Πάνω από 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια

omologa

Επιπλέον πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά την έκθεση του ΔΝΤ και το σήμα Ντράγκι για τη μη πρόσβαση στο QE - Πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου λόγω του εμπορικού «πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας  - Κέρδη για τα ομόλογα του Βορρά

Το φράγμα του 4% έσπασε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μετά από ένα μήνα και διαμορφώνεται πλέον στο 4,040%, την ώρα που συνολικά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας τόσο της κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης ΗΠΑ- Κίνας ενόψει της επιβολής δασμών 25% από τις ΗΠΑ, όσο και του ιταλικού κινδύνου.

Ωστόσο, ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η συμπεριφορά τους αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που κυριαρχεί απέναντι στη χώρα μας, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ. Ετσι, τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται για έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Οι επιφυλάξεις που διατύπωσε το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, αλλά και για το ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει διασφαλισθεί, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές. Το κλίμα αυτό επιτείνεται και από το μήνυμα του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσβλέπει στο QE. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της αυξημένης εποπτείας δεν σηματοδοτεί την επιστροφή θέτικου κλίματος για τα ελληνικά ομόλογα.

Πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου - Κέρδη για τον Βορρά

Την ίδια ώρα, ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας πιέζει συνολικά τα επιτόκια των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου, ενώ αντίθετα, οφέλη στην αγορά ομολόγων παρουσιάζει ο ευρωπαϊκος Βορράς και ιδιαίτερα η Γερμανία ως ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους κρίσης της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανησυχίες για εντάσεις στο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας μαζί με το γενικότερο κλίμα της διαμάχης των γιγάντων όπως έχει ονομαστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου γείτονος Ιταλίας στο υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή στο 2,9%, της Ισπανίας στο 1,46% .

Η ευμεταβλητότητα στις αγορές στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών δεν αποκλείεται να συνεχιστεί όμως δε δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον να δημιουργεί άμεσες ανησυχίες, σημειώνουν χρηματοοικονομικοί παράγοντες που διευκρινίζουν πως το κλίμα κερδοσκοπίας είναι πάντα παρόν σε παρόμοιες καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ειδησαρα

Κοιτάξτε τι γίνεται με τον βλαμμένο που βάλανε πρωθυπουργό. Ενώ αυτός δέχεται λαθρομετανάστες για να σώσει την Μέρκελ και να κάνει ζημιά στην χώρα μας ωχ, εννοείται προς όφελος της Γερμανίας, την ίδια ώρα τεραστια επένδυση στην Ουγγαρία όπου άνοιξε και δεύτερο εργοστάσιο της bmw !! Με τουλάχιστον 2.500 θεσεις εργασίας!! Εδώ ο Τσίπρας τρώει καροαζιες τα δίνει όλα όπως την Μακεδονία και οι Γερμανία του δίνουν δύο @@ Βαυαρίας. Ποιος τον υπολογίζει τον γραφικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch_ratings_art

Ο οίκος αξιολόγησης δείχνει... έκπληκτος από την ένταση και την έκταση των εξαγγελιών: «Οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή των μέτρων του προγράμματος, από αυτή που περιμέναμε» - «Βλέπει» εντάσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές

8
soible_main01

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γερμανικής Ραδιοφωνίας που επικρίνει τις κινήσεις των δανειστών στην Ελλάδα - «Έκλειναν τότε τους Έλληνες αξιωματούχους σε ξενοδοχεία και τους υπαγόρευαν τι να κάνουν»

1
vouli_ktirio1

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι υπάρχει υστέρηση 79 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα – Ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει μειωμένο ταμειακό πλεόνασμα, ενώ έχουν υποχωρήσει τα έσοδα.

1
pratirio_main01

Στον δείκτη ποιότητας ζωής, ο οποίος υπολογίζεται βάσει παραγόντων όπως το κόστος ζωής και η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ποιότητα του περιβάλλοντος, η Αθήνα είναι στην 34η θέση μεταξύ 56 πόλεων ανά τον κόσμο, κερδίζοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά

5