ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το β΄τρίμηνο του 2018 έναντι πρόβλεψης για 2,3%

elstat_main01

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθεωρήσει το στόχο της ανάπτυξης στο 2,3% για φέτος

Ανάπτυξη κατώτερη του αναμενομένου για το β΄τρίμηνο του 2018 (1,8%) αλλά υψηλότερη από εκείνη που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Ιούνιο για το α΄τρίμηνο του έτους (2,5% αντί 2,3%) δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Η αύξηση αυτή προκύπτει και λόγω της σύγκρισης με την πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης του β΄τριμήνου του 2017 (base effect) καθώς η ελληνική οικονομία κατά το β΄τρίμηνο του 2016 είχε κατρακυλήσει κάτω κι από τα επίπεδα που ήταν στο β΄τρίμηνο …του 2013 (ΑΕΠ 46,023 δισ. το β΄τρίμ. 2016)!

Το θετικό στοιχείο είναι ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, χωρίς να δείχνει τάσεις επιστροφής στην ύφεση. Η αύξηση αυτή όμως είναι αναιμική και φαίνεται πως στηρίζεται κυρίως στην εποχική αύξηση του Τουρισμού (που προσμετρώνται στις ελληνικές Εξαγωγές) ενώ την ίδια ώρα οι Επενδύσεις στη χώρα μειώνονται αντί να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία β΄τριμήνου για το ΑΕΠ της χώρας, τα οποία ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ:

- Αντιθέτως, με βάση τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το β΄τρίμηνο του 2018 ήταν 2,5% και όχι 2,3% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης ανακόπτεται από το β΄τρίμηνο.

- Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8%. Συνολικά δηλαδή στο α΄εξάμηνο η οικονομία κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 2,15% και έτσι θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον 2,5% στο β΄εξάμηνο του 2018, για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ετήσια αύξηση 2,3% εφέτος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε τον Ιούνιο.

- Την αύξηση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο κατά 1,8% στήριξαν κυρίως οι Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που αυξήθηκαν κατά 9,4% στο διάστημα αυτό. Ωστόσο στο μέγεθος αυτό συνυπολογίζονται τα έσοδα από τον Τουρισμό που διαγράφει μία ακόμα «χρυσή χρονιά».

- Αντιθέτως οι Επενδύσεις (Ακαθάριστος σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου) μειώθηκε στο β΄τρίμηνο του 2018 κατά 5,4% - και μετά την μεγάλη μείωση κατά 10,3% που σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, επέστρεψαν στα επίπεδα δηλαδή που κινούνταν την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και του 2017.

- Στο β΄τρίμηνο η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε πολύ κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, κατά 1%.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει επανειλημμένως προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη φέτος. Από 2,6% που υπολόγιζε για εφέτος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2017, μείωσε τις προσδοκίες της σε 2,5% στον Προϋπολογισμό και προ διμήνου σε 2,3%, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στις 21 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2018, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2018, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8%».

«Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2017».

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται, τέλος, ότι «το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2018 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών».

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Vagelis

Φυλακές Τρίπολης για τους Συριζα-Ανελ.

Candyman

Προς βλάκες συριοζοτρολ σχολιαστές: Ο Τσιπρομαδούρος έχει συμφωνήσει για στόχο 3,5% ανάπτυξη συνέχεια ως το 2022. Εφόσον δεν πιάνουμε τον στόχο, σημαίνει ΝΕΑ μέτρα. Κάντε μια τούμπα τώρα κομμούνια να σας ρίξω τάλαρο.

Νεοδημοκρατης

3,5 φιλε πρωτογενες πλεονασμα,οχι αναπτυξη...

SIAP4

Το περίεργο θα ήταν να έπεφταν μέσα στις προβλέψεις τους, όχι τώρα που είναι άστα να τα πάρει ο δίας....

Θεμο

Του κ..ου ειναι η οικονομικη αναλυση που κανεις,να ξερεις.Και στο λεει αυτο αντιπολιτευομενος στην κυβερνηση αυτη.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Αφού το λες εσύ,το πιστεύουμε...Οτι δεν ψηφίζεις τη σαβούρα που κυβερνάει δηλαδή.Λίρα εκατό που λένε... Τράβα τώρα να εισπράξεις το κάτι τις σου απ' τον...καρανίκα.

Μιχαηλ

Κανεις απο τους αρχηγους των κομματων που διεκδικει τις εκλογες δεν εχει "πιάσει" το προβλημα. Αναπτυξη με χρεη δεν μπορει να ερθει.Ουτε με πλειστηριασμούς , κατασχεσεις κλπ απο "πτωματα" που δεν μπορουν να πληρωσουν. Αν κάποιος απο αυτούς καταλάβει οτι πρεπει να βρει τροπο να βαλει τους ανθρώπους που χρωστανε και δεν μπορουν να πληρωσουν ξανα στην κανονική οικονομια αυτος θα μπορει να μιλά για αναπτυξη. Με χρεη στην ΔΕΗ εφοριες ΙΚΑ κλπ. τιποτα δεν γινεται. Πρωτα ρυθμισεις πραγματικές γήινες και επειτα προγραμματισμός πως σε πολλά χρόνια απο σημερα θα συνελθουμε οικονομικά

Teo

Εγω δεν ειμαι γνώστης των οικονομικών..Εχω μια απορία,ομως..Η πρόβλεψη ηταν για +2,3 και τελικά επετεύχθη ανάπτυξη +1,8....Αυτο θεωρείται κακό?Αν η πρόβλεψη ηταν +2,3 και επιτυγχάναμε -1,2,πχ,τοτε ναι,εχουμε πρόβλημα..Εδω ομως εχουμε θετικό πρόσημο 1,8 και ξαναρωτάω....ειναι αρνητικό το οτι εχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη?Τωρα,αν συζηταμε τι και πως ειναι αλλη συζήτηση αλλά με βαση τα νούμερα ειναι θετικο η οχι?

Προ

Όποτε δεν πιάνουμε τους υπερβολικούς στόχους που υπέγραψε ο τσιπρακογλου, ενεργοποιείται αυτόματα ο κόφτης μισθών και συντάξεων.

@

Ολες οι οικον κρισεις είναι 2-3ετείς με υφεση κι ακολουθούνται από τριετή ανακαμψη (V ή W) της τάξης του 5-6%ετησιως. Ο Γαπ "σοσιαλισμός η βαρβαρότητα" πέτυχε υφεση -10% το 2011! Ο Τσάβες των Βαλκανίων παρελαβε αναπτυξη 1% και επιτόκια 5,8% και μετά από τέσσερα χρόνια έφερε Υφεση-Υφεση- 1.3 και 1.9% φετος! Βλέπεις κανενα boom V με 3-6%; Η ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ. ΠΙΟ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ και τη ΠΟΛΩΝΙΑ με τα 6-7 αρια του 90s και τα τωρινα 3-4άρια. Τα δε επιτόκια είναι 4.4% αντι 2%.

Goldman Sachs

Αγαπητέ, το +1,8% σημαινει υπολειπεσαι 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον στόχο όπερ εστι περιπου 1,3 δισεκατομμύρια κάτω. Αυτά τα υπολόγιζες για μείωση δανείων, τόκων, παροχες κλπ..Αρα ναι, δεν εινια καλό!

Theodore.

μπράβο κωστάκη,βου και α βα...

Παραμύθια

Είναι όλα αυτά.... Ώπος με παραμυθένια οικονομικά στοιχεία μπήκαμε στην ζώνη του ευρώ... Η Ευρώπη είναι ένα βήμα πριν να γυρίσει στην άκρο_δεξιά και τότε πάει το παραμύθακι..... ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΥΡΟ-ΟΜΟΛΟΓΟ ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΠΕΤΥΧΕ....

5Zalis

με την ελλειψη αξιοπιστιας, ξεχαστε τις επενδύσεις. χωρις επενδύσεις, με φορομπηχτικη πολιτικη και κατεβασμενα τα ρολα πολλων εκατοντάδων επιχειρησεων, ξεχαστε την καθε σοβαρη αναπτυξη που θα μπορουσε να βγαλει την χωρα απο το τελμα. τα τελευταια χρονια ηταν εξοντωτικα, χαθηκε πολυτιμος χρονος. ποιο ήταν το επιτευγμα τα τελευταια 3,5 χρονια με θετικα αποτελεσματα για την ελληνική οικονομία, βάσει των προεκλογικών υποσχέσεων του συριζα? για να λεμε και του στραβου το δικιο, ο συριζα δεν φταιει ως κυβερνηση για αυτα που πάνε πίσω δεκαετιες. ομως, το ήδη κακό το εκαναν χειροτερο με τις ατεχνες και επιπολαιες χωρίς εμπειρία επιλογες. η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη. το επιχειρείν διωκεται με το αλα καρανικα στυλ “στα τσακιδια” και “να μην στεριώσεις πουθενα”. δυστυχως, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, ακομα! ας αρχισουμε λοιπον με την ανακτηση της αξιοπιστιας, ως προτεραιότητα.

Γιατρός

Το μόνο που αναπτύσσεται στην χώρα αυτή είναι η διάμετρος και το βάθος της κολωτρυπιδας μας.

ΣΩΣΤΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ!!!!!

@

Οποιαδηποτε αναπτυξη στην παρουσα φαση με ρυθμο κατω του 2,5% θεωρειται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Φυσικα η εννοιες αριστερα και αναπτυξη ποτε δεν γινεται να συμβαδιδουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

attiki_ar

Έργα βαριάς συντήρησης αλλά και νέες λιμενικές υποδομές σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Πάρος, η Σαμοθράκη, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Χίος και η Λέσβος, σειρά οδικών έργων με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και κίνητρα για την διείσδυση του απαξιωμένου ελληνικού σιδηροδρόμου στις χερσαίες μεταφορές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τομέα των μεταφορών το οποίο θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα.

airport_art

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία και η πολλά υποσχόμενη και ανερχόμενη Πολωνία αποτελούν το τοπ 5 των ευρωπαϊκών αγορών για τα ελληνικά αεροδρόμια το 2018, τα οποία δέχθηκαν συνολικά 23 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

52
c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».