Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Έλλειμμα made in USA"

Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Έλλειμμα made in USA"

Τη δική του εκδοχή για το "φουσκωμένο" εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ παρουσιάζει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, με αφορμή τα trade wars του Τραμπ

Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Έλλειμμα made in USA"
Για "διαστρεβλωμένα" στοιχεία και πλασματικό εμπορικό έλλειμμα κάνει λόγο το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Επιχείρημα του Τραμπ έως τώρα αποτελούν οι "υπερβολικές" κινεζικές επενδύσεις/εξαγωγές, οι οποίες "απομυζούν τον ιδρώτα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού", όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Το "τεράστιο" εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα είναι λοιπόν και ο λόγος για το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους έως 60 δισεκ. δολαρίων και να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Xinhua κάποιες φορές τα στοιχεία μπορεί να μην είναι ορθά και να διαστρεβλώνουν την γενικότερη εικόνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας απογραφής, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα ανήλθε πέρυσι στο επίπεδο ρεκόρ των 375 δισεκ. δολαρίων, ενώ τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι το πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ ανέρχεται στο 1,87 δισεκ. γιουάν ή περίπου στα 298 δισεκ. δολάρια.

Τέτοιου είδους αποκλίσεις φουσκώνουν τους αμερικανικούς υπολογισμούς για το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα κατά 20% περίπου κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Τζονγκ Σαν.

Στις ΗΠΑ εδρεύουν πολλές πολυεθνικές εταιρίες που έχουν μια παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά η ισχύουσα στατιστική μέθοδος της συνολικής αξίας έχει διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, υποστηρίζουν αναλυτές.

Ένα iPhone, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί εξαρτήματα που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και συναρμολογείται και κατασκευάζεται στην Κίνα, ωστόσο ο υπολογισμός των εμπορικών στατιστικών στοιχείων αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας στην Κίνα.

"Σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη άλλων πέφτει στην Κίνα", δήλωσε η Τζανγκ.

Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα κέρδη πηγαίνουν στην πραγματικότητα σε αμερικανικές εταιρίες, αλλά η αξία των προϊόντων αντανακλάται στις κινεζικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία να είναι ανακριβή.

Κλείσιμο
Εκτός των στατιστικών διαφορών, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπορικό έλλειμμα μόνο με την Κίνα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες σημαίνει ότι η βασική αιτία της ανισορροπίας είναι η οικονομική δομή των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή εξοικονόμηση και υψηλή κατανάλωση.

Τις περασμένες δεκαετίες, οι αμερικανικές επιχειρήσεις μετέφεραν τις μεταποιητικές τους βάσεις σε χώρες με φθηνά εργατικά χέρια και χαμηλό κόστος, κάτι που τις βοήθησε να αυξήσουν τα κέρδη τους και ευνόησε τους καταναλωτές.

Σε έναν κόσμο, του οποίου η ευημερία χτίσθηκε στην ελεύθερη ροή εμπορίου και επενδύσεων, οι καταναλωτές – ευαίσθητοι προς τις τιμές – σε μεγάλο βαθμό καθόριζαν τις κατευθύνσεις του εμπορίου, είτε για εξαγωγές είτε για τις εισαγωγές.

Οι λύσεις για το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας δεν προέρχονται από τη μείωση των εξαγωγών από την Κίνα, αλλά από το να καταστήσουν οι αμερικανικές εταιρίες τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά, δήλωσε ο Λονγκ Γκουοτσιάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου.

Ένας άλλος παράγοντας που συχνά παραγνωρίζεται είναι ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ ασκούν έλεγχο στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα συνέβαλε πολύ στο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Τζονγκ Σαν νωρίτερα αυτό το μήνα, επικαλούμενος μια αμερικανική έκθεση που εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μείωση κατά 35% στο εμπορικό έλλειμμα την Κίνα εάν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τους εξαγωγικούς περιορισμούς.

"Άνοιγμα" αγοράς υπόσχεται η Κίνα

Ο υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σοουγουέν δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα θα διευρύνει την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, της φροντίδας υγείας, της εκπαίδευσης και της φροντίδας ηλικιωμένων και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις συμμετοχές ξένων εταιριών σε χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

"Θα παρουσιάσουμε χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες για να ανοίξουμε κλάδους, όπως τον χρηματοπιστωτικό, τα νέα ενεργειακά οχήματα, και πρατήρια βενζίνης", δήλωσε ο Γουάνγκ στο China Development Forum στο Πεκίνο.

Η δέσμευση για άνοιγμα της αγοράς έρχεται σε αντίθεση με το έλλειμμα της χώρας ύψους 255,4 δισεκ. δολαρίων στο ισοζύγιο υπηρεσιών πέρυσι.

"Ανέκαθεν υποστηρίζαμε το ελεύθερο, θεμιτό εμπόριο", δήλωσε ο Γουάνγκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης