Από 250 ευρώ ο «μποναμάς- Ποιοι και πόσα δικαιούνται να πάρουν

Από 250 ευρώ ο «μποναμάς- Ποιοι και πόσα δικαιούνται να πάρουν

Τα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/8 από το συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα των 5,6 δισ. θα δοθούν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα - Σε ποιες περιπτώσεις το μπόνους θα φτάσει τα 900 ευρώ - Το 1,9 εκατ. των  συνταξιούχων δεν θα πάρουν περισσότερα από 10 ευρώ

Να εξευμενίσει τη μεσαία τάξη -που και ο πρωθυπουργός ομολόγησε χθές πως «πίεσε» υπέρμετρα- βιάστηκε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, πριν καν λάβει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών
, εξαγγέλλοντας έκτακτες παροχές 1,4 δισ. ευρώ
, από ένα υπέρογκο «ματωμένο» υπερπλεόνασμα ύψους 2,5  δισ. ευρώ του 2017. «Υπερπλεόνασμα» όμως που αποδίδεται κυρίως στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην είσπραξη διπλών εισφορών που δεν επεστράφησαν ούτε τον Νοέμβριο την ώρα που επί ενάμισι χρόνο τα Ταμεία και το Δημόσιο είχαν σταματήσει να εκδίδουν συντάξεις!

Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM

Με άλλα λόγια, κάποιος που είχε μισθό ως και το 2016 αλλά δεν του έχει ακόμα εκδοθεί η σύνταξη, μπορεί να μην έχει να ζήσει αλλά δεν δικαιούται και τίποτα από το «μέρισμα» που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.
 
Στην πράξη πάντως, μόλις 700 εκατ. ευρώ (ή το 1/8 από το πρωτογενές πλεόνασμα των 5,6 δισ. του 2017) θα δοθούν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
 
Η παροχή ξεκινά από μόλις 250 ευρώ για άγαμους με κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο (ή λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα). Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα 900 ευρώ. Αποκλείονται όμως όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 180.000 ευρώ και άνω, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα σε σχετικά καλές περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αποκλείονται όσοι είχαν εισόδημα 18.000 ευρώ και άνω, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης ή άλλων αναγκών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παροχή θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, αλλά δεν είπε αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις.
 
Μόλις 0,3 δισ. (αντί 2 δισ.) σε συνταξιούχους
 
Επιπλέον, οι μισοί συνταξιούχοι -και ειδικά οι κατωτατοσυνταξιούχοι- δεν θα πάρουν τίποτε από τα άλλα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις. Ωστόσο αυτά είναι λεφτά που ανήκουν σε συνταξιούχους και παρακρατούνταν παράνομα από το 2012  -και μέχρι και ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά όχι «περίσσευμα» του προϋπολογισμού. Και είναι ελάχιστα μπροστά στα 2 δισ. που έχει επιδικάσει το ΣτΕ για να επιστραφούν σε συνταξιούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Πρακτικά η κυβέρνηση «ψαρεύει» κυρίως σε συνταξιούχους Δημοσίου και πρώην ΔΕΚΟ, καθώς συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα δεν είχαν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια -αλλά υπέστησαν πολλές άμεσες και έμμεσες την τελευταία διετία.

Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργούΟι εισφορές αυτές θα επιστραφούν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:

-συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ
-για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ
- για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ.  

Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμφανιστούν τα ποσά ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς, με τη μορφή 13ης σύνταξης, η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν ανήκει στις κατηγορίες που ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την έκθεση ΗΛΙΟΣ πάνω από 1.1 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2.600.107 όχι μόνο δεν παίρνουν πάνω από 1.100 ευρώ αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη  το μήνα.

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε 10 ευρώ.

Μια άλλη κατηγορία συνταξιούχων, περίπου 600.000, θα λάβουν πίσω ποσά έως 300 ευρώ. Μεγάλα ποσά θα πρέπει να περιμένουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι δικαστικοί, τραπεζικοί, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και Πανεπιστημιακοί.

