2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν την εφορία

2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν την εφορία

Από τα 100 δισ. χρέη στην εφορία, μόνο τέσσερα δισ. έχουν μπει σε δόσεις - 1.338.423 συνολικά οφειλέτες χρωστούν από 50 ως 500 ευρώ

Μόνον από κατασχέσεις βρίσκει πλέον έσοδα το δημόσιο. Και πώς θα γινόταν αλλιώς αφού 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε 500 ευρώ όλα κι όλα, που χρωστούν στην εφορία.

Με βάση στοιχεία (με ημερομηνία 1.1.2018) τα οποία παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι:

-  525.758 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 0 ως 10 ευρώ ο καθένας ή μόλις 914.091 ευρώ συνολικά όλοι μαζί. 337.729 οφειλέτες έχουν απλήρωτα χρέη στην εφορία, ύψους 10 ως 50 ευρώ. Η μεγαλύτερη μερίδα οφειλετών (1.338.423 συνολικά) χρωστάει και δεν πληρώνει χρέη από 50 ως 500 ευρώ. Ολοι αυτοί οι 2.201.910 οφειλέτες αυτοί μαζί (το 54,1% από τους 4.068.857 που χρωστάνε συνολικά τα 100 δισ. στην εφορία) έχουν συνολικό χρέος μόλις 308.989.852 ευρώ. Δηλαδή και αν το δημόσιο χάριζε στους μισοί και παραπάνω από τους οφειλέτες του δημοσίου τα χρέη τους, θα «έχανε» μόλις 300 εκατ. ευρώ ή 0,3% των συνολικών οφειλών.

- Αντιθέτως, από 10.000 ευρώ μέχρι και 8 δισεκατομμύρια ο καθένας χρωστάνε συνολικά 289.544 φορολογούμενοι. Όλοι αυτοί μαζί χρωστούν... 96 δισ. ευρώ (95.983.554.450 ευρώ για την ακρίβεια). Και από αυτά, «πραγματικά» χρέη για είσπραξη θεωρούνται τα 82.493.518.787 ευρώ.

Έναντι όλων αυτών, το δημόσιο έχει αυξήσει θεαματικά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης:

- Το 2017 έγιναν 1.721.911 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» σε τράπεζες κλπ. Είναι 2,5 φορές περισσότερες από τις μόλις 670.728 που έγιναν το 2015. Και εξαπλάσιοι από τους 289.544 φορολογούμενους που χρωστούν τα 96 δισ. ευρώ.

- Από τα 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις, οι 1.643.553 έγιναν ηλεκτρονικά –γεγονός που δείχνει και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μεθόδων είσπραξης.

- Το 2017 διατάχθηκαν μόνον… 16.789 πλειστηριασμοί, έναντι 18.005 που είχαν ξεκινήσει το 2016. Ωστόσο μέχρι τότε υπήρχαν τα εμπόδια της αποχής δικηγόρων και συμβολαιογράφων, καθώς και οι βίαιες συγκρούσεις στα Ειρηνοδικεία. Όλα αλλάζουν πλέον όμως το 2018, αφού από την Πρωτομαγιά θα γίνονται όλοι οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά και μόνον. Μικρή μείωση εμφανίζουν οι εγγραφές υποθήκης σε ακίνητα οφειλετών (λόγω και της άποχής των υποθηκοφυλάκων ενδεχομένων) αλλά μεγάλη αύξηση εμφανίζουν οι νέοι φάκελοι κατάσχεσης που άνοιξαν το 2017 (10.418 συνολικά, οι διπλάσιοι από το 2015).

Ο αριθμός των φορολογουμένων που αντιμετωπίζει δυσκολίες να πληρώσει του φόρους του έχει τετραπλασιαστεί στα χρόνια της κρίσης.  Ήταν 1.089.791 μόλις εκείνοι που το 2009 χρωστούσαν τα 32,5 δισ. ευρώ (τα περίφημα «λεφτά υπάρχουν» δηλαδή) και στο τέλος του 2015 είχαν φτάσει στα 4,5 εκατομμύρια και χρωστούσαν 85,5 δισ. ευρώ. Από το 2015 και μετά μειώθηκαν (με κατασχέσεις και ρυθμίσεις) κατά 10% ή 465.389 εκατομμύρια οφειλέτες, αλλά οι συνολικές οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 14,5 δισ. ευρώ!

Από τα χρέη αυτά, το 1/3 είναι πρόστιμα που επιβλήθηκαν (32,64 δισ. ευρώ), τα 21,6 δισ. από ΦΠΑ, τα 19 δισ. από απλήρωτους φόρους εισοδήματος, 10 δισ. δάνεια που παρασχέθηκαν από το δημόσιο ή με κρατική  εγγύηση, τα 4 δισ. από άλλους έμμεσους φόρους, ενώ 2,63 δις είναι οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλα 9 δισ. διάφοροι άλλοι παλαιότεροι φόροι (ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ  κλπ)
ΣΧΟΛΙΑ (49)

Μη παραπονιεστε

Ο Αλεξης θα σκισει τα μνημονια θα θα θα θα σας κανει τα 3 2

Χαχααχα

Να πληρώσουν φόρο αδυνατούν, αλλά να φάνε τα κοψίδια στην ταβερνουλα της γειτονιάς τους την Τσικνοπέμπτη δεν αδυνατούν καθόλου... Κριμα γιατί τους καταλαβαν πλέον και ας πάνε τη Δευτέρα να δουν τον λογαριασμό τους στην τράπεζα να είναι κατασχεμένος... Tα λαμόγια ελληναράδες πλέον δεν τα λυπάται ΚΑΝΕΙΣ...

Los Bomboneros

Ακριβώς αυτό. Από τα 2,2 εκ, το 1,5 εκ ΣΙΓΟΥΡΑ έχει επιλέξει να θέσει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του. Πριν κοπούν οι μισθοί κι οι συντάξεις, έλεγε θα βγω το Σάββατο, θα πάω μπαράκι-μπουζούκια, θα πιω καφεδάκι Κυριακή, θα πάω το ταξιδάκι τα Χριστούγεννα, θα εξασφαλίσω τα τσιγάρα μου κτλ κτλ, ωστόσο τότε έφταναν έστω οριακά τα λεφτά σε αρκετές περιπτώσεις (σε άλλες πάλι δεν έφταναν και άρχιζαν το φέσωμα). Τώρα, με λιγότερα έσοδα όλοι και τις περικοπές, αυτό που άλλαξε είναι ότι ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ τις προσωπικές απολαύσεις, τις διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό και αποφάσισαν να παγώσουν τις οφειλές προς το κράτος και λοιπούς πχ ενοίκια, κοινόχρηστα, ΔΕΗ. Άλλοι πληρώνουν πρώτα τις ΠΑΓΙΕΣ ανάγκες τους και είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπείς, στερούμενοι ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και οι περισσότεροι ρίχνουν "κατάρες" αρνούμενοι να αλλάξουν τις ενοχλητικές σπάταλες συνήθειες ετών, επειδή έτσι έμαθαν και επειδή είναι "Ελληνάρες, φιλότιμοι και γλεντζέδες".

Βεροιώτης.

και ποιος σου είπε ρε νουμερο ότι ολοι δεν έχουν και πηγαίνουν ταβέρνες ? ? έχεις αναλογιστεί ότι ακομα και σε πόλεμο κάποιοι έχουν ? μου θυμίζεις τους οικονομολογους που μετρούν τον πληθωρισμό βάση του πόσο ανέβηκαν οι τιμές στα σπίρτα και στο αλάτι. Πριν βγεις στο βήμα εκπαίδευσε το μυαλό σου άσχετε.

Νίκη

Κοψίδια τρώνε μόνο οι κλέφτες του ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους καλοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους.

Εθνικόφρων

Δεν πειράζει, και να μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές αντέχουμε, διότι είμαστε ολιγαρκείς, αρκεί να μην δώσουμε το όνομα Μακεδονία.

Ε.Π

Λεφτά θα πάρετε αφού διαγράψετε τις ληστρικές προσαυξήσεις και αφού φερθείτε ισότιμα στους πολίτες, γιατί πληρώνουμε την δωρεάν διαμονή, τα κεα και τα λοιπά επιδόματα των λαθροεισβολέων

Σταύρος

Δημιουργία Ξανά μόνο για μικρό κράτος. μηχανογράφηση παντού και απλοποίηση της νομοθεσίας.

Mαρία

Έρχονται αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι για να πληρώσουμε τα χρεωστούμενα!

ΒΟΥΡ

Κάντε εφόδους στις ταβέρνες, στα σαλέ και στα σούπερ μάρκετ και ελέγξτε τους ΠΕΛΑΤΕΣ. Α, και στα συνεργεία αυτοκινήτων. Εκεί να δείτε πόσοι .....χρεοκοπημένοι μπαινοβγαίνουν. Και οι τροχονόμοι να μη ζητάνε μόνο άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια, αλλά και το ΑΦΜ του οδηγού και να τον μπουζουριάζουν όταν πέφτουν σε λαμόγιο φοροφυγάδα που δεν πληρώνει ούτε τα κοινόχρηστα.

kapoios

τι κρίμα τόσοι ψήφοι χαμένοι!!

με λίγα λόγια

οι φραγκατοι, πολυεθνικες και λοιποι απατεωνες εχουν φεσωσει τον ελληνικο λαο κ το κρατος συνεχιζει να τους προστατευει

Θά πάτε φυλακή αλήτες ...

Θά πάτε φυλακή αλήτες αριστεροί ! Αυτή τή φορά δέ θά τήν γλυτώσετε όπως τό ‘49 !

nikos ar

αντι να μας λετε ποσα χρωσταμε,ας μας πειτε και πόσα εχουμε πληρωσει,για να φτασουμε σε αυτα που πλεον χρωσταμε...εδω σας θελω..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Used_car-1000

Ιδιαίτερα δύσκολη -έως σχεδόν αδύνατη- θα είναι η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μετά και το… πογκρόμ εισαγωγών όλων των… σαράβαλων που δεν ήθελε η Ευρώπη στη χώρα μας.

eforia-120-doseis

Περίπου 240.340 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν οι βελτιώσεις ως προς την ελάχιστη δόση και το επιτόκιο, αλλά κυρίως ως προς τις οφειλές των επιχειρήσεων

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

7