Από το ασφαλιστικό, τα έσοδα και το Δημόσιο ξεκινά η εποπτεία του ΔΝΤ για μετά το Μνημόνιο

lagarde-tsakalotos-1

​​«Μπλόκο» στα παζάρια για τις περικοπές στις συντάξεις το δημογραφικό πρόβλημα -  Μικρό καλάθι για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε από χθες, Δευτέρα, στην Αθήνα, η διαδικασία του ελέγχου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την έκθεση του Άρθρου 4 (του καταστατικού του Ταμείου) για τη χώρα μας. Οι ουσιαστικές συναντήσεις αρχίζουν από σήμερα και (βάσει προγράμματος) θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, προκειμένου το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει την έκθεση στα μέσα Ιουλίου. Υπό την σκιά όμως της νέας Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κομισιόν που, αφού τέλειωσε το πολιτικό παζάρι για ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, θυμήθηκε τον «τεχνοκρατικό» ρόλο της και τονίζει ότι:

- είναι αβέβαια τα υψηλά συνεχή πλεονάσματα

- η «ανάπτυξη» θα σέρνεται για χρόνια στο 1%

- το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο το 2036

- δημογραφικό και ασφαλιστικό είναι η επόμενη μεγάλη «βόμβα»

- η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους δεν θα γίνει τον Αύγουστο αλλά μισό χρόνο μετά.

«Τεχνικός έλεγχος» και από το ΔΝΤ

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση παίρνει από χθες μία πρόγευση από την λεγόμενη «μεταμνημονιακή επιτροπεία» από τους θεσμούς -όπως και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί αποκαλούν πλέον την «παρακολούθηση».

Ενόψει των συναντήσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε εχθές και κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης κύριο Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν η πορεία των φορολογικών εσόδων και τα πλεονάσματα του 2018-2019.

Σήμερα όμως την σκυτάλη παίρνει, κυρίως, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Η εξέταση αυτή θα γίνει με βάση τα στοιχεία των συντάξεων τις οποίες, όπως λέει η νέα Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, έχει επαναϋπολογίσει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αν και δεν τις έχει ακόμα ανακοινώσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους συνταξιούχους.

Μέχρι την Πέμπτη θα περάσουν επίσης από «κόσκινο»:

- η κινητικότητα και οι επικείμενες (ως τον Δεκέμβριο) τοποθετήσεις προσοντούχων διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο,

- οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας,

- οι μεταρρυθμίσεις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών,

- η επιτάχυνση πλειστηριασμών, τα «κόκκινα δάνεια» και την πώλησή τους σε Funds.

Οι επαφές με την κυβέρνηση θα γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν είχε έρθει στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς η τότε επικεφαλής του Ταμείου η ίδια η Ντέλια Βελκουλέσκου, φέτος οι συναντήσεις θα διεξαχθούν μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών του Ταμείου και των υπουργείων, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους ανωτέρους τους, αλλά και θα ζητούν οδηγίες για την πρόοδο των συνομιλιών.

Κοινή γραμμή Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό

Παρά την σχετική φημολογία, κορυφαίος αξιωματούχος έλεγε χθες πως η κυβέρνηση δεν θα ανακινήσει θέμα αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου, τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο. Ειδικά για το ΔΝΤ, θα ήταν «κόκκινο πανί», αφού η «γραμμή Τόμσεν» ήταν και παραμένει πως το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με το χρέος.

Στην ίδια «γραμμή» κινείται όμως πλέον και η Κομισιόν. Χθες μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την Έκθεση Συμμόρφωσης που είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη Τετάρτη και πρόσθεσε και 4 σελίδες με την νέα ανάλυση του ελληνικού χρέους (μετά τις αποφάσεις του Eurogroup). Εκεί διαπιστώνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα και «η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντική απειλή» για την Ελλάδα, η οποία καταγράφεται στα αρνητικά σενάρια της Κομισιόν για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους και της Ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια ως το 2030.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι παρά τα όποια πλεονάσματα, η τριπλή σύνδεση του Δημογραφικού με το Ασφαλιστικό και του Ασφαλιστικού με το χρέος, βάζει εμπόδια στο παζάρι που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές για τις συντάξεις. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνον τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή το ΔΝΤ, αλλά κυρίως τους υποψήφιους ξένους επενδυτές. Οι αγορές, και μόνον που ακούν την φράση «αλλαγή στο Ασφαλιστικό» (χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες τι ακριβώς αλλάζει και αν θα εφαρμοστεί) αντιλαμβάνονται πως μπορεί να ανατρέπονται και τα δεδομένα που γνώριζαν για τα επόμενα 10-20 χρόνια, για τα δημόσια οικονομικά και το χρέος. Και λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μην εγκλωβιστούν σε κινδύνους, είτε μένοντας μακριά από τις εκδόσεις ομολόγων, είτε ενσωματώνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο σε υψηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας.

«Μικρό καλάθι» για τους μισθούς

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θέλει να εντάξει σαν θετικό «αντίμετρο» και το κεφάλαιο της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτό που συζητείται, όπως εξηγούσε στο protothema.gr ο καθ’ύλην κυβερνητικός παράγοντας, είναι:

- η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα προταθεί να γίνει σταδιακά και όχι «μια και έξω»

- η αύξηση θα γίνει με βάση όσα ορίζει ο νόμος από το 2013

- η αύξηση θα είναι στα όρια αντοχής της οικονομίας, δηλαδή «λελογισμένη»

- η «αντοχή» θα κρίνεται με βάση στοιχεία που θα συλλέγονται από επιστημονικούς φορείς κυρίως.

Στην ερώτηση αν θα ζητήσει η Αθήνα να μπει τέλος στον υπέρ-κατώτατο μισθό για τους ηλικίας κάτω των 25, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «μάλλον όχι». Επί της ουσίας όμως, το μεγάλο «αγκάθι» δεν θεωρείται ο κατώτατος μισθός -που εδώ και 5 χρόνια έχει νομοθετηθεί πώς θα αυξηθεί- αλλά το θέμα των κλαδικών συμβάσεων που θα εξεταστεί επίσης και αγγίζει όλους τους εργαζόμενους, παλαιούς και νέους.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Σύντροφοι κερδάμε!

Πάντως οι Συριζανέλ, αν κρίνουμε από το Ζάππειο, είναι καταχαρούμενοι. Διορίζουν ο καθένας συγγενείς του, μέχρι και τετάρτου βαθμού. Έτσι εισπράττουν, νόμιμα, τα κλοπιμαία με μηνιάτικο π.χ. 12 μισθοί επί 2000 ευρώ επί 10 συγγενείς = 240.000 Ευρώ το χρόνο, συν την δική τους βουλευτική αποζημίωση 100.000 το χρόνο = 340.000 Ευρώ, επί 4 έτη θητείας = 1.360.000 Ευρώ, επί 153 βουλευτές = 208 εκατομύρια Ευρώ. Τώρα κόβουν το ΕΚΑΣ για να φάνε περισσότερα. Σύν-τροφοι, για το σοσιαλισμό παλεύουμε όλοι!

μαλιστα

είναι από τις ελάχιστες φορές που έχει δίκιο το ΔΝΤ. Δεν γίνεται να έχουμε την ανάτπυξη που βολεύει την Μέρκελ, είναι αδύνατον. Η οικονομια έχει βαλτώσει με τόσα υφεσιακά μέτρα που επέτρεψαν οι έξω να πάρουν οι συριζαίοι για να ταίσουν τον κομματικό στρατό τους. Οι περικοπές των συτνάξεων είναι 1% του ΑΕΠ δεν κερδίζει τίποτα η χώρα ενώ αντίθετα η αγορά και η πραγματική οικονομία θα υποφέρει. Αν έστελναν το 30 με 40% των δημοσίων σπίτι τους περισσότερα θα εξοικονομούσε το κράτος.

Najila

Ειμαι δεξιος με κοκκινο σβέρκο απο τις φαπες που μου εχει ριξει ο Αλεξης ολα αυτα τα χρονια. Μονη μου παρηγοριά να διαβαζω πρωτο Θεμα και να χορταινω με το σανο του Κουλη

Λογική

Δεν μπορεί ένας νέος του ιδιωτικού τομέα να δουλεύει για 500 ευρώ και με αυτά να πληρώνει τη σύνταξη του παππού του η οποία είναι 1000 ευρώ.

@Λογική

τόσο άσχετος είσαι, ασφαλιστικές εισφορές πληρώνεις για την δικιά σου σύνταξη που θα πάρεις όταν γεράσης αλλά τα συριζόπουλα σε ταίζουν σανό κάθε μέρα γι' αυτό νομίζεις ότι εσύ πληρώνεις τις συντάξεις των άλλων ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

kostasv

Μην μπλέκετε τα ...γένια μα τα χτένια. Το ΔΝΤ κάνει αυτές τις επαφές προκειμένου να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στα μέσα Ιουλίου. Τα "περί εποπτείας για μετά το μνημόνιο.." μάλλον σαν ...χόρτο κακής ποιότητας μπορούν να χαρακτηριστούν. Τώρα αν οι πελάτες βολεύονται μ' αυτό δικό τους θέμα, αφού αυτοί το καταναλώνουν.

Γιάννης Παπαδόπουλος

Έτσι, έτσι! Πολύ θα το χαρώ να κοπούν τελείως οι συντάξεις μια ώρα αρχύτερα, να αυξηθούν στο 100% οι φόροι, άρα και τα έσοδα του κράτους, και να απολυθούν οι περισσότεροι, και γιατί όχι όλοι, από το Δημόσιο με παράλληλα ιδιωτικοποιήσεις των πάντων. Έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ για να γίνουν τα αυτονόητα σε αυτή τη χώρα μπας και δούμε μια μέρα ανάπτυξης σε αυτόν τον έρμο τόπο. Μνημόνια και επιτήρηση μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Άμα χρωστάς θα πληρώσεις με αίμα. Έτσι είναι, δυστυχώς.

α καλα

κι εσυ ψηφίζεις τώρα? Είστε που είστε άσχετοι οσο δεν πάει θέλετε να σχολιάζετε κιόλας

@!@

ουστ ρε κοπρίτες

Άστα να πάνε

Δε νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να σταθεί με αυτο το λαϊκισμό και το πελατειακο δημόσιο.

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

ΕΣΚΟΥΖΑΝ ΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.ΦΑΤΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΤΟΤΕ

σίγουρα

Είδα κι αυτούς που έσκουζαν με το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ γιατί θέλουν ΟΧΙ.

@ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

Ενώ όσες χώρες έχουν δικό τους εθνικό νόμισμα προοδεύουν! Ε ρε κούνια που σε κούναγε! Ας μην είχαμε Ε.Ε και ευρώ και θα σου' λεγα εγώ σε πια σπηλιά θα ήσουν τώρα δραχμολάγνε μου εσύ!

Πολιτης

Ευρωλαγνοι θα σας λιωσουν οι φιλοι σας οι Ευρωπαιοι. Αμορφωτα ζωυφια. Η χωρα καταστραφηκε και πουληθηκε. Αυτη η ερημοποιηση και φτωχοποιηση που βλεπετε δεν ειναι τιποτα. Ετοιμαστειτε. Μια ζωη ακουγατε «Βουλγαρια θα γινουμε;!» και πλεον η Ελλαδα βρισκεται κατω απο την Βουλγαρια. Θα σας λιωσουνε.

dim

Το πρόβλημα στο λύνω εν μια νυκτί.Είναι απλή λογική,απλά υποθέτω δεν "βολεύει" προσωρινά το 80% των ψηφοφόρων.Πάταξη φοροδιαφυγής,παραοικονομίας και διαπλοκής ταυτόχρονα με μείωση της φορολογίας σταδιακά και αλληλένδετα,μείωση δημοσίου σταδιακά τουλάχιστον κατά 30%,επιτάχυνση της δικαιοσύνης και δημιουργία σταθερού κλίματος στους επενδυτές.Τόσο απλά!Το μόνο που χρειαζόταν το κράτος εξαρχής της γνωστοποίησης του προβλήματος ήταν ένα ικανό/καθαρό/ευέλικτο ελεγκτικό μηχανισμό και ένα νοικοκυρεμένο/ευέλικτο δημόσιο.Επιβάλλεται η διόρθωση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη και η συμμετοχή όλων στην ελάφρυνση του χρέους και όχι μονομερώς όποιον μπορούν να μαστιγώσουν.Δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή τη κατεύθυνση και είμαι πεπεισμένος όσο σφυρίζουν αδιάφορα γιαυτά και οι μέσα και οι έξω τόσο θα διογκώνεται το χρέος όσες γραβάτες και να φορέσει όποιος και να τις φορέσει.Μου δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση που το σύνολο του πολιτικού κόσμου αδιαφορεί (για τους έξω θεωρώ πλέον ότι είναι σκοπιμότητα) ενώ ξέρει ότι θα εισπράξει ζεστό χρήμα και θα αποκαταστήσει την παγιωμένη πλέον κοινωνική αδικία.Σε αυτή τη χώρα τιμωρείται εμμονικά ο "άσπρος" φορολογούμενος και ο συνταξιούχος και ενθαρρύνεται και επιβραβεύεται ο μη αποδίδων φόρους.Αν νομίζουν ότι κατάφεραν κάτι με το πλαστικό χρήμα, κατά την ταπεινή μου άποψη μια τρύπα στο νερό. Περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων ή υπερφορολόγηση είναι απαγορευτικά γιατί εμμένουν σε εξαθλίωση και ταπείνωση.Θεωρώ ότι το κράτος πρέπει να κάνει μια δυνατή καμπάνια για την διόρθωση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη,με όλα τα ΜΜΕ να προσανατολίσουν την κοινή γνώμη στο ορθό και δίκαιο,να παρακαλέσει το σύνολο να αποδίδει φόρους ως οφείλει με δέσμευση τη μείωση της φορολογίας και να αναπτύξει έναν ελεγκτικό μηχανισμό όπου θα κάνει πολλαπλούς επαναληπτικούς ελέγχους σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες σε όλη τη χώρα με αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη. Είμαι πεπεισμένος ότι έτσι και δούλευε αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός σωστά,δεν θα υπήρχε ανάγκη περαιτέρω μειώσεων και υπερφορολόγησης.Οφείλει και το ΣτΕ να τοποθετησεί σε αυτή τη φορολαίλαπα όπου έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα πολλών ενώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω εξαθλίωση, πτώχευση,κατασχέσεις,αίωνιο δανεισμό. Όπως επίσης θεωρώ εξαιρετικά προκλητικό το κούρεμα των κόκκινων δανείων κατά 90% διότι προτρέπεις τον καθένα να το μπουμπουνίσει ενώ προφανέστατα τα επιβαρύνονται εμμέσως οι λοιποί (υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που δικαίως δεν γίνεται αλλιώς).

τσιου τσιου

μετά ξύπνησες, χι χι χι χι, επαναστάτη του καναπέ

@τσιου τσιου

Σε παρακαλω βουλωσε το αν δεν εχεις κατι σοβαρο να πεις.

@dim

σιγά θα σκίσεις το καλτσόν, φιλόσοφε ......................

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων