«Ξεμένει από καύσιμα» η ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για τις επενδύσεις

greek_arthro

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις πως «η ανάπτυξη επέστρεψε», η μονιμοποίηση της στασιμότητας φοβίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

«Σκάλωσαν» στα επίπεδα του 2016 οι Επενδύσεις στη χώρα μας. Και αντί «να μην ξέρουμε τι να τις κάνουμε τις τόσες πολλές επενδύσεις που θα έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια», όπως προέβλεπε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄τρίμηνο του 2018 δείχνουν στασιμότητα και πτώση στις Επενδύσεις.

Οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο Ακαθάριστος σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου στη χώρα μας το β΄τρίμηνο του 2018 δεν ξεπέρασε –σε εποχικά διορθωμένα νούμερα- τα 5,216 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο πέρυσι έφτασε στα 5,509 δισ. ευρώ. Οι Επενδύσεις φέτος κινήθηκαν χαμηλότερα και από το β΄τρίμηνο του 2016 (5,416 δισ. ευρώ) και ουσιαστικά επέστρεψαν στα επίπεδα που κινούνταν το 2014 (5,215 δισ. ευρώ τότε), ενώ στο β΄τρίμηνο του 2015 είχαν πέσει ακόμα χαμηλότερα (στα 5 δισ. ευρώ) λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε.

«Ρηχή» Ανάπτυξη

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις πως «η Ανάπτυξη επέστρεψε», η μονιμοποίηση της στασιμότητας, αντί της επιστροφής στην Ανάπτυξη, φοβίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έδειξαν ότι παρά την «τονωτική ένεση» του Τουρισμού που «φούσκωσε» πλασματικά τις ελληνικές εξαγωγές (+9,4% στο β΄εξάμηνο φέτος), η ελληνική Οικονομία πάσχει από επενδύσεις (καταγράφουν πτώση 5,1%) και έτσι η Ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο δεν ξεπέρασε ούτε το 2%.

Και αν η διάψευση των προσδοκιών για Ανάπτυξη 2% κατά το 2017 αποδόθηκε εν πολλοίς στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης που ήταν τότε σε εξέλιξη, η προοπτική ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου και «αλλαγής σελίδας» στην Οικονομία φέτος θα έπρεπε να είχε «απογειώσει» την Ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο του 2018. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε ενδέχομένως στην κυβέρνηση να υπόσχεται και επαναδιαπραγμάτευση «με νέους όρους», για τα μέτρα περικοπών στις συντάξεις το 2019.

Αντιθέτως, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές η Ελληνική Στατιστική δείχνουν ότι μετά από 8 χρόνια ύφεσης και απώλειας άνω του 25% του ΑΕΠ, η Ανάπτυξη ακόμα «σέρνεται». Και καθώς η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται με βάση τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει κατρακυλήσει –και όχι ως ποσοστό του αρχικού ύψους του- με τους ρυθμούς αυτούς θα χρειαστούν πολλά χρόνια ή και γενιές ολόκληρες, για να φτάσει ξανά στα σχεδόν 250 δισ. ευρώ που βρισκόταν το 2008.

Στόχος να μην πέσει κάτω από 2%

Με βάση τους αριθμούς, το α΄τρίμηνο του 2018 αποδείχθηκε καλύτερο από ό,τι αρχικά εκτιμάτο (+2,5% αντί 2,3%) αλλά η δυναμική αυτή δεν είχε διάρκεια και στο β’ τρίμηνο έπεσε στο 1,8%.

«Επιτυχία» θεωρείται πλέον στην κυβέρνηση ακόμα και εάν επιτευχθεί εφέτος Ανάπτυξη 2% όπως υποσχόταν από πέρυσι. Αλλά αν πέσει τελικά πάλι κάτω από το «ψυχολογικό όριο» που έθεσε πέρυσι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πρωθυπουργός (για το 2017 όμως) και αφού οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών έχουν κατρακυλήσει πολύ κάτω από το 2,6% που αρχικά προέβλεπε το προσχέδιο Προϋπολογισμού πέρυσι, τότε και «καύσιμο» του Τουρισμού μπορεί να μην μπορεί πια να επιτρέψει ελπίδες για αναστροφή της Οικονομίας από τα βάθη που έχει καταπέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μία εβδομάδα πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη χώρα μας. Και αυτό περιορίζει την διαπραγματευτική ευχέρεια και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για εξαγγελίες όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού το ΔΝΤ και άλλοι οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι μπορεί μία λάθος κίνηση να προκαλέσει νέα εμπόδια για τις Επενδύσεις και την αύξηση της Παραγωγής, εγκλωβίζοντας την Οικονομία ξανά σε πολύ χαμηλούς μισθούς, πριν αυτή ξεπεράσει την κρίση και μπορέσει να παράγει νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Αλεξανδρος Κ.

Δηλαδη για να καταλαβω περιμενανε να ερθουν επενδυτες με τετοια φορολογια ? Ακομα και στην πωληση-μεταβιβαση μετοχων ΑΕ που σε ολο τον κοσμο ειναι σχεδον αφορολογητη εδω εβαλαν ενα 15% φορο υπεραξιας (ακομα και σε εκεινους που τις κατεχουν πολλα χρονια) και επεβαλαν και επιπλεον φορο αλληλεγγυης μεχρι 10% δηλαδη συνολικα σχεδον 25% στην πωληση (στην κυπρο θα ηταν 2%)........ποιος να ερθει να επενδυσει ?

ΟΥΣΤ!!!

Τι θα πει "σέρνεται" η ανάπτυξη...μα αφού σκίσαμε τα μνημόνια και προσελκύσαμε τρομερές επενδύσεις, καθώς και χιλιάδες επενδυτές λαθρό και μη. Λάθος μου τα λένε βρε παιδιά; Δεν μου βγαίνουν τα απλά μαθηματικά... μήπως χρησιμοποιούν τίποτα καινούρια μαθηματικά και τους βγαίνουν οι πραξούλες...

Το πρόγραμμά μου για την ΔΕΘ :)

Για μένα φίλε μου στο έχω γράψει χιλιάδες φορές η λύση είναι μονόδρομος : α) Μείωση δημοσίου κατά το λιγότερο 30% έστω σταδικά β) Μείωση βουλευτών στους 200 και μείωση των απολαβών τους το λιγότερο 30% (από εκεί φαίνεται και η αποσύνδεση της πολιτικής σκηνής με την πολιτεία, όταν στον μέσο έλληνα έχουν αφαιρέσει το λιγότερο 40% και οι ίδιοι σφυράν αδιάφορα κάνοντας την πολιτική υπερπροσοδοφόρο επάγγελμα γ) Πάταξη φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Αν από το '09 είχα βάλει ένα πλάνο σε μείωση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στο 50% έστω 10ετίας τώρα το κράτος θα εισέπραττε περίπου 9δις το χρόνο παραπάνω (σκέψου μόνο πόσο παραχωρεί η κυβέρνηση σε κάθε υποδόση πολύ μικρότερου ποσού). δ) Επιτάχυνση της δικαιοσύνης, διαλεύκανση σκανδάλων, έλεγχο σε όλες τις λίστες που δόθηκαν στο ελληνικό κράτος από την αρχή (απότι κατάλαβα τη λίστα λαγκάρντ την χιονίσαμε και προς εκεί οδηγούνται οι λοιπές!). ε) Μη αποδοχή του 10% των κόκκινων δανείων, αποδοχή στο 50% με μακροπρόθεσμους εξίσου ευνοικούς όρους. ζ) Έλεγχο στους κακοπληρωτές και διασταύρωση πόθεν έσχες, λογαριασμών και εντός και εκτός. η) Τάχυστη είσπραξη προστίμων. θ) Κάθετη μείωση φορολογίας στο το λιγότερο 30% και μείωση ΕΝΦΙΑ εντάσσοντας ορθές τιμές σε περιοχές υψηλής ζήτησης και αθροίζοντας τετραγωνικά και επιφάνειες. ι) Ακύρωση παραγραφής της φοροοδιαφυγής στη 5ετία και μετατροπή σε 15ετία. Η όποια κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να ακυρώσει την οποιαδήποτε μείωση σε μισθούς/συντάξεις ή περαιτέρω υπερφορολόγηση αλλά πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ορθά λογικά μέτρα με αυξήσεις μισθών/συντάξεων και κάθετη μείωση της φορολογίας. Και το βασικότερο είναι ότι όσο ο έλληνας αποδέχεται τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, το κράτος παγιωμένα ενθαρρύνει και επιβραβεύει τον φοροφυγά και κατανέμει όλο το βάρος του χρέους της χώρας στους άσπρους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους τόσο θα μας αναπτύσσουν θεωρίες οι εμμονικοί και θα μας συρρικνώνουν. Την καλημέρα μου !

planet

Συμφωνώ σε όλα εκτός απο το τελευταίο όπου είμαι κάθετα αντίθετος 5ετία και παραγραφή είναι το μόνο σωστό μέτρο που πάρθηκε απο τα μνημόνια και αφορά τις επιχειρήσεις. Ας φτιάξουν φορολογικούς μηχανισμούς που να τσακώνουν τους φοροκλέφτες και τα 5 χρόνια τους φτάνουν και τους περισσεύουν.

Κωστής

Το 50% των συνταξιούχων τα τρώνε στο Κίνο και στο πάμε στοίχημα, άρα καταλήγουν στις τσέπες του Μελισσανιδη ,και ένα 25% των συνταξιούχων κυνηγάνε τη βίζιτα στα πάρκα και στα καφενεία! ! Αφήστε λοιπόν την καραμέλα με τους καημένους πορνοπαπουδες.Καθε μέρα ακούμε για αποπλάνηση παιδιών από δαύτους.

dim

Όσο συνεχίζεται αυτός ο οικονομικός εκβιασμός, η οικονομική κατοχή και το ροκάνισμα των περουσιών και ανέχεται ο πολίτης αυτής της χώρας αυτή την αλητεία ελλείψη πολιτικού συστήματος αλλά και προστασίας τόσο θα μονιμοποιούνται τα μνημόνια όπως και να τα ονομάσεις, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί όπου στα ξερά θα καίγονται φυσικά και τα χλωρά. Οι ξένοι κατά την ταπεινή μου αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων όχι γιατί ζητούν τα χρήματα τους (καλά κάνουν) αλλά γιατί εδώ και μια δεκαετία οδηγούν εμμονικά και σκόπιμα μια χώρα προς εξαθλίωση και ταπείνωση χωρίς καμία ουσιαστική ανάπτυξη και έξοδο σε αγορές και πράσινα άλογα. Για τους έσω υποθέτω ότι δεν κατάλαβαν καν, δεν τους υπολογίζω είτε τους πράσινους,μπλε,πορτοκαλί,κόκκινους, είναι πενιχροί,άτολμοι,ανήθικοι ... εμετικοί. Ένα παιδί του δημοτικού θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει, δεν οδηγεί πουθενά. Η πραγματικότητα στην αγορά πλην εξαιρέσεων είναι τραγική. Πιο πολύ θυμώνω όμως με εμάς τους πολίτες που έχουμε χρόνια τώρα αποδεχτεί την ακυβερνησία, την διεφθαρμένη δικαιοσύνη, το ανάπηρο δημόσιο, την διαφθορά, τη διαπλοκή, την παραοικονομία, την ασυδοσία, τα ψέματα, την ανομία, την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού στα πάντα, το μπάχαλο. Υποθέτω αυτήν την κατάσταση βρήκαν και οι έξω και ξεσάλωσαν. Δεν το λες και λίγο να αγοράσεις μια χώρα εντός 10ετίας και σχεδόν τσάμπα. Το θέμα όμως έστω και τώρα είναι ότι ο πολίτης πρέπει να ορθώσει ανάστημα και με δημοκρατικό τρόπο να απαιτήσει από το κράτος να λειτουργήσει και από τον πολιτικό κόσμο να πράξει (γιαυτό είμαι απαισιόδοξος, μακάρι να είχαμε εναλλακτική λύση να τους αλλάζαμε όλους, έχουν αποδεικτεί όλοι τους πολύ κατώτεροι των περιστάσεων). Πρέπει να επανέλθουν οι αξίες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, να δουλέψει ο ελεγκτικός μχανισμός και οι νόμοι, να δουλέψει με ορθούς ταχείς ρυθμούς η δικαιοσύνη αμερόληπτα και να φρεσκαριστεί (αφού δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα) η πολιτική σκηνή κυρίως με ανθρώπους μη κομματικοποιημένους, τεχνοκράτες, της αγοράς

Πρέπει να πούμε ΦΤΑΝΕΙ! Ως εδώ !!

Επί δέκα χρόνια μας εξαθλιώνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ όλο και περισσότερο! Εκατομμύρια ανθρώπων βασανίζονται και εξοντώνονται χωρίς να βγάλουν ΑΧΝΑ !! Ούτε ΚΙΧ !! Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ και ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ !!!

Κωστής

Χίλια μπράβο σου φίλε μου !!! Είσαι υπέροχος ! Τα είπες όλααααα!!!!!!

Ουγκ

Ανάπτυξη επιστρέψει οταν Κούλη εξουσία ..ουγκ !

ioannis

Τι έγινε, πέρασε το ΑΕΠ αυτό του Σαμαρά ή όχι ακόμα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».