Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Το ΔΝΤ «βλέπει» ύφεση 7% και υποδεικνύει απολύσεις και λουκέτα σε 10 ΔΕΚΟ - Από Σεπτέμβριο πρόσθετα μέτρα και καυτή λίστα με «προγραφές» στο Δημόσιο - Κίνδυνος από τον πληθωρισμό 5,5%

Δεν βγαίνουν τα νούμερα
Την ατζέντα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης επέβαλαν οι ελεγκτές της τρόικας, oι οποίοι πλέον θα υποβάλουν την κυβέρνηση σε «προληπτικούς» ελέγχους κάθε μήνα.

Πεδία τριβής και πιέσεων αποδεικνύονται η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο υψηλός πληθωρισμός και η λειτουργία των αγορών. Υποχρεώνουν έτσι την κυβέρνηση να παίξει με ανοιχτά χαρτιά στη σκληρή παρτίδα των αποκρατικοποιήσεων, της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και των εισπρακτικών μέτρων.

Πέρα από τα «μπράβο» και τις παροτρύνσεις για να μην υπάρξει χαλάρωση, οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και του ΔΝΤ έστειλαν σαφές μήνυμα ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά: τα νούμερα δεν βγαίνουν και η υστέρηση εσόδων φαντάζει αναπόφευκτη. Η μαύρη τρύπα φτάνει ήδη το 1,4 δισ. Ευρώ και δεν προβλέπεται να κλείσει έως το τέλος του χρόνου, παρά τα φοροεισπρακτικά μέτρα στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες (είσπραξη ΦΠΑ 23% αντί 21%, είσπραξη ΕΤΑκ του 2009 και ΦΜΑΠ του 2010, πρόστιμα για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα κτίσματα κ.λπ.). Την ίδια ώρα και οι υπερβάσεις δαπανών σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς αυξάνονται. Το χειρότερο, ίσως, είναι ότι η τρόικα επιμένει στην πρόβλεψή της για αρνητική ανάπτυξη 4% φέτος -παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης- και ουσιαστικά προεξοφλεί ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» το 6% ή και 7% τους επόμενους μήνες του 2010!

Εστία κινδύνου θεωρούν επίσης τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος κινείται εκτός ελέγχου (5,5% τον Ιούλιο), πλήττει την κατανάλωση και αποκαλύπτει πως ο ανταγωνισμός στην αγορά δεν λειτουργεί. Για όλους αυτούς τους λόγους η τρόικα θεωρεί μονόδρομο τη μείωση του κράτους και το ουσιαστικό άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Για οτιδήποτε διαφορετικό σκέφτεται να πράξει η κυβέρνηση θα πρέπει να το εξηγήσει αναλυτικά και δεσμευτικά στα κείμενα προόδου που θα παρουσιάζει εφεξής σχεδόν ανά μήνα. Ο,τι δεν μπορεί να τους φανεί πειστικό οι ξένοι ελεγκτές θα το απορρίπτουν, περιορίζοντας τις εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορεί να καταφύγει η κυβέρνηση. Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα προτού καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη της έκθεσης που θα παραδώσουν σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την άτυπη επίσκεψή τους θα δώσουν οι ίδιοι τις απαντήσεις εκεί όπου δεν μπόρεσαν να τις λάβουν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Θα κοπεί ό,τι κόβεται, θα σπάσει ό,τι σπάει, θα ανοίξει ό,τι πρέπει να ανοίξει. Οπως τόνιζε λίγο προτού αναχωρήσει από την Αθήνα ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε. κ Σερβάας Ντερούζ: «Ολο αυτόν τον καιρό παρουσιάσαμε στην κυβέρνηση όλα τα πιθανά σενάρια, τις λύσεις που άλλες χώρες εφάρμοσαν με επιτυχία, τα διαθέσιμα μέσα που έχει για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα. Η επιλογή τώρα ανήκει στην κυβέρνηση». Η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο και τότε η τρόικα θα πάρει θέση που θα αποτυπωθεί επισήμως στο κείμενο της έκθεσης προόδου που θα καταθέσει εν όψει της τρίτης δόσης των δανείων τον προσεχή Νοέμβριο.
Κλείσιμο

Τι θα γίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Από την προώθηση και απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί και η τύχη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν», δήλωσε ο κ. Κλάους Μαζούχ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, «η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη θα σημειώσουν αύξηση. Υπό τέτοιες συνθήκες λοιπόν δεν θα χρειαστούν μεγάλες περικοπές σε μισθούς για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Ομως βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική μια μείωση μισθού για να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».


Συγχώνευσης παντού - όχι μόνο στις τράπεζες
«Καταργήστε τους μικρομεσαίους!»

Οι αλλαγές που δρομολογούνται εκτείνονται και στον ιδιωτικό τομέα. Το στίγμα θα δώσουν οι συνεργασίες και συγχωνεύσεις στις τράπεζες, με καταλύτη εκείνες που ελέγχονται από το κράτος. Η τρόικα, όμως, θέλει να δει και μαζικές συνενώσεις χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θεωρούν πως το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν οφείλεται μόνο στα καρτέλ και στα ολιγοπώλια μεγάλων επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος στον κατακερματισμό της αγοράς σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ζητούμενο για τους ελεγκτές είναι να αποκτήσουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις το κρίσιμο μέγεθος που θα αυξήσει τους τζίρους τους, θα μειώσει τα κόστη και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης