Βloomberg: Οι Έλληνες Αριστεροί θα «εντείνουν» πραγματικά τις ιδιωτικοποιήσεις;

akropoli_simaia_eu

«Η συζήτηση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι πλέον ταμπού» λέει το δημοσίευμα – Το ιστορικό της κυβέρνησης μπορεί να δώσει στους επενδυτές λόγους να είναι σκεπτικοί

«Τώρα, με την Ελλάδα εκτός από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, η συζήτηση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι πλέον ταμπού και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα προτεινόμενα έργα ιδιωτικοποίησης», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.Η κυβέρνηση της αριστεράς ενδιαφέρεται πλέον τώρα να «εντείνει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης.


Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η επιθυμία να προχωρήσει η κυβέρνηση στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ενθαρρυντική, το ιστορικό της μπορεί να δώσει στους επενδυτές κάποιους λόγους να είναι σκεπτικοί. Η Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 ιδιωτικοποιήσεις το 2011 έως 2017 έφθασαν μόλις τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.«Ακόμη χειρότερα-γράφει το Bloomberg, ορισμένες από τις ιδιωτικοποιήσεις που εξακολουθούν να εμπεριέχονται στην έκθεση θεωρούνται "πιο δύσκολες. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κάποια επιτυχία στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων φέτος και η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αυξήσει τα έσοδά της κατά 2,7 δισ. το 2018 με μερικά μεγάλα έργα που δείχνουν ότι βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους».Το Bloomberg αναφέρεται στις πρόσφατα ολοκληρωθείσες ιδιωτικοποιήσεις-ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου συμφώνησε να πουλήσει το 66% του φυσικού αερίου της χώρας στην Snam SpA, την Enagas International SLU και την Fluxys SA για 535 εκατομμύρια ευρώ. Η συναλλαγή συγκέντρωσε 252,3 εκατομμύρια ευρώ για το 31% του Δημοσίου και το υπόλοιπο για το 34% της Hellenic Petroleum SA. Η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΣΑ τον Μάρτιο του 2017 μετά την περάτωση ενός προηγούμενου διαγωνισμού για την πώληση του μεριδίου στο Socar του Αζερμπαϊτζάν.

-ΟΛΘ: H Ελλάδα, στις 23 Μαρτίου, μεταβίβασε το 67% του μετοχικού της κεφαλαίου της Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης Α.Ε. -του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις Deutsche Invest Equity Partners GmbH, την Belterra Investment Ltd και την Terminal Link SAS με τζίρο 231,9 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και των αναμενόμενων εσόδων από παραχωρήσεις άνω των 170 εκατ. ευρώ.

-Η Hellenic Telecom AE: Η Deutsche Telekom AE ολοκλήρωσε το Μάιο την εξαγορά ποσοστού 5% της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ελλάδα, καταβάλλοντας 284,1 εκατ. ευρώ.

bloomberg_leftistΠρογραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις ή σε εξέλιξηΗ κυβέρνηση προβλέπει έσοδα ύψους 2,74 δισ. ευρώ το 2018 από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων:-Ελληνικά Πετρέλαια : Η Ελλάδα έχει ορίσει την Glencore Energy UK Ltd και την Vitol Holding BV για να αγοράσει ποσοστό 50,1% στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο της χώρας. Η πώληση του ομίλου, περιλαμβάνει ποσοστό συμμετοχής 30,1% από το σύνολο συμμετοχής 45,5% της Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA και το 20% από τη συμμετοχή 35,47% του Ταμείου Ανάπτυξης Παγίων. Η Ελλάδα εκτιμά ότι η πώληση θα αποφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος είναι στο τέλος του 2018.

-ΔΕΠΑ: Μετά από ένα αρχικό σχέδιο πώλησης του μεριδίου του 65% στον προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας, η Ελλάδα συμφώνησε τώρα με τους πιστωτές να χωρίσουν την εταιρεία σε δύο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις 5 Ιουνίου:

Η υποδομή της ΔΕΠΑ περιλαμβάνει το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας και διεθνή έργα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων σε αγωγούς και θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Η δεύτερη οντότητα θα αποτελέσει το εμπορικό τμήμα της ΔΕΠΑ και το κράτος θα διατηρήσει το 15%. Η διαδικασία για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

-ΔΕΗ: Η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές ότι ο κυρίαρχος φορέας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, στον οποίο ανήκει το 51%, θα πουλήσει λιγνιτικές μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% περίπου της δυναμικότητας.

- Ελληνικό: Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Lamda Development SA αγόρασε το δικαίωμα να μετατρέψει ένα πρώην αεροδρόμιο στην Αθήνα, σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο το 2014 για 915 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επένδυση στο χώρο θα ανέλθει σε 8 δισ. Ευρώ και η τελική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2016. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μόλις υποβληθούν προσφορές της Ελλάδας για δημιουργία καζίνο στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

κανενας

Ελληνες Αριστεροί;;;;;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2448397

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που να δικαιολογεί μέτρα, όπως αναστολή της μείωσης των συντάξεων

main_ypoik

Με δέκα ημέρες καθυστέρηση και μετά τις αντιδράσεις για την αποκάλυψη από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει απάντηση το υπουργείο Οικονομικών - Ομολογούν τα λάθη για τα 10.119 ακίνητα που δίνουν στο Υπερταμείο, αλλά λένε πως «διορθώνονται»

5
main_axtsioglou

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018 - Στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους

6
tsakalotos-0

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, αλλά απάντηση για τις συντάξεις δεν έλαβε - Οι δανειστές ζητάνε χρόνο και «στριμώχνουν» την κυβέρνηση - Για μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου παραπέμπονται οι εξελίξεις, καθώς τα ελληνικά στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή

3
ypoik

Το success story της Λευκωσίας - «Ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία» χαρακτήρισε την έξοδο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας -  Για επιστροφή από τα «σκουπίδια» μιλά ο  διεθνής Τύπος -  H σύγκριση με την Ελλάδα

5