Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ

pressmesa

Σεντένο: Βιώσιμο το χρέος, «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ, αλλά και νέες μεταρρυθμίσεις - Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο - Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σχεδόν βρέθηκε εκτός ευρωζώνης το 2015 - Επιφυλάξεις Λαγκάρντ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα

Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου επετεύχθη λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

senteno


Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, μετέδωσαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας. Επισήμως, η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

"Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους" ανέφερε αρμόδια πηγή στο newmoney.gr, περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Σεντένο: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα “αποφοιτήσει” από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκλήρωσει το τρίτο πρόγραμμα του ESM. "Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, και ένα “κατόρθωμα” για το Eurogroup, καθώς η σημασία της Ελλάδας ήταν τέτοια, που, μετά από τρία πλήρη προγράμματα του ESM, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο Eurogroup που να μην συζητήθηκε η Ελλάδα.

Για τον πρόεδρο της Ευρωομάδας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αντίστοιχα το Eurogroup παρέδωσε ένα πακέτο μέτρων, στόχος του οποίου είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Τα σημαντικά σημεία είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει και νέες ευθύνες, καθώς τώρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων όσο και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στο θέμα του χρέους ο πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλλάσει τη βιωσιμότητά του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και η περίοδος χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP ως το 2022, αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ESM εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δισ. στην Ελλάδα, έπειτα από την έγκριση των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα.

“Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προχωράμε προς το μέλλον, επαναλαμβανοντας τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της” ολοκλήρωσε.

Μοσκοβισί: "Η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο"

"Θέλω να εξήγησω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο" δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup.

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα, αλλά το διαχώρισε από τα προηγούμενα, λέγοντας ότι δεν θα είναι παρεμβατικό.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα σχεδόν βρέθηκε εκτός ευρωζώνης το 2015

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως στα οκτώ τελευταία έτη πολλά έγιναν και είχαμε πολλές “δραματικές νύχτες”, ειδικά το 2010 και 2012, όταν η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης ήταν στην κόψη του ξυραφιού, αλλά και όταν η Ελλάδα σχεδόν βρέθηκε εκτός ευρωζώνης, το 2015, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες στις οικονομίες της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών.

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ η αλληλεγγύη που δείχνουν οι θεσμοί σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι δίχως προηγούμενο, καθώς ο ESM έχει αποδεσμεύσει 215 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζεται η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός διευθύνων σύμβουλος σημείωσε πως με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που αποφασίστηκαν η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ ετησίως από τόκους ανά έτος, για τα επόμενα έτη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε πως ο ESM αποδεσμεύει 15 δισ., απο τα οποία τα 9,5 θα πάνε στην χρηματοδότηση του μαξιλαριού ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Λαγκάρντ: Ανησυχίες, μακροπρόθεσμα, για το χρέος

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους, τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως καλωσορίζει και την πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας, αν χρειαστούν, μακροπρόθεσμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και, αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα δώσει το «παρών» στη διαδικασία επιτήρησης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως, αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα. Όμως, συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ερώτηση για την ΕΛΣΤΑΤ και τη δίκη Γεωργίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό η ακρίβεια και h αξιοπιστία των στατιστικών δεδομένων να είναι εξασφαλισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ (159)

Ομοιότητες στις δομές.

Η κοντόφθαλμη και ΕυρωπαικόΕλληνική στρατηγική δεν βλέπει τίποτα.Ούτε μπορεί να δεί γιατί πώς θα πείσεις γέρικα σκυλιά να μάθουν άλλες συνήθειες. Το χειρότερο είναι για τους Ευρωπαίους ινστρούκτορες που ανέλαβαν δήθεν την επιτροπεία και γνωσιακά ( για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για να ισορροπήσει οικονομικά) αλλά εφαρμόστηκαν τα όδα απεφάσισαν ώς επίτροποι. Ο πυρήνας του όλου θέματος είναι αυτός που θα έρθει.Και θα είναι ότι θα είναι μεγάλη η ετήσια δόση που θα καθοριστεί στην Ελλάδα να καταβάλει για την αποπληρωμή του χρέους ( στην προοπτική της εξαγοράς του κεφαλαίου που θα αγνωριστεί ώς χρέος μετά την αφαίρεση του ποσοστού διαγραφής των τόκων ( συγχώρεση) ώς ιστορικός όρος των χρεωστασίων των χωρών. Και αυτό το μεγάλο ετήσια ποσό καταβολής ( δεν θα είναι εφικτό) απ την πλευρά των Ευρωπαίων θάναι το εργαλείο άσκησης γεωπολιτικής ( η Γερμανία θάχει τον πρώτο λόγο) και απ την πλευρά της Ελλάδος θάναι ο μηχανισμός που θα προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις μπορεί και Εθνικές κρίσεις. Δεν θα είναι μακρυά η εποχή που η Ελλσδα θα ζητάει από τους πιστωτές να μειωθεί η συμφωνημένη ετήσια δόση που θα καταβάλει ώς συμφωνήθηκε αρχικά. Και αυτή η εποχή θά συμβαδίζει -όλως εκτάκτως και τυχαίως -με πολιτικές ιδεολογικές και κοινωνικές κρίσεις στην χώρα και μπορεί και Εθνικές. Ο Τζών Κέννεντυ το 1963 αρνήθηκε -δεν απάντησε ποτέ- στον Έλληνα πρωθυπουργό λου του ζητούσε να πσρέμβει στους Αμερικανούς ομολογιούχους που κστείχαν χρέος της Ελλάδος, για να μειώσουν την καταβλητέα απ την Ελλάφα δόση. Το ζήτησε με τον ποιό επίσημο και ιδεολογικά κοντά τρόπο. Ο Κέννεντυ δεν απάντησε ποτέ. Και η μετέπειτα εξέλιξη αποτελεί και σπετέλεσε προνομιακό στοιχείο μελέτη της ιστορίας. Ο χώρος που κυοφορείται το νέο στοιχείο στον πολιτισμό δεν είναι ο Ευρωπαικός χώρος ιστορικά .Ο Ευρωπαικός χώρος είναι και ήταν το τοπίο μελέτης του παρωχημένου ανενεργούς και της δημιουργικής αμηχανίας . Η Ελλάδα -αν θέλει να προχωρήσει και σαν κράτος και σαν Έθνος πρέπει να κυτάξει αλλού προοδευτικά και μεσομακροχρονιότερα.

Άγγελος

Τσίπρα, τι σου λέει άραγε η Λογική σου, όταν όλοι αυτοί σε συγχαίρουν; Ποιο είναι το κακό που έκανες για να σε επαινούν ομαδικώς με τόσο μεγάλη θέρμη; Μήπως γιατί η Μακεδονία, έφυγε την νύχτα για 15 δισ.;; Φοβού τους Δαναούς και συγχαρητήρια απονέμοντες.

επαμιτης

συριζαιοι και ανελιτες ειστε απλα παλιανθρωποι και απατεωνες

Επιμήκυνση?

Οτι επιμηκύνετε πονάει ποιο πολύ και με το μαξιλάρι που έβαλαν απο κάτω εκεί να δεις...

σιχαμα

Παρτε την μπουκαλα οξυγονου( δανεισμο και διορισμο ) απο την κρατικοδιαιτη πρασινομπλεκοκκινη συμμορια . Ακου θελουν να ξαναδανειστουν με 180% χρεος επι του ΑΕΠ και αφου υποθηκευσαν και πουλανε ολο το Ε9 την χωρας και των πολιτων της , για να τρωνε αυτοι και οι διορισμενοι μισθοφόροι .ψηφοροροι τους ,ενω εμεις που δεν πιασαμε ποτε δημοσιο χρημα στα χερια μας ως ξευτιλισμένοι ( χρεοφειλετες ) παμε για τα καγκελα με τον πολλαπλο εμβολισμο 45% στο εισοδημα συν 10% αλληλεγγυη ,συν 2% ΕΝΦΙΑ , ,συν 30% ασφαλιστικες εισφορες ,συν 24% ΦΠΑ στα ρεστα ,συν ,συν, συν... Ακομα και η Αμερικη εχει οροφη χρεους σχεδον ενα τριτο του δικου μας που μολις το ακουμπησε σταματησαν οι πληρωμες του δημοσιου ενω η κολοπετινιτσα εφτασε στην στρατοσφαιρα και δεν θελει να σταματησει. Πισω ζαγαρια στο χωριο σας και στην μανα γη να δουλεψετε χωρις στυλο και μπλα μπλα μπλα ,για να γεμισετε το στομαχι και οχι την Ελβετια χωρις χρηματοοικονομικα παιχνιδια,μιζες ,επιδοματα και αργομισθιες εις υγειαν των κοροιδων . Παρτε την μπουκαλα οξυγονου απο τα κρατικοδίαιτα βαμπιρ οσοι ακομα ειστε ζωντανοι.

Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς !

Για μια γραβάτα οι ΠΦΑπάτες πούλησαν τα πάντα! Αν έχουν τα κότσια να πουν στους συνταξιούχους πόσα θα τους δώσουν να βάλουν στην τσέπη, απ' αυτά που τους έκοψαν και που θα τους πετσοκόψουν από 1-1-2019 ! Τα υπόλοιπα είναι λόγια της καραβάνας ...

George Kontoyiannis

Πληροφοριακά και μόνο. Αναστολή πληρωμής τόκων για 10 χρόνια δεν σημαίνει ότι χαρίζονται, απλώς κεφαλαιοποιούνται. Άρα μετά 10 χρόνια το κεφάλαιο θα είναι μεγαλύτερο και η δόση μεγαλύτερη, σχεδόν η ίδια, αν δεν δινόταν περίοδος χάριτος, αλλά, για 10 χρόνια παραπάνω λόγω της επιμήκυνσης.

seluk

Φοβερες επιτυχιες ο αυταπατεωνας. Εκλεισε τις τραπεζες. Εκοψε ΕΚΑΣ. Αυξησε ΦΠΑ. Αυξησε φορους στα καυσιμα. Παρεδωσε περιουσια για 99 χρονια. Εκοψε συνταξεις. Εκοψε αφορολογητο. Εδωσε Μακεδονια. Αυξησε ΕΝΦΙΑ. Δεν κουρεψε εστω ενα ευρω χρεους αλλα καταφερε επιμηκυνση. ΥΓ Οσο για τα πανηγυρικα που διακινουνται και απο το εξωτερικο εκτος απο τους κατσαπλιαδων που μας κυβερνουν εχουν να κανουν κυριως με το οτι απαλλαχθηκαν απο το να μας δανειζουν. Για τα πλεονασματα δεν τους ενδιαφερουν και τοσο γιατι εχουν τον κοφτη και το εργαλειο

Maver

Αφού οι Συριζαίοι είναι τόσο σιγουροι πως η έξοδος απο τα μηνμόνια τελείωσε και η χώρα αναπτύσεται, νομιζω ΟΛΟΙ θα δανειστουν λεφτά να πάρουν κανα διαμέρισμα τώρα που είναι ευκαιρία, θα αγοράσουν ομόλογα του Δημοσίου τώρα που θα βγούμε στις αγορές και θα αναζητήσουν νέα καλυτερη εργασία αφού ανεβαίνουν οι μισθοί..

Spyros

Kυριε Τσιπρα,να βαλεις ολες μαζι τις γραβατες,που σου κανανε δωρο κατα καιρους....Σημερα ειναι μερα γιορτης και χαρας....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

daneistes-troika-ena

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, η επίσπευση δικαστικών αποφάσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα συζητηθούν με την κυβέρνηση

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός