Δεν δέχονται κουβέντα για αλλαγές στις συντάξεις οι θεσμοί

ipoyrgeio-oikonomikon

Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα πάτησε το πόδι του στο υπουργείο Οικονομικών - Συζήτηση για εσωτερική κατανάλωση με φοροελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορές ΕΦΚΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Συνάντηση με τον επικεφαλής του  ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, είχε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην συνάντηση συζητήθηκε το ελληνικό χρέος, ενόψει της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ανάλυση βιωσιμότητας και τις μεταρρυθμίσεις, που θα ανακοινώσει το Ταμείο στα μέσα Ιουλίου.

Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια και δύο Μνημόνια, για περάσει ξανά το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών κάποιος επικεφαλής κλιμακίου των δανειστών, για να συντάξει έκθεση για την Ελλάδα. Τελευταία φορά ήταν το καλοκαίρι του 2014. Τότε ήταν ο (ανεκδιήγητος) Ινδός απεσταλμένος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ που έβαζε εμπόδια στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Β’ Μνημονίου. Το 2015 το Β΄Μνημόνιο διεκόπη βίαια και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ οι απεσταλμένοι των θεσμών εκδιώχθηκαν από τα υπουργεία και μεταφέρονταν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, για να φανεί ότι το Μνημόνιο τέλειωσε.

Αλλά και από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, όταν υπεγράφη το 3ο Μνημόνιο με το νέο δάνειο από τον ESM και η Ντέλια Βελκουλέσκου διαδέχθηκε τον Ρίσι Γκογιάλ, ούτε η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ούτε κανένα μέλος της ευρωπαϊκής Τρόικας είχε την τιμή να επισκεφθεί ποτέ ξανά την οδό Νίκης και το γραφείο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Πέρυσι που το ΔΝΤ συνέτασσε την ίδια έκθεση (του άρθρου 4) οι συναντήσεις γίνονταν στο Χίλτον. Μόνον χθες, δύο μήνες πριν εκπνεύσει το 3ο Μνημόνιο, ο διάδοχος της Βελκουλέσκου, Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν μπήκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να συζητήσουν τα σοβαρά θέματα που διαλαμβάνονται στην παρακολούθηση της χώρας από το ΔΝΤ.


Δεν ανοίγει θέμα συντάξεων

Όπως έγραφε και χθες το protothema.gr τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δεν πρόκειται στις συζητήσεις με τους δανειστές -και ειδικά με το ΔΝΤ- να ζητήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019, καθώς και η Κομισιόν πλέον συνδέει το δημογραφικό πρόβλημα και την γήρανση του πληθυσμού της χώρας με το Ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια Μνημόνιο, το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έθεσαν ξανά σε Eurogroup θέμα νέας μείωσης των συντάξεων, προεξοφλώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν.

Ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης που ρωτήθηκε και χθες σχετικά, για το αν η κυβέρνηση έθεσε ή θα θέσει τέτοιο θέμα, απάντησε «μα τώρα ψηφίσαμε τις μειώσεις με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022». Και αυτό, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Κατρούγκαλου στον ΤΗΕΜΑ FM ότι η συμφωνία της Πέμπτη στο Eurogroup δεν προβλέπει μείωση των συντάξεων, αλλά ήταν απλώς μια απαίτηση του ΔΝΤ η οποία δεν έχει λόγο ύπαρξης πια.

Ο κύριος Κατρούγκαλος άλλωστε ήταν ο ίδιος βουλευτής και υπουργός ο οποίος, πριν δεκαπέντε ημέρες, δήλωνε δημοσίως πως «είναι όλα ψέματα, σας λέω λοιπόν –και δεν το λέει εύκολα ένας πολιτικός- ότι αύριο θα παραιτηθώ εάν μου φέρετε μία φράση από το πολυνομοσχέδιο που να είναι σχετική με περικοπές, είτε με τις συντάξεις, είτε με οτιδήποτε». Και τελικά, στις 13/6/18, ψήφισε ένα πολυνομοσχέδιο που βρίθει περικοπών (και συντάξεων και αφορολογήτου κλπ) ως το 2022, χωρίς όμως να παραιτηθεί αν και στην σελίδα 69 που ο ίδιος ψήφισε (και έγινε έτσι νόμος 4959/2018) γράφει επί λέξει: «Περικοπή προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις σε % έως 18% του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης» «Μείωση του αφορολογήτου» κλπ.
(www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/d-mesos-pap-aposp.pdf)


