Παίρνουν από τις συντάξεις 3,8 δισ. και δίνουν «μποναμά» από 10 ευρώ!

Παίρνουν από τις συντάξεις 3,8 δισ. και δίνουν «μποναμά» από 10 ευρώ!

Ποιους αφορούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού - Τι καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι - Ποιοι μένουν εκτός μερίσματος

Το μέρισμα που θα χορηγηθεί στις 29 Νοεμβρίου αποτελεί τα «σα εκ των σων» των συνταξιούχων, καθώς αντιστοιχεί στο υποπολλαπλάσιο των όσων αφαιρέθηκαν από την τσέπη τους μέσω των μνημονιακών μειώσεων. 

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι

Από τη μία πόρτα δηλαδή η κυβέρνηση πήρε τη διετία 2016-2017 από το πορτοφόλι των συνταξιούχων 1,8 δισ. ευρώ για να επιστρέψει 315 εκατ. ευρώ, μέσω του μποναμά. Τη μερίδα του λέοντος έχασαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, καθώς η μείωση της δαπάνης ανέρχεται στη διετία σε 586,3 εκατ. ευρώ. 

Αλλά και τη διετία 2019-2020 οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα υπερβούν τα δύο δισ. ευρώ. Εκτός από την περικοπή έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από το 2019 καταργείται η οικογενειακή παροχή και το επίδομα συζύγου ενώ αναστέλλεται έως το 2022 η διάταξη Κατρούγκαλου που «έβλεπε» αύξηση των συντάξεων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι συνταξιούχοι με σύνταξη έως 750 ευρώ το μήνα (ετήσιο εισόδημα 9000 ευρώ) θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 250 έως 450 ευρώ αν πληρούν τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία).

Ειδικότερα 126.000 συνταξιούχοι (χηρείας, αναπηρίας) με σύνταξη κάτω από 300 ευρώ θα πάρουν  έκτακτη ενίσχυση 450 ευρώ.

Στην εισοδηματική κλίμακα των 300 - 500 ευρώ βρίσκονται 530.000 συνταξιούχοι - οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ΟΓΑ - που θα λάβουν ενίσχυση 350 ευρώ.

Όσοι λαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις, έως 750 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση 250 ευρώ.

Έξτρα παροχή όμως μέσω της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υπέρ υγείας αναμένουν και οι συνταξιούχοι  με σύνταξη άνω των 1000 ευρώ, κάτι που όμως δε θεωρείται «μποναμάς», αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:
- συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ
- για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ
- για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ.

Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμφανιστούν τα ποσά ως «χριστουγεννιάτικος μποναμάς», με τη μορφή 13ης σύνταξης, η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν ανήκει στις κατηγορίες που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την έκθεση ΗΛΙΟΣ πάνω από 1,1 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2.600.107, όχι μόνο δεν παίρνουν πάνω από 1100 ευρώ αλλά  προσπαθούν να επιβιώσουν με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη το μήνα. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχοι δε θα πάρουν πίσω ούτε 10 ευρώ.

Μια άλλη κατηγορία συνταξιούχων, περίπου 600.000 θα λάβουν πίσω ποσά έως 300 ευρώ.

Μεγάλα ποσά θα πρέπει να περιμένουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι δικαστικοί, τραπεζικοί, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και Πανεπιστημιακοί. Συγκεκριμένα, 93.000 θα πάρουν πίσω περίπου 1.000 ευρώ, 2000 συνταξιούχοι 1200 ευρώ και 1500 από 2.0000 έως και 3.000 ευρώ.

Ωστόσο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 750 έως 999 ευρώ είναι οι αδικημένοι της έκτακτης ενίσχυσης. Δε δικαιούνται ούτε ένα ευρώ καθώς δεν εμπίπτουν ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά τρεις περιπτώσεις συνταξιούχων που προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που είχαν αχρεωστήτως παρακρατηθεί το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016.
-Το υψηλότερο ποσό διεκδικεί έμπορος που δούλεψε επί 52 έτη και έλαβε αρχικό ποσό σύνταξης πριν από τις περικοπές των μνημονίων 3788.07 ευρώ. Ζητά να του επιστραφεί το ποσό των 2.189.73 ευρώ.
-Υψηλοσυνταξιούχος  με αρχικό ποσό σύνταξης 2.113.18 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή ποσού 806.36 ευρώ.
-Συνταξιούχος τραπεζικός με αρχική σύνταξη 1.422.54 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 360 ευρώ.
-Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική σύνταξη 892.67 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 81.85 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010. «Κάνετε λάθος, κύριε Πρωθυπουργέ» -σημειώνει ο φορέας- «στις μνημονιακές κρατήσεις
περιλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6%, και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά, καθώς και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι από 1/11/2011 έως 31/5/2012».

Οι δικαιούχοι των ποσών που θα επιστραφούν, με τη σύνταξη  Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια με μικτές  αποδοχές από κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ. Φυσικά τα ποσά αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στις τερατώδεις μνημονιακές περικοπές συνολικού ύψους 70 δισ ευρώ, οι οποίες  μάλιστα θα συνεχιστούν και το 2019.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά όταν οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Oι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Ποιο

Μερισματακι ρε?με 10 ευρω σαν μλκς ζεις,τι χαιρεστε ρε συριζαιοι?

αυτο ειναι ... ΚΛΕΦΤΕΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ=ΚΛΕΦΤΕΣ-ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ- ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ-ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΘΕΟΙ-ΨΕΥΤΟΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ- ΦΑΣΙΣΤΕΣ! Παντα ετσι ηταν και παντα ετσι θα ειναι .Μπηκαν στην εξουσια σε μια περιοδο αγανακτησης.Μπηκαν στην θεση αυτη με ψεματα.Ολο θα θα θα θα θα πριν τις εκλογες... και τιποτα μα τιποτα δεν εκαναν.Κανουν μονο αυτα που γουσταρουν αυτοι ,τα οποια δεν τα ειχαν πει πριν τις εκλογες με φασιστικο τροπο και με το ετσι γουσταρω!Ελπιζω ο κοσμος να καταλαβε τι θα πει πρωτη φορα αριστερα και να μην ξανακανει το λαθος ! Η μονη κυβερνηση που καταφερε να περασει σε ψεματα ακομα και τον Παπανδρεου !

zz

Η αριστερά ανέκαθεν είχε ως ιδεολογία της την κλεψιά , όταν αυτό ήταν αδύνατο λόγο έλλειψης θυμάτων τότε έμπαινε μπρος το σχέδιο δουλεύομε ένας για όλους και όλοι για έναν , με την διαφορά όσοι δεν ήτανε στο κόμμα δούλευαν στις ποιο δύσκολες δουλείες με της ποιο χαμηλές αμοιβές , ενώ τα αριστερά κομματικά αφεντικά στις διοικητικές θέσεις , ακόμη και η ποιο άσχετοι , σήμερα ακόμη υφίσταται το θύμα που μπορούν να αρμέξουν ( συνταξιούχοι ) έτσι και ο ποιο άσχετος κυβερνά οικονομώντας τα έντερα του , μετά αναγνωρίζουν το λάθος τους , δηλώνοντας ότι κάναμε λάθος κρατήσεις τα επιστρέφουμε στους δικαιούχους , με την διαφορά τα λεφτά δεν καταλήγουν στους δικαιούχους η αλλιώς στα θύματα της ληστείας αλλά σε όλους ,ακόμη και σε αυτούς που δεν τα δικαιούνται , και έτσι η νέα φουρνιά κορόιδων , τσαμπατζήδων ψηφοφόρων της μίας μέρας είναι έτοιμη . Εύγε κορόιδο ΕΛΛΗΝΑ .

Α300

ΣΟΥΤΤΤΤΤΤ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑΑΑΑ ΤΟΥΜΠΕΚΙΙΙΙΙΙΙ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΑΑΑΑΑΑ! ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΝΕΟΛΕΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ? ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΙΟ ΝΟΜΠΕΛ! ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ Μ......ΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!! ΑΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ. Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ! ΠΙΝΟΚΙΟ ΠΙΝΟΚΙΟ ΠΙΝΟΚΙΟΟΟΟΟΟΟ

Αχ...

...πως τσούζει το μερισματάκι!!!

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σωστός... Πολύ σωστός....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καλά να σας κάνει...εσείς τον ψηφίσατε κι αυτόν και τους προηγούμενους!!!! και θα τους ξαναψηφίσετε... ούτε γιαουρτάκι δε θα μπορείτε να φάτε...θα σας τα πάρουν όλα!!!! ξυπνήστε επιτέλους!!!

ΑΜΧ 30.

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Ο.Κ φίλε.Ετσι είναι γιά τούς προηγούμενους καί τούς τωρινούς.Ολοι είναι μικρότεροι τών περιστάσεων κρίνοντας από τό αποτέλεσμα.Καμμία πρόταση υπάρχει ?Ξυπνήσαμε καί τώρα τί ?

Απατεώνες

λένε πως επιστρέφουν τα παρανόμως εισπραχθέντα του ΕΦΚΑ. Το μεγαλύτερο ψέμα. Συνεχίζουν να υπάρχουν εισφορές για ποσά που δεν καταβλήθηκαν ποτέ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Επιστρέφουν μόνο το 60% των παρανόμως εισπραχθέντων. Τα υπόλοιπα υπέρ πίστεως. Μάλλον θέλουν να ενισχύσουν τις δικηγορικές τους εταιρείες και μας σπρώχνουν κατά κει.

Lamojen

Μα καλά, πόσο άκαρδος μπορεί να είσαι; Τον (Κατρ)Ούγκαλο που πρέπει να πάρει το 12% του δεν τον σκέφτηκες; Και αυτόν τον Πάνο τον Ρουλέτα; Πώς θα παίξει στο Καζίνο τα Χριστούγεννα; Παιδιά έχει και αυτός...

Fd

Απλώστε όλοι το χέρι να πάρετε το ψηφοθηρικό ξεροκόμματο του τζίφρα για να σας το πάρει πάλι πίσω με έμμεσους φόρους χαχαχα

Ερωτηση

Ποια ειναι η ομορφη κυρια στην φωτογραφια?

@Ερωτηση

Ένα τσόκαρο είναι. Μη δίνεις σημασία.

@Ερωτηση

Ένα τσόκαρο και μισό είναι. Με μέσον μπήκε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

BN-VQ01

Οι επενδυτές που έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση τις αποδόσεις, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί από τα υψηλά 7ετίας, κατά τέσσερις μονάδες βάση στο 2,92%

70f1386789a9070d116786faeb30a8a8_XL

Στο «καναβάτσο» βρίσκονται τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με την εικόνα σε μετοχές και ομόλογα να παρουσιάζει σκηνικό διάλυσης αλλά και διχασμού - Μέχρι και +250% το ισπανικό 3ετές! - «Ξεπούλημα« και στην Ιταλία, σπεύδουν στα ασφαλή γερμανικά bunds οι επενδυτές

1
folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

3