Τσακαλώτος για τα περί εξαφάνισής του: Όσο λιγότερο με βλέπετε τόσο καλύτερα!

tsakl0

«Σε άλλες χώρες λένε πως όταν βλέπεις συνεχώς τον υπουργό Οικονομικών αυτό είναι για κακό» υποστηρίζει ο υπουργός - Αποφεύγει να απαντήσει γιατί δεν ήταν παρών στη φιέστα του Ζαππείου και δεν υιοθετεί τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία - Κάνει λόγο για «καθαρό διάδρομο» εξόδου από τα μνημόνια - Υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις 700 εκατ. για το 2019 

Με εξαγγελίες για μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ή άλλων εισφόρων επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα τον Ιούλιο. Την ώρα που οι πολίτες θα βλέπουν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος που επέβαλε εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στο Μαξίμου μελέτη με προτάσεις για φοροελαφρύνσεις -αλλά από το 2019 και από "υπερπλεονάσματα" που η Κομισιόν αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν.

Στην σχετική προαναγγελία προέβη με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε «ήδη για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ που είναι πάνω από τον στόχο, ​το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις. Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, εάν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών, ή κάτι άλλο».

Ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρεται έτσι στον «δημοσιονομικό χώρο», δηλαδή στα «υπερπλεονάσματα» πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, από τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να προαναγγέλλει παροχές. Στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε προ δεκαπενθημέρου προέβλεπε υπερπλέονασμα 111 εκατ. ευρώ για φέτος και 866 εκατ. ευρώ για το 2019, εκ των οποίων υπόσχεται φοροαπαλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ (δηλαδή 70% από υπερπλέονασμα 977 εκατ. ευρώ). Στο Eurogroup όμως, η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω την Έκθεση Συμμόρφωσης και προβλέπει «μηδέν» υπερπλεόνασμα φέτος και μόλις 555 εκατ. ευρώ το 2019, δηλαδή σχεδόν τα μισά από όσα υπόσχεται η κυβέρνηση. Με απλά λόγια, κατά την Κομισιόν, 700 εκατομμύρια ευρώ για παροχές «δεν υπάρχουν».

«Δεν είμαι εξαφανισμένος»

Ο κύριος Τσακαλώτος δίνει όμως και την δική του απάντηση για την ηχηρή απουσία του από το Ζάππειο, αλλά και κατά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο -τον οποίο όμως συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης για οικονομικές συναντήσεις και επαφές. Υποστηρίζει ότι «δεν δικαιολογεται​ να λένε ότι είμαι εξαφανισμένος» αλλά τονίζει πως «σε άλλες χώρες λένε ότι "όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό", οπότε όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα είναι».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε υπουργέ, τι ακριβώς προέκυψε για τη χώρα από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο;

Απ.: Προέκυψε μια πολύ καλή συμφωνία. Με ρώτησαν και την Παρασκευή το πρωί εάν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πάντα μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά με βάση τη συζήτηση και τους συσχετισμούς, είναι πολύ καλή. Την έχουν χαιρετίσει σχεδόν όλες οι πολιτικές οικογένειες εκτός Ελλάδας, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Επίσης οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και η μεγάλη πλειονότητα των επενδυτών. Όλοι βλέπουν ότι έχουμε έναν «καθαρό διάδρομο» για πολλά χρόνια, που πάντα έλεγα ότι ήταν το ζητούμενο για τους επενδυτές. Και υπάρχει και η δέσμευση για το μεσομακροπρόθεσμο, ότι εάν δεν έχουμε αρκετή ανάπτυξη, τότε δεσμεύονται να το ξαναδούν. Είναι μια συμφωνία που μας δίνει αυτό που θέλαμε. Και αυτό που θέλαμε ήταν ένας «καθαρός διάδρομος» για εμάς και τους επενδυτές. Και όταν λέω «επενδυτές» δεν εννοώ μόνον τους ξένους, εννοώ και τους ντόπιους.

Ερ.: Οι αποφάσεις για το χρέος συνάδουν με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου πέρυσι;

Απ.: Ναι. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2017 το Eurogroup είπε ότι θα υπάρχουν επιμηκύνσεις των ομολόγων μεταξύ μηδέν και 15 έτη. Όταν βλέπετε ότι είναι 10, εάν τα μαθηματικά μου δεν με έχουν προδώσει, αυτό είναι πιο κοντά στο 15 από ό,τι στο μηδέν.

Ερ. Λέγεται ότι τα πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο είναι πολύ υψηλά για να μπορεί να τα επιτύχει η ελληνική οικονομία...

Απ.: Γενικά τα πλεονάσματα που ζητούνται, όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά γενικώς εντός του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι μεγαλύτερα από ό,τι θα ήθελε ένας αριστερός οικονομολόγος και ένας αριστερός υπουργός Οικονομικών. Και στη συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της, υπάρχει το θέμα ότι πρέπει να κοιτάξουμε το επίπεδο της λιτότητας που υπάρχει στην Ευρώπη.

Ερ.: Όλα καλά μακροοικονομικά, όλα καλά για το χρέος, μας είπατε. Οι πολίτες, όμως, πώς θα δουν αυτήν τη συμφωνία στην τσέπη τους;

Απ.: Όταν ερωτάται κάποιος «πόσο καλή είναι η συμφωνία;», η απάντηση όντως είναι το πόσο το καταλαβαίνει ο πολίτης. Σιγά- σιγά το καταλαβαίνει, δηλαδή βλέπει ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι πιο πολύς κόσμος έχει απασχόληση, ότι υπάρχει αύξηση στον εμπορικό τζίρο. Τώρα, με αυτήν τη συμφωνία -επειδή αλλάζει το κλίμα, βγαίνουμε από το μνημόνιο, θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις- ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του πολίτη θα αυξηθεί.

Ερ.: Και στα φορολογικά, με μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων;

Απ.: Ναι. Ήδη για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ που είναι πάνω από τον στόχο, το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις. Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, εάν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών, ή κάτι άλλο.

Ερ.: Συζητείται εκ νέου ότι είστε «εξαφανισμένος». Τι συμβαίνει τελικά με εσάς;

Ερ.: Με είδατε τα χαράματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Τη Δευτέρα το πρωί ήμουν στην εναρκτήρια συνάντηση με το ΔΝΤ για τη διαβούλευση για το άρθρο 4. Σήμερα το πρωί με είδατε που παρουσίασα και συζήτησα με την Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι εξαφάνιση. Ακόμη και ένας συνάδελφός μου βουλευτής που είπε πριν από έναν χρόνο ότι «μαύρα μάτια κάναμε για τον δούμε», επειδή δεν με είδε κάποιος το Σάββατο και την Κυριακή δεν νομίζω ότι αυτό δικαιολογεί να λένε ότι είμαι εξαφανισμένος. Και να ξέρετε ότι στις άλλες χώρες λένε ότι «όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό!». Οπότε, όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα είναι.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Alexis4ever

Mea culpa, καθηγητής στα πανεπιστήμια Κεντ (Ηνωμένο Βασίλειο) και Καποδιστριακό (Πανεπιστήμιο Αθηνών) έπρεπε να είχα γράψει.

Alexis4ever

Υπόδειγμα σύνεσης, μόρφωσης και ήθους ο εξαιρετικός Υπουργός κ. Τσακαλώτος. Μετρημένος, απλός και ανθρώπινος ο καθηγητής του Business School of Economics. Υποδειγματικός στο λόγο, στις πράξεις και στα έργα του, ο αναμορφωτής της οικονομίας μας. Μπορεί να υπάρχουν δυο-τρείς Ούγκανοι που τον εχθρεύονται, όμως ο κυρίαρχος λαός μας που στηρίζει με την ψήφο του τον εθνάρχη Τσίπρα, τον αγαπά και τον εκτιμά γιατί έχει προσφέρει στην Ελλάδα μας τα μέγιστα και όλοι μας τον θαυμάζουμε και τον ευχαριστούμε. Η πατρίδα μας του χρωστάει πολλά γιατί μας έβγαλε από τα τρισκατάρατα μνημόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΝΔ.

φορολογούμενος πολίτης

έτσι! εθνικός ευεργέτης! από συστολή κρύβεται, δεν θέλει συγχαρητήρια και επαίνους αλλά όλοι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες δεν τον ξεχνάμε, ούτε θα τον ξεχάσουμε, θα τον βρούμε να τον τιμήσουμε όλος ο ελληνικός λαός όπου κι αν κρυφτεί

lol

συριζαίος και μιλάς για πατρίδα ντροπή σου προσβάλλεις τις συλλογικότητες και θα θυμώσουν θα βγουν να κάψουν τα Εξάρχεια να πετάξουν μπογιές σε πρεσβεία τσ τσ πρόσεχε

Montazieros

Χαχαχα! Φτάνει, φτάνει θα με πνίξεις! Είσαι αδυσώπητος!!!

λολ

πολύ λέμεεεε !!! αφήστε τον άνθρωπο μπορεί να πήγε σε κάποιο gaypride του αρέσουν πολύ άλλωστε

Στέλιος

Αυτό δεν λέει τίποτα. Εσείς θαυμάζατε και τον έταιρο καθηγητή Βαρουφάκη. Και προκειμένου να παραμείνετε στις karekles4ever θα θαυμάσετε και τον επόμενο και τον μεθεπόμενο καθηγητή με την μέθοδο της kolotoumpas. Αλλά, δυστυχώς για την χώρα έχουμε φάει την καμήλα με τις αυταπάτες σας και θα παραμείνει η ουρά τους με λιτότητα για ακόμα σαράντα χρόνια.

δεν ξεχνώ

Βαρουφάκη όπως και Σόρος

βασικα

υπαρχουν αρκετοι Ουγκανοι που εχουν εξερετικες σχεσεις μαζη του.Αν γνωριζεται...

Καλα

Μαθε πρωτα το σωστο ονομα του πανεπιστημιου και μετα πεσ'τον και καθηγητη

black alert

εδω Πρεβεζα ειναι συνεχως,,,,με τα φιλαρακια του ....πλατεια Ανδρουτσου...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΑΝΤΕ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΣΙΔΕΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ.

Montazieros

Μπράβο! Καλά τα λες. Και όχι μόνο εσένα. Και τους υπόλοιπους. Όσο λιγότερο σας βλέπουμε τόσο καλύτερα. Σωστό. Τώρα μεταξύ μας και καθόλου να μην σας βλέπουμε ακόμα καλύτερα. Δεν θα μας λείψετε καθόλου. Μα την Παναγία τώρα! Να φύγετε. Να πάτε αλλού!

λολ

όχι να μην φύγουν, εδώ θα μείνουν εδώ θα δικαστούν εδώ θα τιμωρηθούν όλα εδώ που θα βρουν καλύτερα γκειπραιντ;; είναι μια συνήθεια των αφεντικών να τους κάνουν λίγη απόσυρση να ξεχνά ο κόσμος έλα ντε όμως που δεν ξεχνά και θυμώνει όταν δεν τους βλέπει

Αμήν και πότε.

Περιμένουμε τη στιγμή που δε θα σε βλέπουμε καθόλου ως Υπουργό οικονομικών. Μαρξιστικό ανέκδοτο.

danaos

Εν κατακλείδι,θα μάθουμε γιατί απουσίασες από τη φιέστα της γραβάτας στο Ζάππειο,Ευκλείδη? Κατά τα άλλα,μην κουράζεστε,όσες υποσχέσεις και να μοιράσετε,δε σας πιστεύει,πια,κανείς.Άργησε λίγο η παρένθεση με την πρώτη φορά Αριστερά,αλλά σε λίγο κλείνει οριστικά! Το λόγο σε λίγο-θέλετε δε θέλετε- θα τον έχει ο λαός και πολύ γέλιο θα πέφτει στις επιθεωρήσεις με τα "ουάου", τους "ακατάληπτους" δεσμούς,τις δικές σας "οπεοθετικές" (δε μπορεί να μη θυμάστε το διάλογο με το Λοβέρδο στη Βουλή) και πλείστες όσες κοτσάνες κυβερνητικές. Οι επιθεωρησιογράφοι θα κάνουν χρυσές δουλειές. Κύριε Ευκλείδη μου,άλλο πράγμα οι καταλήψεις και άλλο η πολιτική,άλλο το αμφιθέατρο και άλλο η Βουλή!

ΘΑΛΑΣΣΑ--ΘΑΛΑΣΣΑ---ΘΑΛΑΣΣΑ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΑΣ

NIKOS

Βλάκα ε βλάκα! !!

Φαντασου τι σοι εξοδο εξασφαλισε ο Αλεξης

Οταν ακομη και ο Τσαλακωτος, που 2 χρονια τωρα δεν ντραπηκε να εκπροσωπει την Ελλαδα διεθνως σαν λετσος με κοκκινο τσαντιδιο, ανακαλυψε την ντροπη

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)