Πάτρα-Πύργος: «Πράσινο φως» για ένταξη στο ΕΣΠΑ με 355 εκατ. ευρώ

Πάτρα-Πύργος: «Πράσινο φως» για ένταξη στο ΕΣΠΑ με 355 εκατ. ευρώ

Τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες στο Πάτρα - Πύργος έχει εξασφαλίσει ο όμιλος Καλογρίτσα, σε τρεις, προσωρινός ανάδοχος είναι η Ιντερκάτ και σε μία η Ιταλική CD Infrastruture

Στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 355 εκατ. ευρώ εντάσσεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Τομεακών Προγραμμάτων Ευγενίας Φωτονιάτα, ανοίγοντας το δρόμο για τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στην συνέχεια για την υπογραφή των συμβάσεων. Απομένει η προκήρυξη της 8ης εργολαβίας, στο τμήμα «ΒΙΠΕ Πάτρας-Κόμβος Μιντιλογλίου», με την οποία θα πέσει η αυλαία του δημόσιου διαγωνισμού που έσπασε σε οκτώ κομμάτια με τέσσερις διαφορετικούς προσωρινούς αναδόχους και πολύ μεγάλες εκπτώσεις (από 49% έως 57%).

Με τον μέχρι σήμερα απολογισμό, τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες έχει εξασφαλίσει ο όμιλος Καλογρίτσα (Τοξότης -Ομάδα Κατασκευών). Σε τρεις, προσωρινός ανάδοχος είναι η Ιντερκάτ του εργολάβου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λαμίας, Πανουργιά Παπαϊωάννου και σε μία η Ιταλική CD Infrastruture, η οποία υποστηρίζεται από τον όμιλο της Μηχανικής του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Όπως έχει επισημάνει από την βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έγκριση μεγάλου έργου από την ΕΕ, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να οριστικοποιηθούν οι ανάδοχοι. Για να ξεκινήσουν πάντως τα κατασκευαστικά έργα θα χρειαστούν αρκετοί μήνες αφού από το Ελεγκτικό θα χρειαστεί να ελεγχθούν και να εγκριθούν και οι οκτώ συμβάσεις.

Εντύπωση προκαλεί το ύψος του προϋπολογισμού του αυτοκινητοδρόμου που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών (ΥΜΕΠΕΡΑ). Οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για 460 εκατ. ευρώ. Όμως στην απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ αναφέρονται 355,6 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το τελικό ποσό της χρηματοδότησης έχει συμπεριλάβει το ύψος των εκπτώσεων που δόθηκαν στους διαδοχικούς διαγωνισμούς. Στο συνολικό ποσό περιλαμβάνονται επίσης και έργα απαλλοτριώσεων ύψους 31,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Marchionne-end

ΣΟΚ στην Ιταλία. Ο πιο πετυχημένος Ιταλός μάνατζερ, είναι σοβαρά άρρωστος. Με επίσημη ανακοίνωση -η οποία αφήνει ερωτήματα- η Fiat-Chrysler (FCA) έκανε γνωστό ότι το αφεντικό της  Sergio Marchionne, λόγω σοβαρών προβλημάτων με την υγεία του αποχωρεί από το τιμόνι της εταιρείας.

rosooi

Πτώση στον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών, λόγω των καλύτερων τιμών που προσφέρει η Τουρκία. Η διπλωματική κρίση με τη Ρωσία δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν, λένε παράγοντες της τουριστικής αγοράς, αλλά περιμένουν να δούν τις επιπτώσεις μέχρι το τέλος της σεζόν. 

55
enfia

Η ανάρτηση των τελικών ποσών δεν αποκλείεται να γίνει και μετά την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης - Δεν αλλάζει η ημερομηνία της πρώτης δόσης, η οποία συμπίπτει με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, την τελευταία εργάσιμη του Σεπτεμβρίου

4
f11ccc2ea29477fa81044a6100ea93c3_XL

Το 2018 θα είναι μία ακόμη πτωτική χρονιά για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Τουρκία βλέπει τα νούμερα των αφίξεων των Ρώσων τουριστών να έχουν ...εκτοξευθεί.