Έβαλαν κι άλλους φόρους και... μειώθηκαν τα έσοδα το 2017!

Έβαλαν κι άλλους φόρους και... μειώθηκαν τα έσοδα το 2017!

Υπολόγιζαν επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. αλλά τελικά εισπράχθηκαν 72 εκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι - Με κατασχέσεις και περικοπές από Υγεία, Πρόνοια και Επενδύσεις βγήκαν το υπερπλεόνασμα και το μέρισμα

Μια τρύπα στο νερό αποδείχθηκαν οι αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που επέβαλε η κυβέρνηση το 2017. Αντί να δει αύξηση εσόδων, το δημόσιο έχασε και έσοδα που εισέπραττε πριν αυξηθούν οι φόροι!

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολόγιζε πέρυσι τον Μάιο ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων 2 δισ. ευρώ από την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και  την μείωση του αφορολογήτου για αγρότες και μισθοσυντήρητους, από τις αυξήσεις φόρων για τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα, από τις αυξήσεις συντελεστών ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα, καθώς και από την μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Άλλα 1,481 δισ. ευρώ υπολόγιζε να προκύψουν για το Κράτος και από τις αυξήσεις εμμέσων φόρων σε ΦΠΑ, καφέ, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα, κρασί, μπύρα, ίντερνετ, καύσιμα, συνδρομητική τηλεόραση κλπ που επεβλήθησαν  το 2017 (του πετρελαίου θέρμανσης η αύξηση είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2016). 

Ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα;

Αντί να κερδίζει από την επιβολή φόρων, το κράτος χάνει εφέτος 72 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι (και σε μια χρονιά μάλιστα που θα κλείσει και με -οριακή έστω- Ανάπτυξη, αντί ύφεσης όπως το 2016)!

Συγκεκριμένα τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 το δημόσιο εισέπραξε μόλις 132 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ δεν προέκυψαν ποτέ για το δημόσιο. Και για το σύνολο της χρονιάς, από τα μέτρα του 2017 το δημόσιο διαπιστώνεται πως χάνει 886 εκατομμύρια ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, ενώ κερδίζει από έμμεσους φόρους 814 εκατ. ευρώ (-72 εκατ. ευρώ)​.


Πώς έγινε η «ζημιά»
1.       Άμεσοι φόροι εισοδήματος: Μείωση εσόδων κατά 434 εκατομμύρια ευρώ. Στο ενδεκάμηνο πέρυσι είχαν εισπραχθεί 12,119 δισ. ευρώ ενώ στο ενδεκάμηνο φέτος 11,685 δισ. ευρώ. Ο νέος στόχος για το 2017 είναι πλέον να εισπραχθούν άμεσοι φόροι εισοδήματος 12,897 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 είχαν εισπραχθεί 13,379 δισ. ευρώ (-482 εκατομμύρια φέτος).

2.       ΕΝΦΙΑ – Φόροι στην Περιουσία: Μείωση εσόδων κατά 336 εκατομμύρια ευρώ. Στο ενδεκάμηνο πέρυσι είχαν εισπραχθεί 3,145 δισ. ευρώ ενώ φέτος 2,809 δισ. ευρώ. Για το 2017 ο στόχος είσπραξης μειώθηκε στα 3,200 δισ. ευρώ, έναντι 3,604 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί συνολικά το 2016 (-404 εκατ. ευρώ). 

3.       Έμμεσοι φόροι: Αύξηση εσόδων κατά 902 εκατομμύρια ευρώ. Με τις αυξήσεις ΦΠΑ όλων των εμμέσων φόρων από 1.1.2017, στο ενδεκάμηνο εφέτος το δημόσιο εισέπραξε 15,193 δισ. ευρώ, έναντι 14,291 δισ. στο ενδεκάμηνο πέρυσι. Παρόλα αυτά σε ορισμένες κατηγορίες έμμεσων φόρων τα έσοδα μειώθηκαν αντί να αυξηθούν λόγω των νέων φόρων που ίσχυσαν από 1.1.2017, όπως κατά 250 εκατ. ευρώ στα έσοδα στα ποτά και στα τσιγάρα: το δημόσιο εισέπραξε 537 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ καπνικών στο ενδεκάμηνο φέτος έναντι 645 εκατ. ευρώ πέρυσι (ή -108 εκατ. ευρώ) και 2,469 δισ. ευρώ από ειδικούς φόρους έναντι 2,711 στο ενδεκάμηνο πέρυσι (ή -242 εκατ. ευρώ).  Ο στόχος για ολόκληρο το 2017 έχει τεθεί πλέον στα 16,354 δισ. ευρώ, έναντι είσπραξης 15,540 δισ. ευρώ κατά το 2016 (+814 εκατ. ευρώ).
 

Και ενώ η επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων 3,5 δισ. έπληξε κατεξοχήν τις χαμηλές και μεσαίες οικονομικά τάξεις (μείωση αφορολογήτου, φόροι και ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης κλπ) ενώ κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το πλεόνασμα διέσωσαν δύο «τρυκ» που μεταχειρίστηκε η κυβέρνηση:

1ον: Καταιγίδα κατασχέσεων αλλά και εθελοντική αποκάλυψη «μαύρου χρήματος» απέφεραν 2,709 δισ. ευρώ από εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, έναντι 2,302 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο πέρυσι.

2ον: «Προληπτική» περικοπή πληρωμών από το δημόσιο, πέραν από όσο απαιτούσε το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει και επιτρέπει για φέτος κρατικές δαπάνες 50,515 δισ. ευρώ, αλλά από Ιανουάριο έως Νοέμβριο το κράτος πλήρωσε μόλις… 42,847 δισ. ευρώ! Ενώ δηλαδή αναλογούν δαπάνες 4,2 δισ. ευρώ για κάθε μήνα του χρόνου, η κυβέρνηση συγκράτησε όλες τις πληρωμές ώστε για τον μήνα Δεκέμβριο να έχει ένα «απόθεμα ασφαλείας» 7,668 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες του μήνα, την τρύπα των εσόδων και να μοιράσει και 1,5 δισ. σαν μέρισμα από το «υπερπλεόνασμα» που δημιούργησαν οι στερήσεις των προηγούμενων 11 μηνών.

Από πού και από ποιους στέρησε η κυβέρνηση τα λεφτά τους επί 11 μήνες; Πρώτα και κύρια από τις δαπάνες για Κοινωνική Προστασία, κατά 1,6 δισ. ευρώ! Τον Μάιο προέβλεπε να δώσει φέτος 2,216 δισ. ευρώ για Κοινωνική Προστασία, τον Οκτώβριο αύξησε το κονδύλι σε 2,775 δισ. για να δώσει και «μέρισμα από την υπεραπόδοση της Οικονομίας», αλλά μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο ακόμα δεν είχε δώσει στους άπορους και αναξιοπαθούντες παρά μόλις… 1,151 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα έπρεπε να τους έχει δώσει ήδη μέχρι τον Ιούνιο (τα μισά από τα 2,216 δισ. που υπολόγιζε για φέτος)!

Όσοι άντεξαν στις στερήσεις 1,1 δισ. που τους υπέβαλε η κυβέρνηση στους πρώτους  11 μήνες του έτους, ενδεχομένως να παρηγορήθηκαν που πήραν το 1,1 δισ. τις τελευταίες 15 μέρες του Δεκεμβρίου (ή τα συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μαζί με την πληρωμή των χρεών για τα ΥΚΩ στη ΔΕΗ).

Ειδικότερα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 110 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 106 εκατ. ευρώ, τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 53 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες μεταναστευτικών ροών κατά 76 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με πέρυσι, στο ενδεκάμηνο φέτος η κυβέρνηση δαπάνησε -ενδεικτικά:

-418 εκατ. ευρώ λιγότερα για δημόσιες επενδύσεις
-231 εκατ. ευρώ λιγότερα για κοινωνική προστασία
-22 εκατ. ευρώ λιγότερα για επιδόματα πολυτέκνων
-129 εκατ. ευρώ λιγότερα για Υγεία, νοσοκομεία, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Δεν υπάρχει σωτηρία !!!

Όταν η Περιφέρεια Αττικής μαζί με συγκεκριμένο δήμαρχο υπογράφουν ανανέωση συμβάσεων με (υποκρυπτόμενο) ιδιοκτήτη εταιρείας που χρωστάει στην εφορεία και στα ταμεία πάνω από 7 εκατομμύρια και εκκρεμούν μέχρι και δικαστήρια εναντίων του για εικονικά τιμολόγια, πως περιμένετε να σωθούμε ;;; Κάνει ρύθμιση του δίνουν ενημερότητα και δεν ξανά πληρώνει μέχρι την επόμενη ανανέωση της σύμβασης. Το μόνο που ξέρει να κάνει και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες είναι να επιβάλει φόρους που πλήττουν τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα αλλά δεν έχει πατάξει στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή και συνεχίζει να συναλάσετε με τον κάθε απατεώνα.

epic

Με δυο λογια οι πρωτες εντυπωσεις. α) Τα μονα σιγουρα εσοδα ειναι ο ΦΠΑ στα ειδη που δεν μπορει να γινει φοροδιαφυγη (σουπερ μαρκετ, καυσιμα, κλπ. ). ΓΙΑ ΝΑ ΕιΜΑΣΤΕ ΔιΚΑιΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ πρεπει να ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ με τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ φορους που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ αγροτες, ΕΕ, κλπ. ΠΑΡΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Μονο ΕΤΣΙ θα πληρωνει το ιδιο ο λαικατζης με τη γιαγια που δεν της κοβει ποτε αποδειξη. β) τα περισσοτερα λεφτα για κοινωνικη προστασια πηγαιναν σε γυφτους, αλλοδαπους και "ανεργους" με μαυρα εισοδηματα

Gianis

Εάν δεν μειωθούν ΦΠΑ και φόροι για να κινηθεί η αγορά δεν θα έχετε πολλα έσοδα.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ , ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 2018 .ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

dim

Είναι απλά μαθηματικά ότι με την πάταξη της φοροδιαφυγής έστω στο 50% 8 χρόνια μετά και τη μείωση του δημοσίου κατά 30%, τίποτα από αυτά τα εγκληματικά,αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά μέτρα δεν θα χρειαζόντουσαν. Και όμως βλέπω διάφορους κακομοίρηδες που παρά τα πάθημα σκούζουν υπέρ της φοροδιαφυγής,δεν έχουν καταλάβει ότι την πληρώνουν τη νύφη από αλλού. "Είναι η οικονομία,ηλίθιοι" όπως είπε και ο αγαπητός και πολύ εξυπνότερος όλων μας. Βεβαίως δεν βλέπω τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετείται δυναμικά σε αυτά τα δυο θέματα και απογοητεύομαι και για την επόμενη πενταετία (αν τελικά τον αφήσει ο κ. Τσίπρας κάτι το οποίο φαίνεται να δυσκολεύει μέρα με τη μέρα). Επίσης θα πρέπει η δικαιοσύνη να ξενικήσει να λειτουργεί σε αυτόν τον τόπο κάποτε. Ταχύτατα και αμερόληπτα. Και σε ρωτάω : αφήνεις πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και παράλληλα παραγράφεις τη φοροδιαφυγή στην 5ετία ?? Πόσο πιο προκλητικό ??? Έχεις αδίκαστο πρώην υπουργό χρόνια τώρα (δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει αν είναι ένοχος ή όχι), έχεις έναν καταχραστή υπέρογκου ποσού δημόσιου χρήματος να κυκλοφορεί ελεύθερος,έχεις ένα σκασμό εταιρείες και άτομα που χρωστούν εκατ. χωρίς να τους δεσμεύεις περιοσίες, έχεις ένα πλοίο με τσιγάρα και ένα με ναρκωτικά που δεν θέλεις να δικάσεις τις υποθέσεις τους, έχεις ενόχους για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων που μόνο συγνώμη δεν τους ζήτας που τους ελέγχεις, έχεις ένα τεράστιο σκάνδαλο με φαρμακευτική που δεν θες να δικάσεις (άσχετο αλλά με τα αντισταθμιστικά της Siemens τι έγινε ρε παιδιά ? εσείς οι δημοσιογράφοι δεν μας κάνετε ένα ραπόρτο έτσι για να ενημερωνόμαστε μέσα στις γιορτές με τον κουραμπιέ στο χέρι?).'Οφειλε πάντως το ΣτΕ να έχει λάβει καιρό τώρα θέση για την υπερφορολόγιση, για το ασφαλιστικό, για τις ψεύτικες αντικειμενικές. Για τα δικά τους δια μαγείας αποφασίζει με ταχύτητα φωτός. Όπως και να έχει ο κόσμος δεν μπορεί να κουβαλήσει τα φορτία που του έχουν επιβάλλει εκβιαστικά και οφείλουν οι όποιοι κυβερνώντες να το καταλαβούν και να αποκαταστήσουν το έγκλημα,την αδικία και την παράνοια.Με κοινωνικά μερίσματα και λοτταρίες δεν βγαίνει η δουλειά...

dim

Άντε άλλη μια φορά,τελευταία για το '17.Η γραμμή που έχουν χαράξει η πολιτική σκηνή του τόπου μαζί με τους δανειστές είναι αναμφίβολα λάθος είτε εσκεμμένα είτε από ακατανίκητη ηλιθιότητα(υποθέτω τουλάχιστον για τους έξω,εσκεμμένα).Το φωνάζουν (ανησυχητικά ασθενώς βέβαια)πολλοί κατάλληλοι άνθρωποι χρόνια τώρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Είμαι υπέρ των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών (επουδενί της α' κατοικίας) μόνο όμως στους κακοπληρωτές του "δεν γουστάρω να δώσω" αλλά μπορούν.Όχι στους ανθρώπους που πραγματικά δεν μπορούν.Δυστυχώς σε αυτόν τον αποδιοργανωμένο τόπο στα ξερά καίγονται και τα χλωρά.Όμως η λύση είναι πολύ απλή,προφανής και εύκολα υλοποιήσιμη: μείωση δημοσίου κατά 30%,μείωση φορολογίας κατά 30% και σταδιακά σε 50% και πάταξη φοροδιαφυγής και διαπλοκής.Τόσο απλά!Είναι απογοητευτικό να βλέπεις να πράττουν ακριβώς τα αντίθετα και οι μεν και οι δε.Η παραοικονομία της χώρας είναι τεράστια,το αδήλωτο χρήμα είναι πολύ,οι διαφυγόντες άπειροι σε εκατοντάδες κατηγορίες,το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσει ο έλληνας φορολογική συνείδηση.Και επειδή είναι στο DNA μας,για να αλλάξουν μυαλά χρειάζεται ένα κράτος με τον βούρδουλα για κάποιο διάστημα να κάνει τη δουλειά του ήτοι έλεγχοι έλεγχοι έλεγχοι, έλεγχοι εντατικοί, επαναληπτικοί, με επιβολή παραδειγματικών προστίμων και ΤΗΡΗΣΗ τους και το πιο αυτονόητο,αυτόματα έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη,την μάνα του,τους συνεργάτες του,τον σκύλο του.Προς Θεού,όχι για να τον κλείσεις αλλά για να τον εξορθολογήσεις.Σε αυτόν τον διαλυμένο τόπο έχει παγιωθεί να επιβραβεύεται ο φοροφυγάς πολλάκις πλέον και να τιμωρείται εμμονικά ο "'ασπρος" φορολογούμενος (πραγματικά πόσο μλκς αισθάνομαι που δεν μπορώ να φοροδιαφύγω και προσπαθώ να πληρώσω τα πάντα στην ώρα τους),ο συνταξιούχος και ο ιδιοκτήτης ακινήτου.Είμαι πεπεισμένος ότι μέρος του προβλήματος θα λυνόταν αν μαζεύανε από τα 18 τάχα μου δις το χρόνο(θεωρώ πλέον ότι είναι πολύ περισσότερα) ενώ το πρόβλημα θα το έλυναν εξολοκλήρου αν μαζεύανε το αδήλωτο χρήμα από το '00 και μετά αλλά εκεί βλέπεις δεν τολμάει κανένας να σκαλίσει!Όμως είναι υποχρέωση του πολίτη να απαιτήσει από το κράτος να κάνει σωστά τη δουλειά του.Προσωπικά αποφεύγω όποιον δεν κόβει απόδειξη αλλά "απαιτώ" ελέγχους για να συναιτιστεί η πλειοψηφία.Σας το έχω ξαναγράψει άπειρες φορές,οφείλετε και εσείς τα ΜΜΕ να κινηθείτε σε αυτή τη κατεύθυνση.Αυτές οι περιβόητες λίστες?Τόσες μας έδωσαν,αυτοί δεν μπορούν??Έστω για την αποκατάσταση της τεράστιας κοινωνικής αδικίας.Παίδες αριστερά ψηφίσατε,το ξεχάσατε?

ΔΕΝ ...

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΤΕ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕΙ ΚΟΥΛΟΦΩΦΗ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ. ΤΕΛΟΣ Η ΜΑΡΑΧΑΛΑ

@

Σωστοοοοςςς

foyska

Kαι που να δεις με την εκκαθαριση του ΕΦΚΑ τον 1/17 που αφορα τα εισοδηματα του 2016 που θα παει το παραμυθι και η φουσκα που εφτιαξαν.Και του χρονου ακομα λιγοτερα ,ακομα λιγοτερα κοκ κοκ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου