Γερμανικός Τύπος: Αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση στην Ελλάδα ο Ανδρέας Γεωργίου

geo11

«Καταδικάστηκε επειδή ήταν ειλικρινής», έγραψε η Süddeutsche Zeitung ανέφερε για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Στην υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου επανέρχεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τον τίτλο «καταδικάστηκε επειδή ήταν ειλικρινής». Αφορμή η πρόσφατη απόρριψη της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο που άσκησε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για την υπόθεση παράβασης καθήκοντος επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν είχε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής πριν στείλει στοιχεία για το υψηλό έλλειμμα του 2009 στην Eurostat. Έτσι η ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή είναι πλέον τελεσίδικη.

«Για την τέχνη της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπάρχει ο όρος 'Greek Statistics', μέχρις ότου ήρθε ένας στατιστικολόγος στην Αθήνα και καθάρισε με τα ωραιοποιημένα στατιστικά στοιχεία» αρχίζει το άρθρο της η αρθογράφος της εφημερίδας. «Γι αυτό και επαινέθηκε από την ΕΕ αλλά στην πατρίδα του έπρεπε να τιμωρηθεί». Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του ίδιου του Γεωργίου για την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. «Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για την ΕΕ, που τέτοιες εξελίξεις επιτρέπονται στην επικράτειά της» ανέφερε στη δημοσιογράφο. Η εφημερίδα του Μονάχου δίνει λεπτομερή στοιχεία για το ποιος είναι ο Γεωργίου, ότι στην Ελλάδα τον έφερε το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου, «που ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα ήταν λανθασμένα. Mάλιστα τον Οκτώβριο του 2009 ο σοσιαλιστής πολιτικός τα διόρθωσε στο 12,7% και έδωσε κι άλλα αρνητικά στοιχεία, όταν πλέον δεν μπορούσαν να κρυφτούν οι ελλείψεις» σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει ότι «τώρα η υπόθεση Γεωργίου ενδέχεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα».

Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε και στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στην Αθήνα είναι από καιρό σαφές ότι ο Γεωργίου χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. «Οι δίκες σε βάρος του παρακολουθούνται με καλό μάτι όχι μόνο από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από την πρώην κυβερνώσα πτέρυγα της ΝΔ, που διασπάθισε η ίδια μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος μέσα από μια οικονομική πολιτική πελατειακού κράτους. Ο Γεωργίου κατηγορείται ότι με τα στοιχεία του έκανε την κατάσταση χειρότερη, αν και ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2010, όταν η ελληνική κρίση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν και μερικές ημέρες αργότερα υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο» υπενθυμίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

«Δεδομένη η έγκριση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή»

Στις πυρετώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο περιγράφει ο αρθρογράφος της Handelsblatt. «Όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα», επισημαίνει. «Την περασμένη Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο 321 σελίδων, σήμερα εξετάζεται στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τη συνάντηση του Eurogroup. Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την τελευταία δόση των 11,7 δις ευρώ». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις κι αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, που θα προκαλέσουν, όπως επισημαίνει, μεγάλες αντιστάσεις στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις προκαλούν την κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» συνεχίζει η εφημερίδα. «Παρόλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί στη βουλή, γιατί τόσο κοντά χρονικά από την έξοδο από τα μνημόνια κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θέλει να ρισκάρει διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά και η πλευρά των ευρωπαίων δανειστών επιθυμεί να κλείσει το θέμα Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής στήριξης. Γι αυτό θεωρείται πολύ πιθανό ότι στην επόμενη συνάντηση του Eurogrοup στις 21 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης».

Τις πρώτες ιδέες για την μεταρρύθμιση της ΕΕ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς περνά από μεγεθυντικό φακό ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt επισημαίνοντας ότι «δεν σήκωσαν πολλή σκόνη, αλλά εάν τις διαβάσει κανείς με περισσότερη προσοχή θα διαπιστώσει ότι ξεκόβουν με την πολιτική ευρωπαϊκή γραμμή όλων των προκατόχων του». Και συνεχίζει: «Κατά τρόπο ειρωνικό η πιο 'καυτή' ιδέα του δεν είναι καν επαναστατική. Ο Σολτς θέλει να δημιουργήσει ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον της ανεργίας, ώστε σε περίοδο κρίσης οι χώρες να μπορούν να παίρνουν δάνειο και να το επιστρέφουν αργότερα. Με τον τρόπο αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσεγγίζει την νότια Ευρώπη. Ακόμη κι αν η πρότασή του δεν οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση των χρεών, δείχνει με σαφήνεια ότι θέλει να τείνει χείρα βοήθειας. Μόνο που η πρόταση του κολλάει στο ότι το ταμείο είναι εντελώς άχρηστο λόγω της μεταρρύθμισης του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα βοηθά ευκολότερα τις χώρες σε κρίση με μια νέα πιστοληπτική γραμμή… Όποιος θέλει να περιορίσει μεγάλες κρίσεις, θα πρέπει να τις καταπολεμά αμέσως. Γι αυτό πιο αποτελεσματική είναι μια άμεση βοήθεια μέσω του ESM».

Πηγή: www.dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Dt

Για να καταλαβαίνουμε λίγο τι διαβάζουμε: τιμωρήθηκε για το ότι δεν ενημέρωσε το δ.σ. της Αρχής πως θα έστελνε τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα, όχι για το ότι τα νέα στοιχεία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, ήταν αλλοιωμένα κλπ. Δηλ για ένα τυπικό θέμα εσωτερικής λειτουργίας της Αρχής και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε τα νέα στοιχεία τα έχει δεχθεί στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ αφού επί αυτών διαπραγματεύθηκε.

Γιώργος

Απορούν οι Γερμανοί, είχαν βλέπετε υπόψη τους οι άνθρωποι τους κατοχικούς πρωθυπουργούς και τους λοιπούς συνεργάτες τους που αποτέλεσαν την πολιτική αλλά την οικονομική ελίτ της χώρας στην πρώτη περίοδο της απελευθέρωσης. Οι άνθρωποι τους ήταν χρήσιμοι στον πόλεμο, τους φάνηκαν όμως και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην Ειρήνη σβήνοντας τα χρέη των Γερμανών και μετριάζοντας τον αντίκτυπο απο τα εγκλήματα πολέμου που είχαν κάνει.

S

Χαζοελλάδα και στημένοι δικαστές θα πληρώσετε πολύ σύντομα μία τέτοια αποζημείωση στο Γεωργίου, που θα είναι όλη δική σας. Αλλά τι λέω; Μήπως εσείς θα τα βγάλετε από τη τσέπη σας; Από τη δική μου και όλων των φορολογουμένων τη τσέπη θα βγουν. Αλλά θα πληρώσουμε και θα το ευχαριστηθούμε. Άρειος Πάγος σου λέει ύστερα. Δικαιοσύνη. Χα..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

c01

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό - Με Ελληνες συνεταίρους μετέχουν οι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στον διαγωνισμό - Η Mohegan με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη και η Hard Rock με την Intrakat του Κωνσταντίνου Κόκκαλη

18
elliniko-ependysi

Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το ίδιο θέμα - Στόχος η επανεξέταση προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικών με την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου - Δεν θα δώσει άλλη παράταση για τον διαγωνισμό η κυβέρνηση