«Πάγος» και από τους Ευρωπαίους για την ανάπτυξη: Κολλημένη στο 1% μετά το 2022

lagarde-moscoc-1

Πιο κοντά στο ΔΝΤ η εκτίμηση αυτή - Τον Μάρτιο η αντίστοιχη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% από το 2023 ως το 2030 και 1,25% στη συνέχεια - Χάθηκαν και τα μαγικά πλεονάσματα: Μέχρι το 2022 προβλέπονται 4 δισ. λιγότερα από όσα έλεγε η κυβέρνηση

Απότομα προσγειώνουν την ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ από το 2022 και μετά οι Ευρωπαίοι στην επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους που προσαρτήθηκε μετά το Eurogroup στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που συνοδεύει την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν.

Τον Μάρτιο η αντίστοιχη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% από το 2023 ως το 2030 και 1,25% στη συνέχεια. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τους Ευρωπαίους στα συμπεράσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιμένει σε χαμηλή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και ζητούσε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους που θα διασφάλιζε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχοντας δίπλα της τον Επίτροπο Μοσκοβισί, δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Ωστόσο το Νομισματικό Ταμείο θα συντάξει τη δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας στο οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα χαρακτηρίζεται μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο παρά την απόφαση του Eurogroup που βελτιώνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ekthesi-esm-2


Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει επίσης ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε 24,1 δισ. ευρώ από τον εγκεκριμένο φάκελο χρηματοδότησης των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου. Τα χρήματα αυτά, η πρόσβαση στα οποία εξασφαλίστηκε με τη λήψη σκληρών μέτρων από τον Ιούλιο του 2015, προσφέρονται με χαμηλό επιτόκιο στην περιοχή του 1% και μετά τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το μνημόνιο χάνονται.

Διαβάστε
ΕΔΩ όλη την έκθεση

Εξαφανίστηκαν τα μαγικά πλεονάσματα

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης η εικόνα των πλεονασμάτων είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στους Έλληνες βουλευτές και που ψήφισε το κοινοβούλιο στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Ενώ στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο όπως αποδεικνύεται ήταν για εσωτερική κατανάλωση, υπάρχουν τεράστια υπερπλεονάσματα τα οποία αγγίζουν το αστρονομικό 5,19% το 2022 η εικόνα στην Έκθεση της Κομισιόν είναι διαφορετική.

Ως προς το τι θα περισσέψει τελικά πάνω από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί «δημοσιονομικό χώρο» για να υπόσχεται επιπλέον παροχές, η Εκθεση Συμμόρφωσης δεν εμπνέει αισιοδοξία:

- για φέτος η Κομισιόν προβλέπει ακριβώς 3,5% (δηλαδή "μηδέν" υπέρβαση) και όχι 3,56% του ΑΕΠ ή περίπου 117 εκατ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα υπόσχεται να διατεθούν για φοροαπαλλαγές.

- για το 2019, αν όλα πάνε καλά, η Κομισιόν προβλέπει 3,8% και όχι 3,96% του ΑΕΠ όπως το Μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή το υπερ-πλέονασμα μειώνεται σε 0,3% αντί 0,46%. Και αυτό σημαίνει ότι στην διετία 2018-2019 τα περίπου 900 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε η κυβέρνηση κόβονται κατά 40%.

- από το 2020 το «ψαλίδι» μεγαλώνει αφού οι θεσμοί προβλέπουν πρωτογενές 3,8% του ΑΕΠ και όχι 4,15% (-0,35% του ΑΠ), το 2021 4,1% αντί 4,53% (-0,43%) και το 2022 4,3% αντί 5,19% (-0,89% του ΑΕΠ). Αθροιστικά στην τριετία 2020-2022 η απόκλιση φτάνει στα 3,5 δισ. ευρώ (ή συνολικά στα 4 δισ. από φέτος έως το 2022).

Από 2023 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα περιοριστούν από το 3,5% στο 3% του ΑΕΠ, το 2024 θα πέσουν στο 2,5% του ΑΕΠ και από το 2025 έως το 2060 θα παραμείνουν στο 2,2% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

@

Μα ποιά "ανάπτυξη". Το Μνημόνιο ήδη απο το 2010, προβλέπει μονομερή και κατά προτεραιότητα κάλυψη των δανειστών, ακόμη και αν ο πληθυσμός ...πεινάσει (εννοείται μετά την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην κατάσταση αυτή εσαεί - πράγμα που έχει ήδη συμβεί, η γενικευμένη φτώχεια δεν είναι και πολύ μακριά)! Το "πελατάκι" η Ελλάς, που με τις υπογραφές ΟΛΩΝ (Πασοκ-ΝΔ-Συριζα-Ποταμι κλπ.) δέθηκε στο άρμα του Μνημονίου, δεν θα βγει ΠΟΤΕ από τη θηλιά που του έχουν περάσει, παρά μόνο αν ...την κόψει! Τόσο απλά!

Η Ελλάδα έχει τελειώσει

Για να φτάσει η Ελλάδα σε επίπεδο ζωής (ΑΕΠ) προ κρίσης με 1,5% ανάπτυξη κάθε χρόνο χοντρικά χωρίς να λάβουμε υπόψη το compounding πρέπει να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια. Δε πρόκειται να μείνει κανείς άξιος σε αυτή τη χώρα, όλοι θα σηκωθούν να φύγουν και θα μείνουν μόνο τα κομμούνια τα γερόντια και οι λαθρομετανάστες από τριτοκοσμικές χώρες να φαγωθούν μεταξύ τους (όπως γίνεται τα τελευταία χρονια). Η μόνη λυση είναι να έρθουν 150-200 δισ σε επενδύσεις άμεσα για να αλλάξουν αυτοί οι ρυθμοί, αλλά με κυβερνήσεις που επιβάλλουν καπιταλ κοντρολ και δε κάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης των αγορων για να προστατεύσουν τις συντεχνίες, τους κομματικά πελατάκια και τους συνδικαλιστές τους δε πρόκειτε να φερεί κανείς από αυτούς που επενδύουν τετοια κεφάλαια ποτέ εδω.

Αντιαντιαντύπας

Είναι απλά τα πράγματα. Θα σηκώσετε από τις καταθεσούλα σας στο εξωτερικό και θα τακτοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας. Έτσι κάμουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες οι νοικοκύρηδες.

Στις πολιτισμένες χώρες...

..εχουν πολιτισμένες κυνερνήσεις που δεν ξεζουμίζουν τους φορολογούμενουν για να ταίσουν τα αμετρητα κομματοσκυλά τους και να κρατηθουν στις θεσουλες τους.

@

Πια αναπτυξη βρε παιδια..40 χρονια με δανεικα και βολεμα ειμαστε κι ακομα ελπιζουμε..σουβλακια και καφε εμειναν για να εισπραξει το κρατος..μη αναστρεψιμα ολα οσα θα συμβουν.

Indy

λευτερωθήκαμε, σωθήκαμε, ΖΗΤΩ ο Τσίπρας ΖΗΤΩ ο Καμμένος. Τους αξίζει δώρο μία γραβάτα.... για να κρεμαστούν αυτοί και οι όμοιοί τους ΥΓ) όπου κι αν ανήκουν

Xenos

Αυτή είναι η λεγόμενη στασιμο-ανάπτυξη. Αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Με τέτοιους ρυθμούς μια κατεστραμμένη οικονομία και κοινωνία απλά δεν μπορεί να προοδεύσει. Χρειάζεται ανάπτυξη 4% τουλάχιστον . Παντού κερδάμε. Ζήτω ο Αλεκσης.

1980-2019=ΣΟΒΙΕΤΙΑ-ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΤΕΛΟΣ

Να γιατί θα πέσει γενικό ξεριζωμα της αριστεράς! Να γιατί η σύνολη Δεξιά εχει φθασει ήδη το 52% και το Κέντρο (μισο κιναλ+εκ) είναι απόλυτα απέναντι στην αριστερά (επιτελους)! Αποκαλύπτονται οι μεσοι ρυθμοι του παρελθόντος και του μέλλοντος της ΚΑΜΜΕΝΗΣ και ΕΚΧΕΡΣΩΜΕΝΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ. 1950-1973 μεσος ρυθμ αναπτθυξ=7% αναντι 4% δυσης, 1973-1979=3%, 1980-1997=1,1(!!!) εναντι 2,2% της ΕΕ, 1998-2008=3,2% εναντι περιπου 2,2% ΕΕ. 2009-2019=Γαπ-Τσιπρας= -22% εναντι +10% των άλλων εξη μνημονιακών χωρών που γνωρισαν συντομη ύφεση(η διετία Σαμαρά μονο -6 αλγεβρικες μοναδες καθως παρελαβε -7%!), 2022- 2040 αναπτυξη 1% εναντι 1,5-2% της ΕΕ.

Kostas

Τελικά θέλει ή όχι τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα το πρώτο θέμα; Δεν καταλαβαίνω.

Πάνος

Όσο μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα υπάρχουν τόσοι και οι πόροι που φεύγουν απο την ιδιωτική οικονομία, χωρίς πόρους η οικονομία εχει πτώση στη ζήτηση, χωρίς ζήτηση εχουμε ύφεση και στάσιμη ή αρνητική ανάπτυξη. Άρα, πρωτογενή πλεονάσματα συν την γκρεμισμένη ανταγωνιστικότητα (προ τελευταίοι με Τσίπρα) ίσον υπανάπτυξη, φτώχεια, Μαδουροποίηση και τρίτος κόσμος. Ζήτω ο φτωχοποιός Αλέξης Τσίπρας, ζήτω και οι κλακαδόροι του με τα σχόλια των 60 λεπτών.

Ξέχνα τη ζήτηση

Η ανάπτυξη μέσω κατανάλωσης ΞΕΝΩΝ προιόντων, ήταν το μοντέλο της χρεοκοπίας. Τη ζήτηση ξέχασέ την, χειροτερεύει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όταν είναι ελλειμματικό, αυξάνει το δανεισμό. Το θέμα είναι τα άλλα που είπες. Όσο περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο πιο δύσκολο να δώσεις φοροελαφρύνσεις και να βρεις πόρους για δημόσιες επενδύσεις. Βασικά, δε βρίσκεις, γι αυτό και η πρόβλεψη για 1% ανάπτυξη. Την Ελλάδα τη συνέφερε μικρότερο πλεόνασμα, με μεγαλύτερη επιμήκυνση. Πχ το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 0,5-1% και η τα δάνεια να πάνε στα 100 χρόνια. Επιπλέον, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, που να κράτησε πλεόνασμα 2,2% για 40 χρόνια. Θα μου πεις κάποιος των 0,60, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει και ένα παγκόσμιο ρεκόρ στις πλάτες του λαού και θα γραφτεί στο Γκίνες. Πάσο σύντροφε! Εν τω μεταξύ, όλες αυτές οι προβλέψεις, προυποθέτουν ότι η Ελλάδα δε θα πέσει ΠΟΤΕ σε ύφεση και δε θα υπάρξει καμία παγκόσμια οικονομική κρίση. Καταλαβαίνεται γιατί το ΔΝΤ δε δέχθηκε να βάλει τη σφραγίδα του. Ας φορέσουμε τώρα όλοι μια κόκκινη γραβάτα κι ας πάμε να κρεμαστούμε. Στην ουσία το κάναμε ήδη το 2015.

@

Μαδούρο πίσω σου ακριβώς είμαστε, σε λίγο σε ξεπαρνάμε σε φτώχεια και μιζέρια.

@

Μήπως λοιπόν η ευθύνη για αυτό το συνεχές και μηδέποτε λυόμενο αδιέξοδο που περιγράφεις (και όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον αφού δοκιμάσαμε και γαπ και σαμαροβενιζελους και αλεξη, οκτώ χρόνια τώρα...) δεν είναι μόνο στον κάθε "Αλέξη" αλλά στους απίθανους "δανειστές" που επιβάλλουν ό,τι τους συμφέρει σε "πρόθυμους" πολιτικούς με τις πλάτες "πρόθυμων" επιχειρηματιών;

Αγυριγο κεφάλι THE ORIGINAL!

δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ξεκολλάει η οικονομία, πραγματικά αποτυγχάνουν ολοκληρωτικά όλες οι κινήσεις του υπουργείου οικονομικών. Πιστεύω οτι πρέπει να επιστρέψει μία κυβέρνηση με περισσότερη βούληση στη μείωση φόρων ειδικά και στα υψηλά εισοδήματα για να επανεκκινήσει η οικονομία.

ΓΡΑΒΑΤΩΜΕΝΟΣ Αριστερός

Μπράβο Αλέξη! Μπράβο! Η Ελλάδα χάρη στη μεγάλη νίκη που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, κοιτάζει με αισιοδοξία την ανάπτυξη 1% του αύριο και καλπάζει προς το χρέος 127% το 2060, μετά από 40 μόλις χρόνια λιτότητας! Αλέξη, έγραψες ιστορία! ΞΥΔΙ στους δεξιούς!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thess_ar

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης με τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του μετρό, το λιμάνι, και το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προωθούμενων επενδύσεων της Fraport αλλά και την προοπτική της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, να συντελούν στην άνοδο της ζήτησης για μίσθωση ή αγορά ακινήτων.

erga1

Πωλητήρια σε δύο από τα ισχυρότερα κρατικά μονοπώλια στον τομέα του φυσικού αερίου και της διύλισης πετρελαίου, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, βάζει διαδοχικά από τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση ποντάροντας στην άντληση εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ.

euro0

Δεν επιτεύχθηκε ακόμα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το διάδοχο νόμο Κατσέλη - Στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 5 Απριλίου παραπέμπεται και η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περί το ένα δισ. ευρώ

2
xrhmatistirio

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).