ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το β΄τρίμηνο του 2018 έναντι πρόβλεψης για 2,3%

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το β΄τρίμηνο του 2018 έναντι πρόβλεψης για 2,3%

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθεωρήσει το στόχο της ανάπτυξης στο 2,3% για φέτος

elstat_main01
Ανάπτυξη κατώτερη του αναμενομένου για το β΄τρίμηνο του 2018 (1,8%) αλλά υψηλότερη από εκείνη που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Ιούνιο για το α΄τρίμηνο του έτους (2,5% αντί 2,3%) δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Η αύξηση αυτή προκύπτει και λόγω της σύγκρισης με την πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης του β΄τριμήνου του 2017 (base effect) καθώς η ελληνική οικονομία κατά το β΄τρίμηνο του 2016 είχε κατρακυλήσει κάτω κι από τα επίπεδα που ήταν στο β΄τρίμηνο …του 2013 (ΑΕΠ 46,023 δισ. το β΄τρίμ. 2016)!

Το θετικό στοιχείο είναι ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, χωρίς να δείχνει τάσεις επιστροφής στην ύφεση. Η αύξηση αυτή όμως είναι αναιμική και φαίνεται πως στηρίζεται κυρίως στην εποχική αύξηση του Τουρισμού (που προσμετρώνται στις ελληνικές Εξαγωγές) ενώ την ίδια ώρα οι Επενδύσεις στη χώρα μειώνονται αντί να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία β΄τριμήνου για το ΑΕΠ της χώρας, τα οποία ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ:

- Αντιθέτως, με βάση τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το β΄τρίμηνο του 2018 ήταν 2,5% και όχι 2,3% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης ανακόπτεται από το β΄τρίμηνο.

- Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8%. Συνολικά δηλαδή στο α΄εξάμηνο η οικονομία κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 2,15% και έτσι θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον 2,5% στο β΄εξάμηνο του 2018, για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ετήσια αύξηση 2,3% εφέτος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε τον Ιούνιο.

- Την αύξηση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο κατά 1,8% στήριξαν κυρίως οι Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που αυξήθηκαν κατά 9,4% στο διάστημα αυτό. Ωστόσο στο μέγεθος αυτό συνυπολογίζονται τα έσοδα από τον Τουρισμό που διαγράφει μία ακόμα «χρυσή χρονιά».

Κλείσιμο
- Αντιθέτως οι Επενδύσεις (Ακαθάριστος σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου) μειώθηκε στο β΄τρίμηνο του 2018 κατά 5,4% - και μετά την μεγάλη μείωση κατά 10,3% που σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο. Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, επέστρεψαν στα επίπεδα δηλαδή που κινούνταν την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και του 2017.

- Στο β΄τρίμηνο η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε πολύ κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, κατά 1%.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει επανειλημμένως προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη φέτος. Από 2,6% που υπολόγιζε για εφέτος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2017, μείωσε τις προσδοκίες της σε 2,5% στον Προϋπολογισμό και προ διμήνου σε 2,3%, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στις 21 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2018, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2018, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8%».

«Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2017».

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται, τέλος, ότι «το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2018 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης