Τέλος στο χαρτονόμισμα των 500 ευρώ - Αυξήθηκαν τα πλαστά το 2017

44f4695b550048259243df12f879b2cd_XL

«Σταματάνε» τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 - Δημοφιλέστερος στόχος των παραχαρακτών είναι τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ

Ελαφρώς αυξημένος ήταν το 2017 ο συνολικός αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ, ενώ περίπου 694.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2017.

Σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, το ποσοστό των πλαστών είναι πολύ χαμηλό, σημειώνει η ΕΚΤ.

Δημοφιλέστερος στόχος των παραχαρακτών είναι τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ, τα οποία το 2017 αντιπροσώπευαν αθροιστικά πάνω από το 85% του συνολικού αριθμού των πλαστών που κατασχέθηκαν. Το μερίδιο των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ μειώθηκε το 2017.

Η ΕΚΤ, όπως τονίζει, εξακολουθεί να συνιστά στο κοινό να επαγρυπνεί όσον αφορά την πιθανότητα απάτης, να μην ξεχνά τον «τριπλό έλεγχο» (οπτικό, με την αφή και με εξέταση υπό γωνία) και να μη βασίζεται ποτέ σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό ασφαλείας.

Επίσης, παρέχεται διαρκής εκπαίδευση στους φορείς που κατ' επάγγελμα χειρίζονται μετρητά, εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ διατίθεται επικαιροποιημένο ενημερωτικό υλικό που βοηθά το Ευρωσύστημα στην καταπολέμηση της παραχάραξης. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η συνεργασία της ΕΚΤ με τη Europol, την Interpol και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως υπενθυμίζει η ΕΚΤ στην ετήσια έκθεσή της, στις 4.4.2017 τέθηκε σε κυκλοφορία το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια να καταστούν ακόμη πιο ασφαλή τα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Τέλος στο χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Σημειώνεται επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει προγραμματιστεί η έκδοση των νέων τραπεζογραμματίων των 100 και των 200 ευρώ, που αποτελούν τις δύο τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς Ευρώπη. Ακόμη υπενθυμίζεται ότι μετά την αναθεώρηση των ονομαστικών αξιών των τραπεζογραμματίων ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποκλείσει το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ από τη σειρά Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο τραπεζογραμμάτιο να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Ρε άστε τα σάπια ρε

Πείτε ξεκάθαρα στον κόσμο οτι το 500έυρω ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.Που να χτυπιέστε κάτω σαν χταπόδια να τα παρουσιάσετε οπως σας τα είπαν,ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.Αίντεεεε.Θα κυκλοφορεί Κ Α Ν Ο Ν Ι Κ Ο Τ Α Τ Α !!!

apo to newmaney

"Όλα τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς (συμπεριλαμβανομένου του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ) θα διατηρούν πάντοτε την αξία τους, καθώς θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ για απεριόριστο χρονικό διάστημα"

George six

Εμένα που έμεινε ένα τούβλο από δαύτα? Θα έχω πρόβλημα άραγε?

ace

Ο Τσίπρας φταίει.

trapeziths

ολη η ευρωπη με 500αρικα δουλευει εμεις ακομα πιστευουμε οτι θα καταργηθουν. αντε να βγαινουν και τα τελευταια απο τα μαξιλαρια...

trapeziths

ολη η ευρωπη με 500αρικα δουλευει εμεις ακομα πιστευουμε οτι θα καταργηθουν. αντε να βγαινουν και τα τελευταια απο τα μαξιλαρια...

Lionheart

Δεν λέει ότι θά καταργηθούν , αλλά ότι δέν θά βγουν νέα , τής σειράς Ευρώπη. Γενικώς, καί νά αποφασίσουν την κατάργηση , αυτή θά γίνει σταδιακά εντός 10 περίπου ετών. Άρα καμμία ανησυχία γιά όσους έχουν € 500 χαρτονομίσματα. Περαιτέρω , κυκλοφορούν άνετα τα χαρτονομίσματα των 1.000 Ελβετικών φράγκων, καί υπάρχουν καί εκείνα τής Σιγκαπούρης με αξία 7500 Ελβετικών φράγκων έκαστο.

@

Υπάρχει σχετική "ανησυχία" αγαπητέ γιατί όπως σωστά είπες θα τραβήξει μία δεκαετία το πολύ οπότε όποιος έχει ακόμη πρέπει να τα ξεφορτωθεί με δικούς του σε τράπεζες που έτσι και αλλιώς στιγματίζεσαι όταν σε δουν να έχεις.

Lionheart

Φίλε, μάλλον δεν γνωρίζεις ότι , σούπερ μάρκετ , ταχυδρομικό ταμιευτήριο, καί εμπορικά καταστήματα έχουν " πήξει " στο 500/ρικο. Οι τράπεζες , εάν καταθέσεις 500/ρικα , ..... κρατάνε τούς αριθμούς τους, καί σέ βάζουν νά υπογράψεις ότι είναι δικά σου, καί από πού προέρχονται πχ αποταμίευση...κλπ. Πάντως ,δεν φαίνεται ότι θά αποφασισθεί η κατάργηση τους, απλώς όσα καταλήγουν στις τράπεζες , θα αποσύρονται καί δεν θα εκδίδονται νέα ...

ace

Αν κάνεις κατάθεση στο μηχάνημα που είναι μέσα στο κατάστημα, σε λογαριασμό τρίτου, τα παίρνει ή όχι;

ωχωχ

κάποιοι.... που ταχουν μαζεμένα, ναδω τι θα τα κάνουν.Μη πουμε επαγέλματα δημόσιου και ιδιωτικού τομεα..

ampos

Πόσο ανίδεος είσαι....

@

Αυτό το ξέρουμε από πέρυσι-πρόπερσυ βρε συ. Όσα είχα τα έχω αλλάξει εδώ και καιρό....

theo

ΤΩΡΑΑΑΑΑ....ΤΑ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΟΛΑ......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koutsolioutsos-folie

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Αικατερίνη, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα απο πιέσεις των νομικών τους, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή

4
pier-moscovici

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ιταλία προχωρούν καλά αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει

trapezi_christmann

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές των προϊόντων στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2018 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο με το 2017, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014 - Μικρή αύξηση στην τιμή της νωπής γαλοπούλας, μείωση στο χοιρινό 

seaways

Έντονη «ακτοπλοϊκή παραφιλολογία» προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της Fortress Investnment Group να μετατρέψει σε μετοχές της Attica Group που αντιστοιχούν στο 28,6%, το ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο που είχε χορηγήσει στη Blue Star Ferries.