοθηρικές άσκοπες δαπάνες κι υπερφορολόγηση). Τρελοκομείο...

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

ΜΗ ΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ..ΤΟ ΜΑΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ....ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ...ΜΑ ΤΟΣΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΒΛ@ΚΕΙΑ ....ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ !

Και γιατι μιλαμε με την τροικα?

Μνημονια τελος δεν ειπαν? Οτι αποφασιζουμε εμεις δεν ειπαν? Τωρα γιατι τους ζητανε την αδεια?

@

Το λες για να το καταλαβουν τα γεροντια η για να το καταλαβεις ο ιδιος?Γιατι απ αυτους δανειζεσαι κουτο..

Γουστάρω τρελά

Εγώ πάλι την βρίσκω να βλέπω τους αριστερουληδες να ξεφτιλιζονται. Την βρίσκω τρελα να βλέπω αριστερούς να βαρανε προσοχες και να κάνουν ότι τους λένε κάτι γραβατωμενοι τύποι που εκπροσωπούν την αστική τάξη. Θέλω να τους βλέπω να ξεφτιλιζονται. Οι αντιστασιακοί με το μπελά τσαο τώρα γονατιστοί να παρακαλάνε τους εκπροσώπους τραπεζών και πολυεθνικών. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό. Έτσι , θέλω να τους βλέπω να ξεφτιλιζονται. Λοιπόν όλοι οι αριστεροί θα παρακαλάτε θα εκλιπαρειτε , όλοι οι αριστεροί είσαστε υπηρέτες και δούλοι της αστικής τάξης. Σκύψε αριστερε, κουμάντο κάνει η αστική τάξη και θα την γλύφεις και θα παρακαλάτε να μην κόψει συντάξεις για να μείνεις στην εξουσία. Αριστερε ξεφτίλα προσκυνα.....

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

τοσους φορους σου εχωσα ρε σαλεμενε , και σου τρωω τον μισθουλη σου, τι θελεις τωρα να σου παρω ότι σου εχει μεινει σπιτι αυτοκινητο και ότι εχεις και δεν εχεις ;;;; την αστικη ταξη κτυπαω ρε γκαβακα ώστε να υπαρχουν μονο πολύ φτωχοι και πολύ πλούσιοι να εξαφανιστεί η μεσαια ταξη και με τους τελευταίους (πλουσιους να κανω κατασταση) , να κυβερνάμε τους ηλιθιους αιωνίως. σας σκιζουμε ρε γκαβακα και δεν το βλέπεις ;;;;

Ασε τα σαπια

και πλερωνε ενφια. Που "σ αρεσει". Μερα νυχτα κλαις να βγουν οι αλλοι να φας ενα ξεροκομματο...

SIAP4

Ψέματα, ψέματα, όλα ψέματα... Μάς έχουν φλομώσει στο ψέμα...

αντικειμενικος

ή μειώνονται συντάξεις ή κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις από την υπερφορολόγηση και τις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές και κανένας δεν ξαναπαίρνει σύνταξη απλά μαθηματικά σε μία χώρα που οι συνταξιούχοι είναι πιο πολλοί από τους εργαζόμενους,τώρα τι λέει ο Τσίπρας αδιάφορο και κανείς δεν τον ακούει πλέον

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης