Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το «χαμηλό βαρομετρικό» για το χρέος

lagarde

«Πράσινο φως» από τους Θεσμούς για το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με θηριώδη πλεονάσματα - Εγκρίνεται η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

«Ασκήσεις» διαχείρισης των χαμηλών προσδοκιών στις συζητήσεις για το χρέος ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει από χθες η κυβέρνηση μετά τις άκαρπες συναντήσεις του Washington Group και του Euro Working Group (EWG) στο Παρίσι.

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η βασική ανάγνωση των εξελίξεων είναι ότι το ΔΝΤ Θα παραμείνει στην Ελλάδα σε τεχνικό ρόλο ως το τέλος του μνημονίου (20 Αυγούστου) αλλά και μετά από αυτό στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής παρακολούθησης. Την επισήμανση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις χθες στην Ουάσινγκτον μετά την αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας στο Παρίσι ανάμεσα σε δύο στελέχη του Ταμείου (Πόουλ Τόμσεν - Πίτερ Ντόλμαν) και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς με κυρίαρχο το ρόλο της Γερμανίας.

Αυτή η ανάγνωση όμως δεν είναι και η μοναδική. Διότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στον Καναδά (για τις συναντήσεις των ηγετών του G7) και στις 12 Ιουνίου στη Γερμανία, δύο ορόσημα που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μπορεί να δώσουν συνέχεια στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό χρέος που -όπως επισημάνθηκε και χθες- συνεχίζονται με στόχο μια λύση ακόμη και στο «και πέντε».

Το χρονικό όριο τοποθετείται αυτή τη στιγμή στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου όπου θα συμμετάσχει και η Λαγκάρντ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως των Θεσμών για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί ως τις 14 Ιουνίου ώστε να υπάρχει ΦΕΚ ως τις 21 του μηνός που συνεδριάζει το Eurogroup.

Παράλληλα η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου του ESM αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δις ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022 το οποίο προβλέπει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν αθροιστικά τα 7,9 δις ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για φέτος και τα επόμενα τέσσερα έτη. Ενδεικτικά, το 2022 το πλεόνασμα εκτινάσσεται στο 5,19%..

Χαμηλώνει τον πήχη η κυβέρνηση

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην περάσει η πίεση του ΔΝΤ για μία φιλόδοξη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να συμβιβαστεί με την πολύ πιο περιορισμένη παρέμβαση που επιθυμεί το Βερολίνο και αναδεικνύει ως θετική εξέλιξη την παραμονή του ΔΝΤ σε τεχνικό ρόλο (όπως είναι και σήμερα στο 3ο μνημόνιο).

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε την Πέμπτη ότι «η παραμονή του ΔΝΤ σαν τεχνικός σύμβουλος το βάζει σε μια θέση που δεν θα μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα, και αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο».

Αργότερα μέσα στην ημέρα χθες κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι «το ΔΝΤ θέλει μέτρα ελάφρυνσης, που πηγαίνουν πέραν αυτών, που προτίθεται να δώσει το Εurogroup, αλλά με βάση την ανάλυσή μας δεν τα χρειαζόμαστε», χαμηλώνοντας έτσι κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο θέμα του χρέους αποδίδεται αυτή τη στιγμή στη στάση της Γερμανίας που παραμένει ιδιαίτερα αυστηρή. Για παράδειγμα, το Βερολίνο επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των 130 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη, το ΔΝΤ ζητεί 15 ενώ η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

dim

18 δις φοροδαιφυγή και 1,3 δις παραοικονομία. Και για μια υποδόση 1 δις τιμωρούν εμμονικά και επανειλλημένα έναν ολόκληρο λαό με κύρια θύματα τους συνταξιούχους και τους "άσπρους" φορολογούμενους. Ή εκτός θέματος είναι και οι μέσα και οι έξω ή ζούμε μια οικονομική γενεοκτονία με πολύ υψηλότερους στόχους απόσο εγώ μπορώ να αντιληφθώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θύμα βιασμού είναι ένας λαός και κυρίως η μεσαία τάξη και κάτω καθώς και η μικρομεσαία επιχείρηση και κάτω, εντελώς απροστάτευτοι από τις φορολογικές εμμονές των έξω. Φωνάζει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επαγγελματίες τουλάχιστον 5 χρόνια τώρα ότι δεν γίνεται έτσι η δουλειά και τους γράφουν όλους στα παλιά τους τα παπούτσια. Έχω βαρεθεί να ακούω το κάθε φιντάνι να βγαίνει και να λέει ότι χρειάζονται επενδύσεις και ανάπτυξη (σπουδαία ανακάλυψη) και ότι η υπερφορολόγηση πνίγει τα πάντα (άλλη σπουδαία ανακάλυψη) και από πράξεις μηδέν. Επίσης αρνούμαι να δεxτώ ότι έχει παγιωθεί σε αυτή τη χώρα να επιβραβεύεται και να ενθαρρύνεται ο φοροφυγάς και ο διαπλεκόμενος και να τιμωρείται ο συνταξιούχος και ο "άσπρος" φορολογούμενος (ούτε αυτό μπόρεσαν να καταλάβουν οι έξω 10 χρόνια τώρα ???, για τους μέσα σου έχω έτοιμη απάντηση,ΟΧΙ δεν μπόρεσαν). Κατά την ταπεινή μου ... αν δεν βάλουμε κεφάλι κάτω να δουλέψουμε εμείς, το να περιμένουμε με φραπέ στην παραλία να μας κόψουν το χρέος καήκαμε διότι θα γίνει μεν, δεν θα έχουμε πατρίδα δε ή αν έχει απομείνει τίποτα θα σου ξαναχτυπήσουν την πόρτα πολύ σύντομα. Έχω την αίσθηση ότι πήραν πολλά περισσότερα απόσα έπρεπε να πάρουν ενώ εμείς δεν πήραμε τίποτα. Είναι αυτό που λένε παίξαμε και χάσαμε μόνο που αναφερόμαστε σε μια χώρα,ένα κράτος,ένα λαό. Ένα είναι μόνο σίγουρο : πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ικανούς πολιτικούς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

22