Αλλαγή ατζέντας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πάντως, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταβάλλει προσπάθειες για να θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να λάβει η χώρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι στα μέσα Ιουλίου θα καταθέσει στο Μαξίμου μελέτη και σχέδιο φοροελαφρύνσεων προκειμένου, όπως είχε προαναγγείλει το βράδυ του Eurogroup από το Λουξεμβούργου, να υπάρξει ευρεία και σοβαρή συζήτηση του πολιτικού κόσμου της χώρας, για την διαχείριση του υπερπλεονάσματος.

Ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρεται έτσι στον «δημοσιονομικό χώρο», δηλαδή στα «υπερπλεονάσματα» πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, από τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να προαναγγέλλει παροχές. Στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε προ δεκαπενθημέρου προέβλεπε υπερπλέονασμα 111 εκατ. ευρώ για φέτος και 866 εκατ. ευρώ για το 2019, εκ των οποίων υπόσχεται φοροαπαλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ (δηλαδή 70% από υπερπλέονασμα 977 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο στο Eurogroup η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω την Έκθεση Συμμόρφωσης και πλέον προβλέπει «μηδέν» υπερπλεόνασμα για φέτος και μόλις 555 εκατ. ευρώ το 2019, δηλαδή σχεδόν τα μισά από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Με απλά λόγια, κατά την Κομισιόν, 700 εκατομμύρια ευρώ για παροχές το 2019 «δεν υπάρχουν».

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Γιώτα

Οι Συριζαίοι με πρώτο τον Τσίπρα γιατί λένε π@π@ριες σε εμάς, πρώτα έκοψαν τις συντάξεις και μετά μας εμπαίζουν.

Συγγνώμη Μετρ...

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ; ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ!!!!! ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΟ, ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΑΝ ΣΕ ΨΗΦΙΣΕ

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ 340 ΔΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ''ΠΑΡΑΓΕΙ'' ΜΟΝΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ 45ΧΡΟΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΡΜΑΙΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ... ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, Η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, Η ΤΑΪΒΑΝ Κ.Λ.Π.

Ευάγγελος

Οι αποδοχές των συνταξιούχων μειώνονται επειδή δεν μπορούν να προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία κράτους, κοινωνίας με απεργίες, δεν καταστρέφουν τράπεζες, καταστήματα, αυτοκίνητα με κινητοποιήσεις, διότι οι συνταξιοδοτικές κρατήσεις ήταν κάθε μήνα 400 ευρώ δικαιούμενοι αντίστοιχο ποσό σύνταξης, γιατί ψηφίζουν κόμματα που υπόσχονται μεγαλύτερα εισοδήματα ενώ είναι ανίκανα να κάνουν τους φτωχότερους πλουσιότερους και τους πλουσιότερους φτωχότερους μέσω αντιμετώπισης εισφοροδιαφυγής, φοροδιαφυγής, δανειοδιαφυγής επιχειρηματιών-επαγγελματιών.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Οι συντάξεις πρεπει να μειωθούν επιπλέον 20-50% ανα περίπτωση και να προσεγγίσει η πλειοψηφεια τους τα 586 ευρω/μηνα που αντιστοιχούν στους μισθούς των νέων εργαζομενων. Ειτε η κυβερνηση Τσίπρα ειτε η επόμενη θα πρεπει να εχουν έτοιμα πλάνα για τις επόμενες αναγκαίες περικοπές. Οταν το 20% των φορολογουμενων πληρώνουν το 80% των φόρων που ειναι υψηλοί για να πληρωνονται οι μαϊμού συντάξεις των δήθεν συνταξιούχων, τότε θα πρεπει οποιοσδήποτε νοήμων πολιτικός να τις περικόψει δραστικά άμεσα. Μπραβο στην ΕΕ που επιμένει με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού κόστους που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία.

QE

Και σε όσους ανήκουν στην "τιμημένη" γενιά του Πολυτεχνείου, ο κόφτης να πάει στο 90%.

george

φιλε μου αυτος που παιρνει 800 συνταξη κανονικα επρεπε να παιρνει 1300 αλλα με τον κοφτη επεσε στα 800, αυτα τα λεφτα τα δικαιουται αφου εχει πληρωσει τις εισφορες του τα 35-40 χρονια που δουλευει, ναι για συνταξεις του τυπου 3000,2000 ευρω φυσικα και πρεπει να καταργηθουν αλλα δεν μπορεις να λες για καποιον που δικαιως εχει 800 συνταξη ενω επρεπε να χει 1300, να φτασει στα 580..... ειναι κλεψιμο, επισης πολλες οικογενειες ζουνε με τα λεφτα απο τις συνταξεις των γονιων, εαν τις πετσοκοψουν θα εχουμε λοιμο, μαζι με πτωση της καταναλωσης με οτι συνεπαγεται για την οικονομια

Dp

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ 35 ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ 15 ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ.

dim

Αυτό λέγεται εμμονή και σκοπιμότητα. Οφείλει το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό οποιοδήποτε μέτρο αφορά σε περικοπές μισθών/συντάξεων ή περαιτέρω υπερφορολόγηση καθώς συνεπάγονται την περαιτέρω ταπείνωση και εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους ενός λαού ήδη εξαθλιωμένου και ταπεινωμένου σε μεγάλο βαθμό και σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ξένοι απέτυχαν παταγωδώς και δεν ξέρουν πως να μαζέψουν τα σπασμένα ή αποδεικνύονται δυνάστες. Αυτή η αρρωστημένη κατάσταση εις βάρος ενός λαού πρέπει να σταματήσει σήμερα. Είναι πόλεμος, απλά οικονομικός (σίγουρα καλύτερα από κανονικό πόλεμο). Να βρουν αντισταθμιστικά μέτρα είσπραξης, σας τα γράφω τουλάχιστον 3 χρόνια, δεν είναι δύσκολο, τα βρηκά εγώ, δεν τα βρίσκουν αυτοί?

Πορτογαλοτσολιάς

Πλερουά τώρα λέμε. Τελείωσε η ιστορία με τον κακό τον ξένο τον λύκο - ποτέ δεν υπήρχε. Πλερουά λαμόγιο.

Αγορά

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας πενιχρά αμοιβόμενος εργαζόμενος για ένα συνταξιούχο. Σε άλλες χώρες είναι 4 προς 1, ο εργαζόμενος παίρνει πολύ περισσότερα, και δεν υπάρχει και πληθυσμιακή γήρανση. Ικανοί νέοι έχουν φύγει. Ξέρεις κανένα λεφτόδεντρο να φυτέψω και εγώ;

dim

Ναι, τον ταβερνιάρη που τσεπώνει 20000 μαύρα σε ένα απόγευμα off season...όπου ταβερνιάρης βάλε ότι καταλαβαίνεις, μην το πάρει κανείς προσωπικά. Να συγκρίνεις σε σχέση με τις άλλες χώρες που λες και τα ποσοστά της φοροδιαφυγής, τα ποσοστά αυτών που αποδίδουν και αυτών που δεν αποδίδουν τους φόρους τους είτε λέγονται ελεύθεροι επιχειρηματίες είτε επιχειρήσεις και τα ποσοστά της παραοικονομίας. Δεν είναι σύνθετες σκέψεις ...

ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ.

Πρόβλημα! !!!

Λαος,ολες οι κυβερνησεις, δανειστες. Αρχιζει η κριση.Ερωτηση, που περιμένει υπευθυνη απαντηση, απο καποιον που να γνωριζει με επιγνωση.Οι κυβερνήσεις απο μονες τους αρχισαν να κοβουν συνταξεις? Οι δανειστες ειπαν οτι εμεις ποτε δεν ειπαμε να κοπουν οι συνταξεις.Ποιός μπορει να απαντησει, απο εσας?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4182860

Αυξήθηκαν οι τουρίστες αλλά μειώθηκαν κατά 7,3% οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε τουριστικά καταλύματα - Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η μεγαλύτερη αύξηση σε διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε στη Λετονία (+8,3%)

ergostasio

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο, έφτασε χθες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον λιγνίτη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους για τους επενδυτές, την συμφωνία για την πώληση των δύο λιγνιτικών επιχειρήσεων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.