Τα έξι γκρίζα σημεία της συμφωνίας του Eurogroup

tsakalotos_atrhooo

Το σκληρό πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, η λιτότητα για άλλα 42 χρόνια, το μικρό ποσό για εξαγορά δανείων του ΔΝΤ, η εξαφάνιση του «γαλλικού κλειδιού» για το χρέος

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με το χρέος στο Eurogroup
της Πέμπτης, η παρέμβαση είναι περορισμένη καθώς η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη ενώ η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ.

Πέρα από τα κέρδη, όπως η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η συμφωνία έχει και τρωτά σημεία.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

-Συνοδεύεται από ένα σκληρό "πρόγραμμα μετα-μνημονιακής παρακολούθησης", όπως βαφτίστηκε από όλους τους αξιωματούχους που έκαναν δηλώσεις τη νύχτα, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων και προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους Θεσμούς οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και νέα μέτρα αν η Ελλάδα αποκλίνει από το στόχο για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022. Το πρόγραμμα αυτό έχει συμπτυχθεί σε ένα κείμενο δύο σελίδων αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και αναλυτικότερες εκδοχές με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

- Το ανακοινωθέν του Eurogroup προβλέπει τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για πάρα πολλά χρόνια, από το 2023 ως το 2060. Αυτό ισοδυναμεί με ένα πλαίσιο λιτότητας για δεκαετίες το οποίο θα γίνεται ακόμη πιο δυσβάστακτο αν η Ελλάδα επιστρέψει κάποια στιγμή στην ύφεση.

-Δεν αξιοποιήθηκαν και τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και στα οποία η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση λαμβάνοντας πολύ σκληρά μέτρα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα. Μετά τη δόση των 15 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τη νύχτα η χώρα μας θα "επιστρέψει" στον ESM περίπου 24 δισ. τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του Δ.Ν.Τ. (περίπου 11 δισ. ευρώ) ή ενός σημαντικού μέρους από τα διμερή δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης (GLF). Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα μείωναν περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεν προχώρησαν τελικά παρότι βρίσκονται στο τραπέζι. Τελικά δόθηκε στην Ελλάδα μόνον ένα μικρό συγκριτικά ποσό (3,3 δισ. ευρώ ως μέρος της δόσης των 15 δισ. ευρώ) για να εξαγοράσει όποτε κρίνει μέρος αυτών των χρεών στο μέλλον.

-Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων, τα λεγόμενα ANFAs και SMPs, θα γίνεται υπό όρους και μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις του "προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης" ενώ σε παλαιότερα ανακοινωθέντα του Eurogroup (όπως του Νοεμβρίου του 2012) η επιστροφή προβλεπόταν χωρίς όρους.

-Η συμφωνία εξασφαλίζει την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά όχι την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του όπως ανέφερε γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ και αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας που θα δημοσιοποιήσει ως το τέλος Ιουλίου θα αναφέρει ότι μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

-Ο Γαλλικός μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που προκάλεσε αίσθηση στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 τέθηκε ουσιαστικά εκτός του πλαίσιου της απόφασης. Το λεγόμενο "Γαλλικό κλειδί" που θα προέβλεπε μια αυξημένη παρέμβαση για τη μείωση του χρέους αν η Ελλάδα είχε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν υπάρχει στα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Στο ανακοινωθέν υπάρχει μόνο μία αφηρημένη αναφορά για το ενδεχόμενο αξιοποίησής του σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η οποία ενδεχομένως να μπήκε για λόγους τακτ: για να μη φαίνεται ότι οι Γερμανοί αδειάζουν πλήρως την Γαλλική πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ (99)

ΙΔΑΣ

για αλλη μια φορα ντροπη σας.Βλεπετε μονο!!!!!! τα 6 γκριζα στοιχεια????? τιποτα αλλο?????? ντροπη σας εσεις μας φερατε εδω και συνεχιζετε την καταπτυστη προπαγανδα ....αξιοι της μοιρας σας κακομοιροι..............

ελεος

ποσο προπαγανδα θα αντεξουμε.. ολη η ευρωπη δινει συγχαρητηρια στον τσιπρα κ εσεις κλαιτε.. απ το 2015 σας παρακολουθω διαρκως και ολα τα σεναρια σας εχουν πεσει εξω...

Γιαννης

Εγώ θέλω όσοι πανυγηριζουν να μου εξηγήσουν με απλά λόγια γιατί πανυγηριζουν ? Μπήκαμε σε μνημόνια με 115% χρέος επι του ΑΕΠ και «βγαίνουμε» με 185%. Νέο μνημόνιο ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες και μάλιστα σκληρότατο με τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις και μειώσεις ουσιαστικά στους πάντες, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Το ΦΠΑ έχει πάει στο 24%. Η χώρα δεν θα μπορει να πάρει καμία απόφαση οικονομικού περιεχομένου χωρίς την άδεια των δανειστών , όπως συνέβαινε και με τα μνημόνια. Η εποπτεία θα είναι διαρκής και κάθε τρίμηνο θα πρέπει να δίνουμε έλεγχο. Ας μου εξηγήσει κάποιος τον λόγο των πανηγυρισμών? Ειδικά για τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ το οτι έγιναν ίδιοι με αυτούς που κορόιδευαν , τους «μένουμε Ευρώπη» είναι μεγάλη ξεφτυλα. Βγητε και λίγο έξω να δείτε την απογοήτευση και την απόγνωση του κόσμου, και όχι κανείς δεν πιστεύει ότι ο κουλης θα τους σώσει και εκεί έγκειται και η απογοήτευση. Δυστυχώς μας περιμένουν μαύρα χρόνια, μας στέλνουν και οι γερμανοι πίσω τους λάθρο, κλείνουν και οι Ιταλοί τα σύνορα τους , έχουμε και την τεράστια φτώχεια , η χώρα θα καταντήσει ένα θέρετρο για τους ΞΕΝΟΥΣ (τα τουριστικά μέρη) ενώ στις μεγαλουπόλεις σε 10-15 θα έχουμε σχεδόν συνθήκες κατοχής.

Άγγελος

Εν αρχή ήτο η μονομερής διαγραφή του δημοσίου χρέους. Εν συνεχεία ήλθε η επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος. Μετά ήλθε ο έρωτας, για την επιμήκυνση, έστω και αν η επιμήκυνση είναι ένα μακρύτερο σχοινί, για να κρεμαστούμε. Και ω του θαύματος το χρέος μας έγινε βιώσιμο. Τσιπράκο, αν τελικά σκέφτεσαι, να φορέσεις γραβάτα για την διευθέτηση του χρέους, θα σου πρότεινα να φορέσεις την γραβάτα του Καμμένου με τους φαλλούς, αναλόγως επιμηκυσμένη, όσο και η επιμήκυνση του χρέους.

Γιαννης πρωην ΝΔ

Δαγκωτό Συριζα. είναι έξοδος απο τα μνημόνια, αν θυμάστε το 2014 και στο Σαμαρα για εποπτεια μιλάγανε. Ας αφήσουμε τα σάπια. επίσης, οσο Γεωργιάδηδες και λοιποί υποστηρίζουνε εγκληματικές οργανώσεις με ναρκωπλοία και τα λοιπά, δεν θα δουν κυβερνηση ποτέ. αυτο να το εχουν στο μυαλό τους.

@

πρόσεξε μην σπάσεις κάνα δόντι πρωην ΝΔ των 0+60¢

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΩΝ ΟΘΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

............ΠΑΙΔΙΑ ΑΡΓΟΥΜΕ..... ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ...Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΛΤΣΑΣ ΝΑΥΛΩΝΕΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΏΝ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΔΕΣΣΑ ...Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΌΛΟΥΣ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ...ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΥΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΕΚ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΘΩΣ Η ΑΧΑΡΙΣΤΗ ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΑΑΑΑ........ξυπνηστε Ηρθε η αναπτυξη ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Συνταξιούχος

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό ρευστοποίησης κινητών, ακίνητων περιουσιών υπόχρεων, οφειλετών, για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες, την εξόφληση τραπεζικών δανείων από επιχειρηματίες, την καταβολή των φόρων, τελών, προστίμων, λογαριασμών, ΦΠΑ, μισθών απασχολουμένων από ελεύθερους επαγγελματίες, τη φορολόγηση αδήλωτων κερδών, εισπράξεων, μαύρων καταθέσεων, παράνομου πλουτισμού από πραγματική οικονομία, την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και των παραβάσεων οικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών, τραπεζικών, υγειονομικών, πολεοδομικών της αγοράς.

Νέο δάνειο 15 δισ. ευρώ!

Ουάου! Μας έδωσαν το τελευταίο δάνειο. Το λεφτόδεντρο ξεράθηκε, αλλά έχουν οι αγορές χρήμα.

Δυστυχως

Έδωσαν, όπως λένε, εθνικα κυριαρχικά δικαιώματα για μια επιμήκυνση του χρέους;. ... Ούτε καν κουρεμα ... ας φορέσει τη γραβάτα που του έδωσε ο κ. Ζαεφ ... Ο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΡΕ ΦΙΛΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΠΟΤΕ...... ΤΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΛΕΓΑΝΕ ΣΤΗ ΝΔ..... ΠΑΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΧΩΡΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.... ΤΟΤΕ ΗΡΘΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΚΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...... ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ;;; ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.... ΒΓΑΛΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΗΔΕΣ Απάντηση

Να ξεσκονίσεις την μνήμη σου

Πως να εβγαινες βρε φίλε με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5 & 5,5% που έλεγε το πρόγραμμα και με απόκλιση το 2014 1,1%(1,5 συμφωνία -0,4 επίτευξη τέλος 2014) Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα το έκλειναν τον Μάιο του 2014???????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

57e916533f883ca0c28dc38fe572e5e6_XL

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ εάν δεν εφαρμοστεί η αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μήνες μεταξύ των βιομηχάνων και της Επιχείρησης. 

homes0

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