Κόβονται οι συντάξεις, «αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ όσους καλλιεργούσαν ελπίδες

tsakalot-hilton

Κλείνει η αξιολόγηση, στις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για τα 78 από τα 88 προαπαιτούμενα - Στις καλένδες οι μόνιμοι διευθυντές στο Δημόσιο με τις επιφυλάξεις για κομματικές επιλογές να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα 

Μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση έβγαλε η χθεσινή διαπραγμάτευση Τσακαλώτου
 - Θεσμών
στο Hilton καθώς από τη μία πλευρά όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε τεχνική συμφωνία το Σάββατο (Staff Level Agreement) αλλά από την άλλη δεν αποφεύγεται η περικοπή των συντάξεων από την 1.1. 2019.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι "τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν" προσθέτοντας ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει από την αρχή του 2019 και ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί και αυτό το 2019 αλλά οι αλλαγές θα εφαρμοστούν έτσι όπως έχουν ψηφιστεί, δηλαδή από το 2020.

Η αποκάλυψη αυτή κλείνει το κεφάλαιο των (απόλυτα υπαρκτών) σεναρίων για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 όπως ζητούσε για κάποιο διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά από την άλλη πλευρά παγιώνει τη μείωση των συντάξεων χωρίς αναβολές κάτι που ήθελε να αποφύγει κυβέρνηση.

Επιπλέον, η ξερή αυτή επιβεβαίωση της περικοπής των συντάξεων από επίσημα χείλη του υπουργείου Οικονομικών αδειάζει τους βουλευτές και τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους ελπίδες τις τελευταίες εβδομάδες στους συνταξιούχους. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν στέλνει στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα που δείχνουν την προσωπική διαφορά (δηλαδή τις περικοπές) και κατηγορείται ότι δεν το κάνει ώστε να μην πληροφορηθούν αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί και τελικά απ' ότι φαίνεται θα εφαρμοστούν.

Κατά τα άλλα το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να δώσει ένα πανηγυρικό στις εξελίξεις τονίζοντας τα θετικά όπως η προβλεπόμενη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα τη φετινή χρονιά που θα δώσει ίσως τη δυνατότητα διανομής νέου κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους.

Το πολυνομοσχέδιο

Έτσι όπως κινούνται τα πράγματα και με τις δύο πλευρές να γράφουν και να σβήνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στην τεχνική συμφωνία το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα, οι θεσμοί να αποχωρήσουν, και μετά από λίγες ημέρες να επικυρωθεί και τυπικά το Staff Level Agreement πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Κατά τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ως τις 15 Ιουνίου θα κατατεθεί στην Βουλή πολυνομοσχέδιο που θα κλείνει οριστικά τουλάχιστον 78 από το 88 προαπαιτούμενα της τετάρτης αξιολόγησης. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από τους θεσμούς να ολοκληρωθούν όλα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για να υπάρχει πιθανότητα μιας συνολικής συμφωνίας και με το ΔΝΤ για το χρέος. Βεβαίως το Ταμείο πιέζει για συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου αλλά η πραγματικότητα στο παρασκήνιο είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα μικρό περιθώριο αν φανεί ότι συγκλίνουν ΔΝΤ και Γερμανία στη φόρμουλα συμβιβασμού για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά αν το ΔΝΤ δεν βάλει την υπογραφή του σε μία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα βγάζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο πολλοί φοβούνται ότι η καθαρή έξοδος θα γίνει ξαφνικά πολύ δύσκολη καθώς οι αγορές θα βλέπουν με δυσπιστία την Ελλάδα και ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της Ενισχυμένης Πιστωτικής Γραμμής (ECCL) κάτι που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει κυβέρνηση καθώς προϋποθέτει την υπογραφή μνημονίου.

Οι γραμματείς και "οι φίλοι των Υπουργών"...

