Μεγάλο παζάρι στο Χίλτον για τις νέες αντικειμενικές- "Ψήνονται" αλλαγές στον εξωδικαστικό

tsakalotos-xilton

Δεν μπαίνουν μισθωτοί-συνταξιούχοι στις 120 δόσεις- "Αλλαγή φρουράς" στα κλιμάκια των ελεγκτών ενόψει μεταμνημονιακής παρακολούθησης

Ένα νέο "deal" στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ, βάζει στόχο να επιτύχει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν σήμερα με τους δανειστές. Στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να πείσουν στους δανειστές πως πρέπει να αποφύγουν μεγάλες ανατροπές στην φορολογία ακινήτων από φέτος.

Ο λόγος όμως είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος των αλλαγών –και σε οιονεί προεκλογική περίοδο- καθώς τα στοιχεία που συνέλεξαν οι πραγματογνώμονες που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτόν έδειξαν ότι οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να αυξηθούν στα λαϊκά προάσται και να μειωθούν στα ακριβά. Ωστόσο η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδια (2,65 δις. ευρώ με βεβαίωση φόρων 3,2 δισ.) και ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί να υπογράψει την σχετική απόφαση, έως τις 14 Ιουνίου το αργότερο.«Βάπτισμα του πυρός» για νέους ελεγκτέςΌπως έλεγε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, αρχές Ιουνίου αναμένεται να νομοθετηθούν τα περισσότερα προαπαιτούμενα, για να κλείσει η συνολική συμφωνία σο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

«Το ευχάριστο είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν βάζουν εμπόδια, γιατί αυτό δείχνει πως δεν έχουν διάθεση για καθυστερήσεις» έλεγε άλλο μέλος της κυβέρνησης.


Ωστόσο στέλεχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας απέδιδαν την εξέλιξη αυτή και σε ένα άλλο γεγονός: «σχεδόν οι μισοί ή και παραπάνω από τα στελέχη των θεσμών είναι καινούργια πρόσωπα, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δεν ξέρουν τα θέματα και δεν επιμένουν όπως οι παλαιότεροι» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στην πράξη όμως, καθώς όλοι θέλουν να είναι αυτή η τελευταία αξιολόγηση, κοιτούν πλέον στην επόμενη μέρα και δεν αναλώνονται στα τετριμμένα. Μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, οι θεσμοί επιχειρούν μια ανανέωση στα κλιμάκια των ελεγκτών, καθώς πολλοί έφυγαν αφου πρώτα έχτισαν καριέρα, άλλοι έμειναν στάσιμοι στην Ελλάδα –και ορισμένοι αγάπησαν ή παντρεύτηκαν στον τόπο μας!


Καθώς όμως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών είναι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών και πρέπει να σταδιοδρομήσουν και σε άλλα πόστα εκτός Ελλάδος, οι θεσμοί επιχειρούν σταδιακά να εκπαιδεύσουν μια νέα φουρνιά ελεγκτών που θα πρέπει να εγκλιματιστούν στην χώρα μας για να αναλάβουν στα επόμενα χρόνια την μεταμνημονιακή παρακολούθηση των ελληνικών κυβερνήσεων, το πλαίσιο της οποιας θα καθοριστεί τον Ιούνιο. Για αυτό στην Ελλάδα θα παραμένουν για λίγο καιρό και κάποια έμπειρα στελέχη, μέχρι να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεώτερους.


Πλεονάσματα, δημόσιο, τράπεζεςΤο «μενού» των συναντησεων στο Χίλτον σήμερα περιλαμβάνει:10.30-12.00 Δημοσιονομικά, πλεονάσματα, είσπραξη φορολογικών εσόδων, ληξιπρόθεσμα χρέη12.00-13.00 Υγεία13.00-14.00 αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση14.00-18.00 Χρηματοπιστωτικά, πώληση κόκκινων δανείων, e-πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός συμβιβασμός.


Για να λειτουργήσει ταχύτερα ο εξωδικαστικός πάντως, αναμένεται σήμερα να συμφωνηθούν οι αλλαγές στις γραφειοκρατικές διατάξεις και αγκυλώσεις, που θεωρούνται υπεύθυνες για το γεγονός ότι μένουν εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ως τώρα.


Από την άλλη, προς το παρόν τουλάχιστον, στην κυβέρνηση δεν βάζουν θέμα ένταξης στις 120 δόσεις μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς στόχος της είναι να κλείσει στην ώρα της η συνολική συμφωνία με τους δανειστές ως τον Ιούλιο το αργότερο.

​​

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

guardian_apotyxia_arthro

Άρθρο-κόλαφος από τη βρετανική εφημερίδα για το λεγόμενο ελληνικό success story - Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, ψεύδους, άσκοπης καθυστέρησης και συμφερόντων τραπεζών, τα οποία τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων, ανέφερε χαρακτηριστικά

26
dolarios

Εάν η σταθερότητα ενός νομίσματος εξαρτάται από την εμπιστοσύνη σε αυτούς που το εκδίδουν, τότε το δολάριο βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δίνει μάχη εναντίον του υπόλοιπου κόσμου

grafiti-econ1

«Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μειώσει τις περιπτώσεις εκείνων των Ελλήνων που θα επιθυμούσαν επιστροφή στη χώρα αν έβρισκαν μια αξιόλογη εργασία και καλές προοπτικές» τονίζει το βρετανικό δίκτυο

21
416da7aeec4f2b335e48ce591dd5faea_XL

Με τουλάχιστον τρεις βασικούς διεκδικητές και προσφορές που κυμαίνονται από 45 έως 85 εκατ. ευρώ προχωρά στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς.