Εγκρίθηκε από την Bundestag η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισ. ευρώ

plenum

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δώσει στον ΕΜΣ τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος

Μήνυμα προς την Αθήνα να τηρεί τα συμφωνηθέντα στέλνει ξανά το Βερολίνο. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε μεν σήμερα την εκταμίευση της τελευταίας δόσεως των 15 δισ. ευρώ για την χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή αποφάσισε και ότι η ίδια Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της Επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Η έγκριση για τα 15 δισ. ευρώ είχε «σκαλώσει» μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει για 6 μήνες την αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος) χωρίς πρώτα να το έχει συζητήσει στο Eurogroup. Έτσι για ένα μέτρο που κοστίζει (με βάση το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) 16 εκατ. ευρώ στον κρατικό Προϋπολογισμό, η Αθήνα υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι θα κάνει περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Παρότι το μέτρο αυτό ήταν άνευ ουσιαστικής σημασίας για τον κρατικό προϋπολογισμό και το συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας (από την στιγμή που στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ και τα 16 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία επίπτωση στους συμφωνημένους τελικούς στόχους) η Επιτροπή της Bundestg επιμένει να τίθενται ενώπιόν της όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον Προϋπολογισμό.

Παρότι η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, , σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle ακούστηκαν προτάσεις ακόμα και για απόρριψη της δόσης, κυρίως από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Μιλώντας αποκλειστικά στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της.»

Ωστόσο στην ημερησία διάταξη της επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε και πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων η οποία και υπερψηφίστηκε. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank. Και αυτό παρότι η Επιτροπή θα ασχολούνταν ούτως ή άλλως με αυτές τις εκταμιεύσεις. Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό Προϋπολογισμό. Εξηγώντας την απόφαση στη Deutsche Welle σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο μια «συμβολική» απόφαση: κατά αυτόν τον τρόπο, οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Με αυτά εξαγόρασαν και την Ακρόπολη από το 44χρονο που, διαρκώς, γελά

Χωρίς ανάπτυξη της οικονομίας, με αριστερό διωγμό της επιχειρηματικότητας και με «φιλέματα» απο τα κρατικοδίαιτα ΛΑΜΟΓΙΑ που πτώχευσαν την Ελλάδα ο Αλέκσης ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ, σα να μην υπάρχει αύριο ... Αυτός θα τα πληρώσει ;;; Αλίμονο στους τίμιους Έλληνες που δημεύονται οι περιουσίες τους για να γελά το ζαβό !!

Ρωτας;

"Πότε να δούμε θα ξυπνήσει αυτός ο λεηλατημενος λαός"? Οταν θα αφισει τον φραπε και το τεμπελελικι και θα αρχισει να παραγει.

ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ

Νέα δάνεια, κι άλλα δάνεια, μεγαλώνει το χρέος, να δω πότε θα ξεχρεώσουμε. Τόση καντεμιά πλέον σε αυτή την χώρα, απίστευτο

Κίμων

Ε ρε γλέντια που θα κάνουν για άλλη μια φορά οι τραπεζίτες!!! Και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες να πάρετε πολλά κιλα φασόλια γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος!!! Πότε να δούμε θα ξυπνήσει αυτός ο λεηλατημενος λαός και θα διώξει όλη αυτήν την σαπιλα?? Μας κοροϊδεύουν πολλά χρόνια τώρα αλλά άντε να δούμε που το πάνε και πόσο θα αντέξουμε!!!

@Κίμων

Ποιος κοροιδευει ποιον. Φαγατε πολλα δις πακετα, τα τελευταια 30 χρονια και ολα χωρις αντίκρισμα.

kyriakos

Μαζεύουμε λεφτά!!! Δεν ντρεπομαστε καθόλου όμως. Ξεφτυλισμενοι είμαστε κι η ντροπή δεν μας ακουμπά. Έχουμε δίκιο ρεεε!!!! Να δώσουμε χρήμα στους καμένους γιαουρηδες να το βουλώσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».