Συγκεκριμένα 93.000 θα πάρουν πίσω περίπου 1.000 ευρώ, 2.000 συνταξιούχοι 1.200 ευρώ και 1.500 από 2.000 έως και 3.000 ευρώ.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά τρεις περιπτώσεις συνταξιούχων που προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που είχαν  αχρεωστήτως παρακρατηθεί το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016.

-Το υψηλότερο ποσό διεκδικεί έμπορος  που δούλεψε επί 52 έτη και έλαβε αρχικό ποσό σύνταξης πριν από τις περικοπές των μνημονίων 3788.07 ευρώ. Ζητά να του επιστραφεί το ποσό των 2.189.73 ευρώ.

-Υψηλοσυνταξιούχος  με αρχικό ποσό σύνταξης 2.113.18 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή ποσού 806.36 ευρώ.

-Συνταξιούχος τραπεζικός με αρχική σύνταξη 1.422.54 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 360 ευρώ.

-Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική σύνταξη 892.67 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 81.85 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) τονίζει ότι ένας μεγάλος αριθμός αδικημένων έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να θεραπευτεί αναδρομικά η αδικία μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 όταν ο νόμος Κατρούγκαλου να διόρθωσε το λάθος

 
«Δωράκι» στη ΔΕΗ  
«Φραγκοδίφραγκα» είναι και τα άλλα 360 εκατ. ευρώ (χρέη του Κράτους που δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ τα έργα για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -ΥΚΩ) τα οποία ο πρωθυπουργός τα παρουσίασε σαν… ελάφρυνση στους καταναλωτές,  ενώ στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε μόλις 3 ή 5 ή 8 ευρώ ανά τετράμηνο, δηλαδή κάτω από 40 ευρώ τον χρόνο για τους περισσότερους με λογαριασμούς έως 250 ή 300 ευρώ ανά δίμηνο.
 
Τα χριστουγενιάτικα «δωράκια» θα ξεκινήσουν να δίνονται από τις συντάξεις Δεκεμβρίου (που θα πληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός ή τις αρχές του επόμενου) ενώ η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα.
 
Χρυσώνουν το «χάπι»

Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τι θα γίνουν τα υπόλοιπα λεφτά από το υπερπλεόνασμα (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) που προφανώς θα παραμένουν στον προϋπολογισμό, ως αποθεματικό ασφαλείας για να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018 ή σαν «αντίκρισμα» για την έξοδο στις αγορές ομολόγων το 2018.
 
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «πασπαλίστηκαν» όμως και από υποσχέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και αναφορές στην προστασία των αδυνάμων του τύπου «θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα».

Και αυτό παρότι δεν πρόκειται για νέο επίδομα αλλά για ανακατανομή των επιδομάτων φτώχειας, καθώς:
 
-το ΚΕΑ είχε ήδη θεσπιστεί και ξεκινήσει το 2014 στην ίδια μορφή με άλλο όνομα (ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα),

-«τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα» ή καταργούνται ή συγχωνεύονται στο ΚΕΑ (πχ επίδομα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασία κ.ά.),

-μειώθηκε ήδη και θα μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πόσα σε πόσους

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι:

Για οικογένειες με δύο παιδιά,

-και εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

-για εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και

-για εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

-για εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

-για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

-και για εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.

 Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,


-για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

-για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

-και για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ (148)

Κανενας

Δεν δικαιουται τιποτα. Προκειται για κλεμμενα χρηματα που ληστεψε το κρατος απο ολους τους συνεπεις φορολογουμενους γαι να τα μοιρασει σε μπαταχτσηδες λεφταδες μαυροδουλευταδες. Για αλλη μια φορα οι μισθωτοι πληρωνουν και οι ελευθεροι επαγγελματιες φοροφυγαδες τρωνε.

Jerry

Πάντως η μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σταθερά και δίνει πόνο εκεί που πρέπει. 40 χρονια οικονομικής απληστίας τώρα ξεπληρώνονται αργά και σταθερά. Ούτε Κουλης ούτε Φωφη δεν σας σώζουν πια.

Thanos

Ποιούς κοροϊδεύουν; Το βοήθημα θα το πάρουν τα λαμόγια, οι φοροφυγάδες και οι γύφτοι που δηλώνουν εισοδήματα από μηδέν έως κάτω από το αφορολόγητο. Οι νομοταγείς φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι που δηλώνουν πάνω από 9000 ευρώ, που είναι αυτοί που έχουν δημιουργήσει το πλεόνασμα, θα πάρουν το τρίτο το μακρύτερο. Αιδώς Αργείοι.

Σωτος

Πάλι θα κονομήσουμε. 200 δηλώσεις από 30 ευρώ, εξι χιλιαρικάκια.

Εγω λεω

.να τον ξαναψηφισουμε ε;

πω, πω, πω...

..., πως τσουζει το μερισματακι!!!

Τι να τσούξει δλδ

Η επιστροφή από τις παράνομες παρακρατήσεις στις εισφορές υγείας, για τις οποίες έχουν βγεί δικαστικές αποφάσεις και παρουσιάζονται σαν χορηγία της κυβέρνησης, ή τα ψίχουλα που τα έχουν πάρει στο πολλαπλάσιο, και θα τα ματαξαναπάρουν ποικιλοτρόπως;

Τον απροκάλυπτο εμπαιγμό

Εννοείς, γιατί κοινωνικό μέρισμα , από πού και ως πού; Δεν καμουφλάρονται με ψεύτικες " παροχές" , ούτε οι λαμογιές του Καμμένου, ούτε οι αθρόοι αριστεροί πλειστηριασμοί, ούτε ο πανικός από τους 210.000 ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Με το φιρμάνι - διάγγελμα του Τσίπρα, δεν ξεχνιέται ούτε ο κομμένος ενφια, ούτε η μείωση του αφορολόγητου, ούτε η αύξηση του φπα, ούτε οι εργαζόμενοι των 300 & 400 Ευρώ, ούτε οι συντάξεις χαρτζιλίκια, ούτε οι επικείμενες μελλοντικές περικοπές.

Μονογονεϊκή

Οικογένεια εγώ τι θα πάρω???

Ερώτηση

Εγώ και η σύζυγος έχουμε συνολικό εισόδημα 17.000 (εγώ 17.000 και η σύζυγος 0). Επίσης, η αντικειμενική αξία της περιουσίας μας είναι 70χιλ + 140χιλ = 210 χιλ . Δικαιούμαστε μερίδιο από τον "μποναμά" Τσίπρα.

Εσυ θες μποναμα?

ΠΟΣΑ ΕΙΠΕΣ? Εσύ πρέπει να πληρώσεις!!! Αύριο πρω-πρω στον κυρ-εφορα με το καρνέ.

Δεν δικαιούσαι

Η ακίνητη περιουσία, πρέπει να είναι έως 180.000

απιστευτο!!!

ολα τα λεφτα σημερα ειναι ο πανισχυρος,τροικανος,το δεξι χερι και μαντροσκυλο του σοιμπλε,ο κακοφημος για τον απλο κοσμο αδωνις γεωργιαδης.

Αλ6ς

Εσύ ρε συριζοτρό έχεις μείνει στα γκουλάγκ

μαντροσκυλο

των δανειστων (τοκογλυφους τους ελεγες παλια,,,,, εσυ προσωπικα δεν ξερω) ειναι η αγαπημενη σου αριστερα που σε ταιζει, γκε-γκε ΚΟΠΡΕ???? Σαλτα και ..... που βρεξει-χιονισει, κυβερνας-δεν κυβερνας ΠΑΝΤΑ φταινε οι αλλοι. εχετε υπογραψει 2 μνημονια ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ και μιλατε ΕΣΕΙΣ !!!!! ΓΙΑ ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΑ!!!!!. Αν δεν θελεις μνημονια φυγε, πες στην τροικα (θεσμους τους λετε τωρα- γιατι ειστε τρυπιοι σαν τους προγονους σας) να παει ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ κι οτι δεν πληρωνετε τιποτε. Γαιτι δεν το κανεις λεβεντολακαμα? Ποιος αριστερος ομως εχασε την παλικαριά του για να την βρεις εσυ???? στα 4 ΚΟΠΡΕ, υπογραψε μνημονια μην πεινασεις κι ασε την αντιμνημονιακη (ακομη νομιζετε οτι πουλαει αυτο???) σας προπαγανδα.

Χάσατε ξαφνικά

Την ψυχραιμία σας βλέπω. Θα σταματήσω λοιπόν εδώ χωρίς να μιλήσω για τους δικούς σας προγόνους. Ούτε για επιγονους θα μιλήσω ούτε και για τρύπιες ψυχές . Για τον εξαγγελο, αυτον τον σγγελιοφόρο που εμφανίστηκε αναπαντεχα υπαρχει και συνέχεια ξερετε. Δεν ηξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά και είχε γλώσσα μόνο για να γλύφει. Οσο τα νέα που μας έφερνε μας χάιδευαν τ αυτιά χαιρόμαστε με την ψευδαίσθηση της μακαριοτητας μας οταν ομως μας έφερε τα άλλα νεα τα αληθινά, τότε φρικαραμε και τα κλείσαμε τ αυτιά. Δεν ακούσαμε τα νέα τον βλέπαμε όμως μπροστά μας να μας τα δείχνει με το δάχτυλο. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον ήταν τα νέα δεσποινίς.

Χ

Στις επόμενες εκλογές θα δούμε πόσους σανοφαγους εχει ακόμα η χώρα... Επειδή τελείωσε ο σανός μοιράζει πλεόνασμα ...

@@χ

Θα δεις οτι ειμαστε εκατομμυρια σανοφαγους και ο Τσιπρας παει για αυτοδυναμια.Οχι που θα ψηφησουμε τον διαπλεκομενο και κολητο του χριστοφορακου.

από τον πολύ σανό...

καημένε μου δεν ξέρεις τι λές! Καιρός να τον σταματήσεις!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gsgsgsgs

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 στο Divani Caravel, παρουσίαση του GS1 Association Greece για τις υπηρεσίες του, GS1 Cloud και GS1 Data Pool, που αποτελούν καινοτόμα και δυναμικά εργαλεία για τη σύγχρονη επιχείρηση, με συμμετέχοντες από τον χώρο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας αλλά και ενδιαφερόμενους φορείς, συνδέσμους και εκπροσώπους του Τύπου.

jjhi

Eυθύνες στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας αλλά και κακοδιαχείριση σε ότι αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου στον Κόλπο, επιρρίπτει στους αδερφούς Καλλιτσάντση, ο κ. Ιωάννης Τζιβέλης πρώην μεγαλομέτοχος της εταιρείας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρα.

tsakalotos_arthrooo1

Οι στόχοι στην Ελλάδα επιτεύχθηκαν και μέσω της μεγαλύτερης περικοπής των δημοσίων επενδύσεων επισημαίνει ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην Ετήσια Έκθεσή του λίγο πριν το Eurogroup

11
lignitis_deh

Τέσσερις ελληνικοί όμιλοι και οι Κινέζοι, προβλέπεται να εκδηλώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα κατά την α΄ φάση του διαγωνισμού που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

tourist

Σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο τετράμηνο του 2018, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Την ίδια στιγμή, με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11,5% κινούνται οι διεθνείς αφίξεις όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2018.

tsakalotoos-skia-new

Την ίδια ώρα η Κομισιόν «κουρεύει» κατά 4 δισ. τα υπερπλεονάσματα απ’ τα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται παροχές ως το 2022 - Με το σταγονόμετρο η περιορισμένη ελάφρυνση του χρέους - Σε άτυπο «μνημόνιο» τα μέτρα στο διηνεκές - Αντιδρούν κράτη-μέλη στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ

38