Φιάσκο του ΑΠΕ με τις συντάξεις: Διαψεύσεις από παντού και νεύρα στην κυβέρνηση

tsasa-mesa

Ανώτατη κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τις πληροφορίες του ΑΠΕ - Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται τονίζει η Κομισιόν - Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση μετά τον ισχυρισμό του ΑΠΕ ότι είχε ενημερωθεί για «συμφωνία»

Μπαράζ διαψεύσεων ακολούθησε τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ από το κρατικό πρακτορειο ειδήσεων, το ΑΠΕ, που σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή είναι «εκτός πραγματικότητας»: Ο ένας μετά τον άλλο, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση διαψεύδουν ότι έχει επέλθει συμφωνία ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την αντιπολίτευση που κατά το ΑΠΕ είχε ενημερωθεί κιόλας για τη συμφωνία, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να δηλώνουν άγνοια ο ένας μετά τον άλλο.

Ακολούθησε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, στο οποίο γινόταν επίκληση δύο ευρωπαϊκών πηγών που έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Η σκυτάλη των διαψεύσεων ήρθε επίσημα, ακολούθως, στα χέρια της Κομισιόν που δια του αναπληρωτή εκπροσώπου της, επανέλαβε τη θέση ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται: Η περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου είναι ένα μέτρο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Το πιο πρόσφατο άδειασμα του ΑΠΕ ήρθε από ανώτερη κυβερνητική πηγή, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, που είπε στους οικονομικούς συντάκτες ότι εκείνοι «ξέρουν καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν».

Ωστόσο, τόσο το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του ΑΠΕ, όσο και η σπουδή των πολιτικών προϊσταμένων του να υπερασπισθούν το ρεπορτάζ, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία και την αξιοπιστία του δημοσίου μέσου ενημέρωσης, όσο και αυτών που είναι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Παράλληλα, το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δημιουργεί προβλήματα και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το θέμα της περικοπής των συντάξεων, αφού προκλήθηκε αναστάτωση, που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών.
Tην ίδια στιγμή, οι συνεχείς διαψεύσεις δημιούργησαν έντονες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που κορυφώθηκαν μετά και το μεγαλοπρεπές «άδειασμα»  του ΑΠΕ από το κυβερνητικό στέλεχος. 

Κυβερνητική πηγή: Εκτός πραγματικότητας οι πληροφορίες του ΑΠΕ

Σπεύδοντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και ενώ είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η επίσημη διάψευση από την Κομισιόν, αλλά και το δημοσίευμα του Reuters που επίσης άδειαζε το ΑΠΕ, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πληροφορίες του Πρακτορείου είναι εκτός πραγματικότητας.

Ειδικότερα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις συναντήσεις με τους θεσμούς, δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά μένουν ανοικτά πόσο θα κοστίσει και πώς ή πότε θα εφαρμοστούν, για κάποια τουλάχιστον από τα μέτρα.

«Αυτό που έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς ήταν ότι συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό κόστος για κάποια από τα μέτρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων κλπ) τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές αλλά έχει γίνει σύγκλιση. Θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν πολλά θέματα».
Επιβεβαίωσε δε ότι αν και κοστολογήθηκαν, δεν συμφωνήθηκε ποιες δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν το 2019 και ποιες το 2020 ή πιο μετά. «Εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο» λένε στην κυβέρνηση που θα ζυγίσουν επίσης τις επιπτώσεις τους, όπως και οι θεσμοί.

Κομισιόν: Pacta sunt servanta 

Λίγο νωρίτερα και η Κομισιόν είχε διαψεύσει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.

Είχε προηγήθει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίς το πρωί το κρατικό ΑΠΕ ότι οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων αναφέρει ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία .

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είαι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών. Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

ΑΠΕ: Βάσιμες οι πληροφορίες των συντακτών μας 

Ωστόσο και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ επιμένει και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε τονίζει: «To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

ΣΧΟΛΙΑ (70)

Βρίσκουν και τα κάνουν

Δυστυχώς όπως είπε και κάποιος πιο πάνω ζούμε σε χώρα ηλίθιων. Και μόνο το γεγονός ότι η συμμορία είναι ακόμα στο 20 τοις εκατό τα λέει όλα...

Β Ν

Το πως λειτουργει το ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣο κεμπελικιστικος ρολος του ειναι γνωστο,για ενα τοσο σοβαρο θεμα που απασχολει το 27% του ελληνικου λαου καποιος ομψς εισαγγελεας δεν θα επρεπε να ασχολιθει? Α ξεχασα αυτοι εχουν πεσει με τα μουτρα στα δανεια της Ν Δ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, που καιρος να ασχοληθουν με αλλα θεματα.

ΤΡΙΚΥΜΙΑ

ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ !

ΜΗΤΣΟΣ

Η Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ... Η ΤΟ ΑΠΕ ΚΑΝΕΙ ΑΤΣΑΛΗ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ....ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ !

To ΑΠΕ κάποτε είχε ένα κύρος,

σήμερα είναι μαγαζάκι των συριζανελιάρηδων.

Κarletos

Οι Γκεμπελισκοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπερεβαλλαν εαυτους και εν τελει ευτελισαν το ΑΠΕ !

Απέλπιδες προσπάθειες

Το ΑΠΕ θυμίζει ΥΕΝΕΔ λίγο πριν την εξέγερση του λαού και την πτωση της χούντας. Λοιπόν ρουφιάνοι του Τσίπρα και άθλιοι χαφιέδες του ΑΠΕ. Ότι ψέμμα και να πείτε , ότι προπαγάνδα και κάνετε , όσους νεκρούς και να κρύψετε όπως στο Μάτι, όσες συγκρούσεις και συγκεντρώσεις υποβαθμισετε ο ψεύτης αρχηγός σας, αυτό το λαμόγιο ο αρχιψευταρος θα πέσει και η Ελλάδα θα λευτερωθει. Το εμπεδωσατε χαφιέδες;;;;; Η χούντα που στηρίζετε , μια κυβέρνηση που ξεκάθαρα πλέον στηρίζεται στο ψέμμα και στην απόκρυψη γεγονότων δεν θα βασανίζει για πολύ ακόμα τον λαό μας. Η Ελλάδα θα ελευθερωθεί και η Μακεδονία μας θα μείνει ελεύθερη ανεξάρτητη όπως ήταν πάντα ότι καινά κάνει το αφεντικού σας αυτός ο αρχιχαφιες που βραβεύτηκε από το ΝΑΤΟ για τις διευκολύνσεις που προσφέρει στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΑΠΕ άντε ............ !

Ομογενης

Ποια εξέγερση ρε τραχανά. Σε ποιο πλανήτη έγινε η εξέγερση ; Μετά απόρησε γιατί σας έχουμε για φτύσιμο

...

Για ποια εξέγερση μιλάς; Για το στημένο Πολυτεχνείο, που έδωσε την ευκαιρία στον πρακτορίσκο Ιωαννίδη να ρίξει τον Παπαδόπουλο; Καμία "εξέγερση" δεν έριξε τη Χούντα...

ςς

κυριοι το μονο που ενδιαφερει τους γιγαντιους συριζαιους,πως θα μαζευει χρημα βαζει φορους ,για να δοσει προεκλογικα 200 με 300 ,επιδομα στους συνταξουχους για να τους παρει την ψηφο,εγω πιστευω οτι οι γελοιοι συνταξιουχοι θα του την δοσουν,οπως και οι σκουλικαντερες δημοσιοι υπαλληλοι,κυριοι οι συριζαιοι εχουν ως στοχο στις εκλογες να περιορισουν την ηττα στο ελαχιστο,δεν ξερω εαν το καταφερουν κατα τη γνωμη μου ολα ειναι ανοιχτα,κυριοι ζουμε σε μια χωρα ηλιθιων ,δεν ειναι μονον οι συριζαιοι,ειναι ανελ,χρυση αυγη,ποταμι ,λεβεντηδες,λαφαζανηδες,τρελοζωη,

Gio

Η ΝΔ θέλει περικοπή των συντάξεων, και τώρα της φταίει το ΑΠΕ!

Κτηνιατρος

Συντροφε, ο Αλι6ς εκανε αναγκαιες και ψηφισε τις περικοπες που ερχονται, οχι η ΝΔ. Και ο Αλι6ς δεν λεει πως δεν πρεπει να γινουν - να γινουν και να παραγινουν λεει αν το προσεξες. Αυτο που λεει ειναι να μη γινουν μεχρι να κανει εκλογες για να το πακεταρει σαν 'επιτυχια' ... τις περικοπες που ψηφισε ο ιδιος. Παρε 0.10 τωρα και ζητα απο τον παππου να σου συμπληρωσει τα υπολοιπα - οσο παιρνει συνταξη.

ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΕ

ΤΟ Κ.Κ.Ε ΤΟ ΚΙΝΑΛ,ΚΑΙ Η Ν.Δ , ΕΦΕΡΑΝ ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ , ΝΑΙ Η ΟΧΙ ? ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΧΟΡΤΑ ΩΜΑ !

Β Ν

Αληθεια βρε βλητο που το διαβασες το ραβασακι αυτο.

Ιάσων

Δύο μπάλες σανό στον κύριο, δεν προλαβαίνει να τις καταβροχθίζει.

SIAP4

Ψέματα, ψέματα, ψέματα... Μάς έχουν φλομώσει στα ψέματα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης