«Italexit»: Κλυδωνίζεται το ευρώ - «Φουσκώνει» η απόδοση του ελληνικού ομολόγου

xrim0

Οι χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας - Σημαντική πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Σενάρια για νέες εκλογές

Τα περισσότερα από τα δεδομένα με τα οποία γίνονταν οι σχεδιασμοί για τις θεσμικές αλλαγές στην Ε.Ε. αλλά και για την πορεία της Ελλάδας μετά το μνημόνια ανατρέπει η ιταλική κρίση, καθώς επαναφέρει το ρίσκο για την Ευρωζώνη σε μια στιγμή που η τελευταία δεν έχει προλάβει να «θωρακιστεί» απέναντι σε μια νέα κρίση.

Οι επενδυτές ξεπουλάνε τα ιταλικά ομόλογα, καθώς το ρίσκο μιας σύγκρουσης της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δημιουργεί αμφιβολίες για την μελλοντική πορεία της χώρας και των τραπεζών της, με πιθανές συνέπειες ευρύτερα και στην Ευρωζώνη.

Προς το παρόν οι αναταράξεις δείχνουν να επηρεάζουν και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κυρίως την Πορτογαλία, δείχνοντας προς το παρόν ότι η αβεβαιότητα εστιάζει στις χώρες με μεγάλο χρέος, καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν αναλογικά το μεγαλύτερο χρέος μετά την Ελλάδα, με 132% του ΑΕΠ για την Ιταλία, 130% του ΑΕΠ για την Πορτογαλία και περίπου 180% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

Το χειρότερο όλων είναι ότι σήμερα τα «εργαλεία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να αντιμετωπίσει την κρίση είναι περιορισμένα αφού δεν μπορεί να κατεβάσει κι άλλο τα επιτόκια, τα οποία ήδη κινούνται στην περιοχή του μηδέν.

Η ΕΚΤ, διαθέτει βέβαια το εργαλείο Άμεσων Αγορών Ομολόγων (Outright Market Transactions), το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εν είδει «μπαζούκας» για να στηρίξει τα ιταλικά και άλλα ομόλογα, αλλά κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, αφού προϋποθέτει την ύπαρξη προγράμματος στήριξης (μνημόνιο) από τις χώρες που στηρίζονται.

Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί καθόλου να ανεβάσει τα επιτόκια και να σταματήσει την ποσοτική χαλάρωση (το λεγόμενο τύπωμα χρήματος) επομένως η πρόσθετη ρευστότητα θα συνεχίσει να διοχετεύεται για το επόμενο διάστημα.

Η απόδοση των ομολόγων δεκαετίας για την Ιταλία έφτασε σήμερα το 3,2% για την Πορτογαλία το 2,3%, ενώ για την Ελλάδα μία «ανάσα» απ' το 5%.

omol29


Εμπόδιο το υψηλό κόστος

Τα νέα δεδομένα επηρεάζουν την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, καθώς το υψηλό κόστος χρήματος καθιστά δυσκολότερη την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές, με εκδόσεις νέων ομολόγων, χωρίς κάποιου είδους στήριξη από μηχανισμούς της Ευρωζώνης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε νέες εκδόσεις ομολόγων με επιτόκια κάτω από το 4%, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό όταν ήδη οι αποδόσεις στη δεκαετία έχουν φτάσει στο 4,1%.

Το ελληνικό χρέος

Επιπλέον, η ιταλική κρίση δυσχεραίνει και τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος οι οποίες διεξάγονται αυτήν την περίοδο, καθώς το πιθανότερο «ρεφλέξ» της γερμανικής πλευράς θα είναι να αποφύγει κατά το δυνατόν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προηγούμενα τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο και για ανάλογα αιτήματα από τους Ιταλούς.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, ότι οι ήδη σκληροί Γερμανοί θα παραμείνουν άκαμπτοι για να μην ανοίξουν την όρεξη και των Ιταλών.

Ο «λογαριασμός» και το Βερολίνο

Ήδη στη Γερμανία, η ιταλική κρίση χρησιμοποιείται ως παράδειγμα του τι μπορεί να κληθεί να πληρώσει η χώρα τους, από τις δυνάμεις εκείνες που αντιτίθενται στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του Εμανουέλ Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό, κοινές επενδύσεις, κοινό ταμείο στήριξης των τραπεζών (ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση) και αμοιβαιοποίηση χρεών (ευρωομόλογο).

Το επιχείρημα των «γερακιών» στη Γερμανία, είναι ότι τελικά το Βερολίνο θα κληθεί να πληρώσει τον όποιο λογαριασμό, όπως εκείνον των Ιταλικών τραπεζών που έχουν το μεγαλύτερο ποσό κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη (πάνω από 200 δισ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει, θεωρητικά προς το παρόν και η πιθανότητα οι σκληροί της ευρωζώνης και ιδιαίτερα η γερμανική πλευρά να βάλουν αναγκαστικά «νερό στο κρασί τους» προκειμένου να αποφύγουν μια νέα εκτεταμένη κρίση η οποία θα απειλήσει τη συνοχή του ευρω.

Διότι στο Βερολίνο γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εν τέλει, το ευρώ λειτουργεί προς όφελος πάνω από όλα της Γερμανίας και των εξαγωγών της και σε περίπτωση διάλυσής του και πάλι ο μεγαλύτερος λογαριασμός θα πήγαινε στη συγκεκριμένη χώρα.

Ιταλικός «ιός» στο ελληνικό χρηματιστήριο

“Μαχαιριά” έδωσαν στην ελληνική αγορά τόσο οι πωλήσεις λόγω Ιταλίας, όσο ο Δείκτης Msci που συνεχίζει να πιέζει την ελληνική αγορά με ποικίλους τρόπους.

Σε μια κακή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,32% στις 738,08 μονάδες.

Απο το πρωϊ τα ελληνικά ομόλογα με απόδοση 4,5% έδειξαν τι θα ακολουθούσε, ωστόσο οι ρευστοποιήσεις αποδείχθηκαν πιο πιεστικές.

Ο συνδυασμός, όμως, των πωλήσεων πού έγιναν λόγω της κρίσης στην Ιταλία και οι πωλήσεις μετοχών του FTSE λόγω των ζημιών στην Folli υπήρξε καταλυτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί που είχαν θέσεις στην Folli για να εξισορροπήσουν τις ζημιές προχωρούν σε πωλήσεις και σε άλλες μετοχές του FTSE25. Υπενθυμίζεται οτι την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές της αναδιάρθρωσης του Δείκτη MSCI.

Η μετοχή της Alpha bank έδειξε ανθεκτικότητα και παρά την πτώση ενδοσυνεδριακά έκλεισε αμετάβλητη στα 1,8 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχασε 1,51% στα 0,261 ευρώ. Με πτώση 3,05% έκλεισε η μετοχή της Eurobank στα 0,795 ευρώ. Βουτιά 4,17% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,30 ευρώ. Βουτιά 5,30% για την Μπέλα στα 13,22 ευρώ. Ρευστοποιήσεις 5,52% γαι τον ΟΤΕ στα 10,10 ευρώ. Πτώση 1,18% για τον ΟΠΑΠ. Βουτιά 5,75% για την βιοχάλκο στα 3,03% με γενικότερη πίεση στις μετοχές του ομίλου.

Με πτώση 6,17% η μετοχή του Ικτίνου στα 3,8 ευρώ. Πτώση 4,33% για την Ιντρακάτ στα 1,215 ευρώ και πτώση 1,8% στην Ιντραλότ στα 0,82 ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (46)

ςς

προς διεστραμενους συριζαιους, κυριως,απο μια μερια κατηγορειτε τους γερμανους,για ολα φταινε αυτοι,εχετε μολυνει την ιταλια απο τη ρωμη και κατω,αν και αυτοι ειναι σχεδον ελληναρες,οπως εσεις συριζαιοι συνεργαζεστε με το ακροδεξιο κοματι των ανελ ετσι οι συριζαιοι της ιταλιας ,.τα πεντε αστερια,.συνεργαζονται με την χρυση αυγη ,τη λιγκα του βορα,.δε μου λετε ρε ανωμαλοι συριζαιοι πως γινεται εσεις οι δηθεν δημοκρατες να συνεργαζεστε με τους φασιστες ελλαδας και ιταλιας,.πως,

Σύντροφος μετακλητός στη NASA του Παππά

Αμαρταίνουμε για την καρέκλα - χωρίς αυτή πως θα μπορούσαμε να εργαστούμε για τον σοσιαλισμό; Θα είχαμε βαρβαρότητα στυλ Αμερικής με κάτω από 4% ανεργία και μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 70000 (και ακόμα παραπάνω στους λευκούς και στους Ασιάτες). Για τον τσοτσιαλισμό αμαρταίνουμε, για το όνειρο του τσοτσιαλισμού.

Ζούγκλα

Μα τι ωραίους γείτονες που έχουμε... Ο ένας μας απειλεί με χρεοκοπία, ο άλλος με πόλεμο, άλλος θέλει δικό μας όνομα, άλλος δικά μας εδάφη, άλλος μας έχει στείλει 500.000 μετανάστες για να μας κλέβουν και να μας σκοτώνουν... Και οι δικοί μας συμπολίτες, έχουν IQ Ραδικιού... Καμία ελπίδα...

Λαμόγιο

Ο μέγιστος αληταρας τί είπε και δέν ήταν ψέμα??? Τό χειρότερο είναι πότε θά καταλάβει αυτός ό λαός τό παιχνίδι που παίζεται στήν πλάτη του από όλο τό πολιτικό σύστημα τής χώρας... Στό κόλπο πρώτη καί καλύτερη ή τοπική αυτοδιοίκηση στό νά κοιμίζει τόν κόσμο μέ διορισμούς και υποσχέσεις... δυστυχώς πωλήθηκε καί τό μακεδονικό αλλά και ή ίδια ή χώρα... παρακαλείστε κάποιος νά σβήσει τό φώς.

Μπαρμπαγιάννης

Ούνες φάτσες υποθηκεύστε μέχρι και τον πύργο της Πίζας για 99 χρόνια και όλα θα λυθούν ως δια μαγείας! Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί αφού...

Συμπέρασμα

Για όλα φταίει η μπολσεβίκα η ανατολικογερμανίδα. Αυτή η άθλια μικρονοική κυράτσα κατέστρεψε την ευρωζώνη. Θα μείνει στην ιστορία μαζί με άλλα παρόμοια πρόσωπα.

Υπόθεση λίγων ημερών

Ετοιμάζουν την κωλοτούμπα τύπου Αλέξη οι Ιταλοί. Υπόθεση λίγων ημερών είναι μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου όπου όλοι θα ψηφίσουν κόμματα που επιθυμούν Ε.Ε και ευρώ. Και πολύ καλά θα κάνουν. Καλά τα λόγια για εξόδους και ανταρσίες, αλλά καλύτερη η ασφάλεια και η σιγουριά που φέρνει η Ε.Ε (ναι η Γερμανία, γιατί να κρυβόμαστε;) και το ευρώ. Έξω από το "μαντρί" που λέγεται Ε.Ε και ευρώ είσαι καταδικασμένος σε θάνατο, ακόμα και αν λέγεσαι Ιταλία. Και μιας και γκρινιάζουμε και εμείς για μειώσεις κλπ, αν υποθέσουμε πως η Ιταλία σε περίπτωση που έβγαινε από την Ε.Ε και το ευρώ έστω και με μεγάλη δυσκολία θα τα κατάφερνε λόγω παραγωγής και βιομηχανίας, εμείς μέσα σε 2 μήνες (και πολύ λέω!) θα εξαφανιζόμασταν από το χάρτη. Καλύτερα λοιπόν περαιτέρω αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών και συντάξεων παρά καθόλου.

Άξιος ο μισθός σου

Βολεμενο κομματοσκυλο

TED ο τρομερος

Ανθρωποι σαν εσένα έφεραν την καταστροφή σε αυτήν την χώρα ....τέτοιοι σαν εσένα και το σκεπτικό σου...η απάντηση που θα πάρεις στο μέλλον θα είναι σκληρή

5% τα ελληνικά ομόλογα,άρα τέρμα η καθαρή έξοδος,ο Στουρνάρας δικαιώνεται.

Προληπτική γραμμή και γρήγορα.Με νέους δυσβάσταχτους όρους (λέγε με νέο Μνημόνιο).Τη βγάζει-δεν τη βγάζει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο.Ποιο φθινόπωρο;ΚΑΙ νέο Μνημόνιο ΚΑΙ προληπτική γραμμή ΚΑΙ Σκοπιανό;Μην τον δείτε τον Αλέξη να κάνει εκλογές κατακαλόκαιρο.

ντροπή

το ότι υπάρχουν άτομα που χαίρονται επειδή ανεβαίνουν τα ελληνικά ομόλογα με ξεπερνά.. Κάφροι και ανθέλληνες είναι...

Γιώργος

Από τη στιγμή που συζητείται, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και το ευρώ τους χάθηκε.

Παίζοντας μαθαίνω

Χάρηκαν όλοι οι δήθεν αντιμνημονιακοί που πέφτει το ευρώ και δεν σκέφτονται πως έχουν ευρώ. Χάρηκαν που ανεβαίνουν τα σπρέντ. Χάρηκαν αλλά όταν θα δούν τη σύνταξή τους, θα πάψουν να χαίρονται. Διότι τα υψηλότερα επιτόκια από κάπου πρέπει να πληρωθούν

ψψ

σιγουρα εχεις ψηφισει συριζα,δηλαδη εαν δεν γινοταν αυτο με την ιταλια ειμαστε καλα και ωραια,το χρημα θα ερεε απο τα πατζακια,μεγαλε μη πας να ψηφισεις παλι,.αρκετο κακο εχεις κανει,.

Η κατάσταση είναι απελπιστική αλλά όχι και σοβαρή

Μια χρεωκοπία για το τρίγωνο των χωρών απατεώνων Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα συνοδευόμενη από ολοκληρωτική καταστροφή των κοινωνιών-συντεχνιών τους και άμεση ανοικοδόμηση με νέους, σίγουρα θα αποβεί πλειονέκτημα για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

staikouas0

Ο υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «βασική προτεραιότητα» τη φορολογική μεταρρύθμιση - Τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η πλήρης άρση των capital controls και η αποπληρωμή του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ

24
FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

gerapetritis

Τα τρία σημεία κλειδιά του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

1
120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

9