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ένα από τα 10 προαπαιτούμενα που αφέθηκαν στην άκρη είναι και ο ορισμός των μόνιμων γραμματέων στο Δημόσιο. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτό συνέβη λόγω των τεχνικών δυσκολιών ή αν υπάρχει πολιτική δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση για το κατά πόσον οι επιλογές θα είναι αξιοκρατικές και οι τοποθετήσεις δεν θα γίνουν με κομματικά κριτήρια. Υπόνοιες για την πιθανότητα κομματικών διορισμών αιωρούνται στην ατμόσφαιρα εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες, μετά την ενημέρωση που έκανε στέλεχος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Το εν λόγω στέλεχος είχε αναφέρει για το θέμα ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα γίνει σωστά.

Η διατύπωσή του ως προς τη διαδικασία επιλογής των μόνιμων γραμματέων -βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο- ήταν η εξής: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), είτε ακολουθείς τους κανόνες μόνο στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού».

Η παράταση του νόμου Κατσέλη

Στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή ανοιχτά παραμένουν τα εξής ζητήματα:

-Η συζήτηση για παράταση του νόμου Κατσέλη, αν και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή του πως "θα την πάρουμε".

-Το θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για όσους ζητούν υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή πώς και κατά πόσο θα αίρεται για να ελεγχθούν και να αποκλειστούν τυχόν συστηματικοί κακοπληρωτές που έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

-Τα εργασιακά, που θα συζητηθούν σήμερα.

-Οι φοροαπαλλαγές που ζητάνε τα funds για να προβούν σε πωλήσεις δανείων. Την Πέμπτη δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

Για σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

10.00 Φορολογικά

11.00 Δημοσιονομική διαχείριση

13.00 Επιχειρηματικό περιβάλλον και αγορές προϊόντων

15.00 Εργασιακά

16.00 Κοινωνική πρόνοια

17.00 Follow up χρηματοπιστωτικά

18.00 Follow up δημοσιονομικά

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Panagiotis

Πάνε οι συντάξεις μας παιδιά, άραξαν στην κοιλιά του Καρανίκα και των βοηθών του. Ειναι χιλιάδες τα διορισμένα τσογλανια, δεν θα μας αφήσουν να πάρουμε τίποτα απο αυτά που πληρώσαμε.

33

τριπροκαρανικα ειμαι μαζι σου,μοιρασε πονο σε αυτους που σε ψηφισαν τους συνταξουχου,μοιρασε τους φτωχεια,πεινα,εξαθλιωση,αυτα γουσταρουν μη φοβασαι παιλι εσενα θα ψηφισουν πεσ τους οτι θα τα καταργησεις ολα με ενα νομο,θελουν να το ακουσουν,ηδονιζονται,

Πέτρος

Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την εξαθλίωση των συνταξιούχων, αλλά για το πάρτι της αρπαχτής των λαμογιών της απάτης της επιχειρηματικότητας, που κλέβουν κράτος, εφορίες, τράπεζες, οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, καταναλωτές, πελάτες.

Ερνεστο

Θελω την γιαγια που ελεγε προεκλογικα στον χαχα…" Αλεξημ...Τα 2 να κανειs από τα 10 που υπόσχεσαι ιγω θα σε ψηφισου".....Που εισαι γιαγιακα τωρα να φασκελωνειs χειροπόδαρα τουs ΨΕΥΤΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ?????????????????????????????

Λούλης

Πόσα ένσημα είπες ότι έχει κολλημένα αυτή η γιαγιά; Α, κατάλαβα, όσα έχουν και οι άλλες γιαγιάδες. Δηλαδή κανένα ένσημο, ή στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστα κολλημένα ένσημα. Τι, όχι; Δηλαδη, αυτή η γιαγιά (με τα ελάχιστα ένσημα) να φασκελωσει αυτούς που της κόβουν την σύνταξη διότι, η γιαγιά θεωρεί δεδομένο πως κάποιος τις χρωστάει (όλοι εμείς δηλαδή) μια αξιοπρεπή σύνταξη για να μπορεί να ζει η ίδια μαζί με τα εγγόνια της. Μάλιστα, το κατάλαβα.

Xena of Amfipolis

Κάτι δάσκαλοι με 15ετια που παίρνουν 1200 ευρω ....σύνταξη γιατί φυγάν με... ψυχολογικά ....κάτι ΟΤΕ τχηδες που πήραν εφάπαξ κι ΤΑ εκατομμύρια??? Τι γίνεται? Με κάτι τέτοια βουλιάξαμε και δουλεύουν 30αρηδες 40 ρηχές οικογενειάρχες για 500 ευρώ που δε φτάνουν για τίποτα....

Λούλης

Είναι καιρός να φορολογηθούν και οι άνεργοι αλλά και οι άεργοι. Εάν δεν φορολογηθούν αυτοί, δεν έχουν και κίνητρο να πάνε να δουλέψουν. Κακώς φορολογούν τους εργαζόμενους, αυτοί ήδη δουλεύουν.

Συμφωνώ

Είμαι άεργος διότι επέλεξα να μην εργάζομαι υπό τις παρούσες συνθήκες και προτιμώ να κάνω άλλες δικές μου δουλειές που δεν μου αποφέρουν εισόδημα. Η απειλή της φορολόγησης μου στην Ελλάδα, πράγματι, θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για να ξαναρχίσω να εργάζομαι στην Ολλανδία.

Οποτε...

.... λενε μπουρδες ολοι αυτοι που λενε οτι τα μετρα δεν θα εφαρμοστουν.

Αριστερόστροφος φασίστας

ρε δεν θα τις κόψουμε, θα τις μειώσουμε μόνο 30% μην κάνετε έτσι, καλύτερα θα περνάτε θα δείτε θα σας αρέσει κιόλας. Σας είπαμε ποτέ ψέματα εμείς ;

Αν η αίκαλαμ ήταν εργόχειρο ...

Επειδή το διάβασα και αυτό εδώ μέσα, δε φταίει κανένα ευρώ ούτε η Ε.Ε που κόβονται μισθοί και συντάξεις, οι νέοι φεύγουν για εξωτερικό, τα σύνορά μας απειλούνται και η χώρα δέχεται κάθε μέρα χιλιάδες λαθρονετανάστες. Ίσα ίσα. Το ευρώ είναι σχεδιασμένο για να δημιουργεί ισχυρές οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Ολλανδία. Τώρα αν εμείς δεν το "εκμεταλλευτήκαμε" αυτό και δεν γίναμε και εμείς Γερμανία ή Ολλανδία, ας προσέχαμε. Επίσης η Ε.Ε εγγυάται την εθνική μας κυριαρχία και υπόσταση προστατεύοντάς μας τα σύνορα από τον κάθε κίνδυνο, είτε λαθρομετανάστες λέγεται αυτός είτε Τουρκία είτε οτιδήποτε άλλο. Καμία χώρα με δική της ανεξάρτητη εθνική και οικονομική πολιτική δεν έχει προκόψει εξάλλου (βλέπετε τις Αφρικανικές). Ας ελπίσουμε πως ο κύριος Μητσοτάκης που έρχεται θα κάνει πιο καλές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας απαιτώντας με κόκκινη γραμμή αυτή τη φορά τη χρήση βαζελίνης.

Λούλης

Αν είναι να καταντήσουμε Γερμανια ή Ολλανδία, άστα να πάνε. Σε λίγο θα αρχίσουν να μας έρχονται όλοι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοι για να νοιώσουν επιτέλους άνθρωποι στον παράδεισο που λέγεται Ελλάδα και, δεν θα θέλουν να φύγουν από εδώ. Γιατί άραγε;

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΠΟ 1/1/2019 ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Used_car-1000

Ιδιαίτερα δύσκολη -έως σχεδόν αδύνατη- θα είναι η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μετά και το… πογκρόμ εισαγωγών όλων των… σαράβαλων που δεν ήθελε η Ευρώπη στη χώρα μας.

eforia-120-doseis

Περίπου 240.340 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν οι βελτιώσεις ως προς την ελάχιστη δόση και το επιτόκιο, αλλά κυρίως ως προς τις οφειλές των επιχειρήσεων

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

8