Φιάσκο του ΑΠΕ με τις συντάξεις: Διαψεύσεις από παντού και νεύρα στην κυβέρνηση

Φιάσκο του ΑΠΕ με τις συντάξεις: Διαψεύσεις από παντού και νεύρα στην κυβέρνηση

Ανώτατη κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τις πληροφορίες του ΑΠΕ - Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται τονίζει η Κομισιόν - Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση μετά τον ισχυρισμό του ΑΠΕ ότι είχε ενημερωθεί για «συμφωνία»

tsasa-mesa
Μπαράζ διαψεύσεων ακολούθησε τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ από το κρατικό πρακτορειο ειδήσεων, το ΑΠΕ, που σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή είναι «εκτός πραγματικότητας»: Ο ένας μετά τον άλλο, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση διαψεύδουν ότι έχει επέλθει συμφωνία ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την αντιπολίτευση που κατά το ΑΠΕ είχε ενημερωθεί κιόλας για τη συμφωνία, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να δηλώνουν άγνοια ο ένας μετά τον άλλο.

Ακολούθησε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, στο οποίο γινόταν επίκληση δύο ευρωπαϊκών πηγών που έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Η σκυτάλη των διαψεύσεων ήρθε επίσημα, ακολούθως, στα χέρια της Κομισιόν που δια του αναπληρωτή εκπροσώπου της, επανέλαβε τη θέση ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται: Η περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου είναι ένα μέτρο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Το πιο πρόσφατο άδειασμα του ΑΠΕ ήρθε από ανώτερη κυβερνητική πηγή, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, που είπε στους οικονομικούς συντάκτες ότι εκείνοι «ξέρουν καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν».

Ωστόσο, τόσο το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του ΑΠΕ, όσο και η σπουδή των πολιτικών προϊσταμένων του να υπερασπισθούν το ρεπορτάζ, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία και την αξιοπιστία του δημοσίου μέσου ενημέρωσης, όσο και αυτών που είναι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Παράλληλα, το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δημιουργεί προβλήματα και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το θέμα της περικοπής των συντάξεων, αφού προκλήθηκε αναστάτωση, που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών.
Tην ίδια στιγμή, οι συνεχείς διαψεύσεις δημιούργησαν έντονες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που κορυφώθηκαν μετά και το μεγαλοπρεπές «άδειασμα»  του ΑΠΕ από το κυβερνητικό στέλεχος. 

Κυβερνητική πηγή: Εκτός πραγματικότητας οι πληροφορίες του ΑΠΕ

Σπεύδοντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και ενώ είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η επίσημη διάψευση από την Κομισιόν, αλλά και το δημοσίευμα του Reuters που επίσης άδειαζε το ΑΠΕ, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πληροφορίες του Πρακτορείου είναι εκτός πραγματικότητας.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις συναντήσεις με τους θεσμούς, δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά μένουν ανοικτά πόσο θα κοστίσει και πώς ή πότε θα εφαρμοστούν, για κάποια τουλάχιστον από τα μέτρα.

«Αυτό που έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς ήταν ότι συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό κόστος για κάποια από τα μέτρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων κλπ) τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές αλλά έχει γίνει σύγκλιση. Θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν πολλά θέματα».
Επιβεβαίωσε δε ότι αν και κοστολογήθηκαν, δεν συμφωνήθηκε ποιες δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν το 2019 και ποιες το 2020 ή πιο μετά. «Εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο» λένε στην κυβέρνηση που θα ζυγίσουν επίσης τις επιπτώσεις τους, όπως και οι θεσμοί.

Κομισιόν: Pacta sunt servanta 

Λίγο νωρίτερα και η Κομισιόν είχε διαψεύσει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.

Είχε προηγήθει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίς το πρωί το κρατικό ΑΠΕ ότι οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων αναφέρει ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία .

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είαι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών. Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

ΑΠΕ: Βάσιμες οι πληροφορίες των συντακτών μας 

Ωστόσο και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ επιμένει και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε τονίζει: «To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης