Ιταλικό «ντόμινο» στα ομόλογα του Νότου

italiko_domino_arthro

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα« στους βραχυπρόθεσμους τίτλους - Κοντά στο 2,70% το ιταλικό 10ετές - Στα γερμανικά «καταφύγια» συρρέουν οι επενδυτές - Στο 4,47% το ελληνικό 10ετές

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς εντείνονται οι επιθετικές πωλήσεις, απόρροια της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις, ειδικά των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που είναι και benchmark, φλερτάρει με το 2,70%, αριθμό που είχε να δει από το 2014. Την Παρασκευή είχε κλείσει στο 2,36%.
pinakas1
Ειδικά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα 2ετούς-3ετούς ωρίμανσης βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποίησεων, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των «κραδασμών» από τα κύματα φόβου που στέλνει στις αγορές η πολιτική αστάθεια της Ιταλίας.

Το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας εμφανίζει απόδοση 0,95% ωστόσο έφθασε έως το 0,98% ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν 0,28%. Μεγάλες πιέσεις και στο 3ετές Ιταλικό ομόλογο στο 1,18% ενώ ξεκίνησε νωρίτερα στο 0,53%.
pinakas2
Η Ιταλία οδηγείται ξανά σε εκλογές πιθανότατα 9 Σεπτεμβρίου και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει σε συνδυασμό με την πιθανή ισχυροποίηση της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων αυξάνουν την αναταραχή στις αγορές και ειδικά στα κρατικά ομόλογα που είναι το μεγάλο θύμα.

Τράπεζες και ασφαλιστικές διαθέτουν επίσης μεγάλη έκθεση σε ομόλογα, και επιδιδόνται σε ισχυρό sell-off, καθώς το ιταλικό χρηματιστήριο καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως του 2,5%. Την προηγου΄μενη εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 4,5%.

Παρασέρνονται Ισπανία, Πορτογαλία - Σπεύδουν στα γερμανικά καταφύγια οι επενδυτές

Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία θύμα. Μεγάλες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στην Πορτογαλία με τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί καταγράφοντας μεταβολή έως +80% μέσα σε μια ημέρα.

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,02% είχε φθάσει έως το 2,16%.

Το 2ετές ομόλογο της Πορτογαλίας από -0,037% αναρριχήθηκε στο +0,10% ενώ στο 3ετές από 0,08% έφθασε στο 0,25%.
pinakas3
Πιέσεις ασκούνται και στα ομόλογα της Ισπανίας με το 10ετές στο 1,51% από 1,43% χαμηλό ενώ στα ομόλογα λήξης 2 και 3 ετών επίσης παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο λόγω των πωλήσεων.
pinakas4
Στον αντίποδα για μια ακόμη φορά τα ομόλογα της Γερμανίας λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο, με το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας εμφανίζει απόδοση 0,35%. Οι επενδυτές συρρέουν μαζικώς στα «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα spreads, οι διαφορά δηλαδή με τα αντίστοιχα ομόλογα του Νότου να εκτοξεύεται στα ύψη.
pinakas5

Η ελληνική αντίδραση

Όσο για την ελληνική αγορά, μπορεί να είναι κλειστή αλλά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (οι οποίες μας προηεδάζουν αρκετά για το αυριανό άνοιγμα) το 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 4,47% από 4,37%. Πρόκειται ωστόσο για μικρή σχετικά κίνηση -για σήμερα τουλάχιστον- σε σχέση με την Ιταλία που βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο.
pinakas6

Τόσο η ελληνική, όσο και η βρετανική και η αμερικανική χρηματαγορά είναι κλειστές στις 28 Μαίου, οπότε η 29η Μαίου θα είναι η κρίσιμη ημέρα. Είδωμεν...

Να σημειωθεί ότι στο χρηματιστήριο στις 31 Μαίου θα έχουμε την αναδιάρθρωση δεικτών στον MSCI με εκτιμώμενες εκροές – εισροές περίπου 110 εκατ ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eurogroup

Στην ατζέντα συζήτησης περιλαμβάνεται η μετεξέλιξη του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ και η γαλλο-γερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης - Για την Ελλάδα, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου

sterlina

Ύστερα από μία εβδομάδα κατά την οποία η κυβέρνηση της Μέι ταλανίστηκε από ένα κύμα παραιτήσεων, δεν έχει ακόμα εκκινήσει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της πρωθυπουργού

foto_main01

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στέκεται αρωγός στο σημαντικό κοινωφελές έργο που επιτελεί για περισσότερα από 50 χρόνια το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας και, στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της ΕΛΠΕ παρέδωσαν στον Πρόεδρο του Κέντρου κ. Χαράλαμπο Πυρουνάκη τα κλειδιά ένας σύγχρονου επταθέσιου αυτοκίνητου, για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της γνωστής για το κοινωνικό της έργο «Φιλικής Φωλιάς».

lemer-solts

Οι στόχοι  του προϋπολογισμού των «19» είναι κατ’ αρχάς να ενισχυθεί η σύγκλιση μεταξύ των εταίρων και δεύτερον να σταθεροποιηθεί τη κατάσταση, με εργαλεία που θα αποτρέπουν τις σπασμωδικές αντιδράσεις και τον πανικό

mitsotakis_stournaras

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα «κόκκινα δάνεια» και συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΤτΕ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί μείζονος σημασίας

shfew

Πρόσθετη ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Άρθρα 12 έως 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 της 27 Απριλίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου