Τι σημαίνει το ειδικό εργαλείο που κατασκεύασαν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα

senteno-tsaklaotos-new

Προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα

Τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ανέσυραν απο το «σεντούκι» των μέτρων της κορύφωσης της κρίσης το πιο στενό κορσέ επιτήρησης που έχει σχεδιαστεί για τις χώρες της Ευρωομάδας. Στη περίπτωση της Ελλάδας βέβαια η ολοκλήρωση των 400 προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα η αυστηρή αυτή επιτήρηση να συνοδεύεται από πανηγυρικούς τόνους από τη πλευρά των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το protothema.gr παρουσιάζει τη κρίσιμη πρόβλεψη του σχήματος της «μετα-μνημονιακής» ενισχυμένης επιτήρησης η οποία κλείδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής και προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ωστόσο αυτό είναι μόνο η βάση. Διότι το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες είναι ο καμβάς πάνω στην οποίο θα σχεδιαστεί ένα ειδικό «εργαλείο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, το οποίο ενεργοποιείται ειδικά για την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ενισχυμένης εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Βήμα-βήμα η νομική βάση της ενισχυμένης εποπτείας

Η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, νομικά βασίζεται στη «Δέσμη Δύο Μέτρων», γνωστή και ως «Two-Pack», που θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2013.

Προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και χρονοδιάγραμμα για τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το σκέλος του που αφορά στην επιτήρηση των κρατών μελών θα χρησιμοποιηθεί ως ένας «σκελετός» στον οποίο σχεδιαστεί η μεταπρογραμματική επιτήρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Απόψε τη νύχτα θα δούμε τα χαρακτηριστικά του.

Όπως προέκυψε με την απόφαση του Eurogroup η τρόικα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ θα ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων ανά τρίμηνο (όπως συμβαίνει και με τα μνημόνια) και θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις.

Στα κείμενα που αποτελούν τη βάση του εργαλείου αναφέρεται ότι «με βάση αυτήν την εποπτεία, η Επιτροπή μπορεί να συναγάγει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα διότι η χρηματοπιστωτική κατάστασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Να σημειωθεί πως η «Δέσμη Δύο Μέτρων» είχε αρχικά σχεδιαστεί για την αυστηρότερη εποπτεία των κρατών που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Το σκέλος ωστόσο που αφορά τους κανόνες για ενισχυμένη εποπτεία σε κράτη-μέλη που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως νομικό πλαίσιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Με δεδομένο πως το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι το σχέδιο βάσει του οποίου θα βαδίσει η χώρα ως το 2022. Το συμπυκνωμένο κείμενο των δύο σελίδων που προσαρτήθηκε ως παράρτημα στο ανακοινωθέν παραπέμπει στις ακόλουθες δεσμεύσεις:

-Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων

-Η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) θα εφαρμοστούν κανονικά.

-Τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

-Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ

-Αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020. Ενδέχεται να κρύβει νέες αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές»

-Περαιτέρω κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

-Αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας ως τα μέσα του 2019 με καθολική εφαρμογή της νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση»

-Εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις των μονίμων διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο

-Συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με την ΤτΕ

-Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών

-Μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας με την τεχνική βοήθεια του SRSS, δηλαδή της μόνιμης δύναμης τεχνοκρατών της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης

-Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων

-Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020

-Άνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020.

Διαβάστε ΕΔΩ τις ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε ένα συμπυκνωμένο κείμενο το οποιό στη συνέχεια αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Το εργαλείο

Όταν νυχτώσει το εργαλείο θέλει εσένα κι άλλες 2

Ουαου!!!!

Αυτό δεν είναι εργαλείο... Είναι δονητής!!!! Αχ και άλλο γιατί μας αρέσει πολύ!! Έτσι και αλλιώς τους ανήκουμε για πάντα!!!

pipis

εχω πει οτι η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε απο τον Τσιπρα , ειναι πλέον μη αναστρέψιμη , η πορεία της Ελλάδας πλέον δεν αλλάζει με τίποτα , σε 15-20 χρόνια η χωρα θα εχει ΝΟΜΙΜΟΥΣ κάτοικους που θα ξεπερνούν τα 20μυρια απο τους οποίους τα 3-4 θα ειναι αλλοδαποί που έγιναν ελληνες , θα εχουμε πρωθυπουργό μετανάστη , και θα ζηλεύουμε τους κατοίκους της Βενεζουέλας

Νικος

Κοινώς μνημόνια για πάντα. Θα έχουν πεθάνει και οι σημερινοί εικοσαρηδες και η Ελλάδα θα είναι ακόμα σε επιτήρηση. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της περίφραξης διαπραγμάτευσης. Καλά μυαλά.

Αφέντης για βιτσιόζους οικονομικά ατίθασους

Αν ένα "εργαλείο" επιτήρησης κατασκευασμένο ειδικά για την Ελλάδα ήταν σεξουαλικό βοήθημα, θα έπρεπε να έιναι ένα τεράστιο μαύρο, αγκαθωτό ντίλντο αλειμμένο με πάστα πιπεριάς Jalapeno, και με ενσωματωμένο μαστίγιο με 9 ουρές στο κάτω μέρος, με δόνηση και ηλεκτρική διέγερση. Αφού μόνο έτσι ικανοποιούνται οι (από δημοσιονομικής άποψης) βιτσιόζοι και (δήθεν) αδάμαστοι Έλληνες. Σαν τις μυξοπαρθένες, λένε ότι δεν θέλουν επιτήρηση και μνημόνια, αλλά ενδόμυχα ποθούν να τους κάνουν και αυτούς Ευρωπαίους. Και επειδή σαν τις παρθένες δεν είναι ικανοί να πάρουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, στο τέλος ικανοποιούνται μόνο αν η πραξή καθ' αυτή καταλήγει να είναι ιδιαίτερα βίαιη, έκφυλη και χυδαία, ώστε να έχουν πάντα την δικαιολογία "δεν ήθελα", "με αναγκάσαν" κτλ. Βιτσίοζοι, μπαταξήδες Ελληναράδες μου εσείς...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

124