Τι σημαίνει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,2% το 2018

Τι σημαίνει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,2% το 2018

Ανοίγει η συζήτηση για μέτρα δύο δισ. ευρώ - Το Ταμείο ψαλιδίζει και τις φετινές προβλέψεις στο 1,7% - «Συνήθως λανθασμένες» οι προβλέψεις του Ταμείου, απαντά κυβερνητικός παράγοντας

Τι σημαίνει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,2% το 2018
Μετά τους επαίνους των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα του προέδρου του Eurogroup
Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο
Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για να επιχειρηματολογήσουν, στη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο με την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι
Κλείσιμο
δεν θα υπάρξει απόκλιση 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018

Την Τετάρτη το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) με βάση τις οποίες, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά μόλις 2,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα έβαλε πάγο στα σχέδια της Αθήνας να μοιράσει ένα γενναιώδορο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017 προβλέποντας ότι το φετινό πρωτογενές  πλεόνασμα θα είναι 1,7% του ΑΕΠ αντί 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.


Υποσχέσεις Τσίπρα 
Η Αθήνα σήκωσε το γάντι με κυβερνητικό παράγοντα να λέει την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να σχολιάσει τις συνήθως λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου». 

Ένα ακόμη σημάδι ότι το «καμπανάκι» του ΔΝΤ δεν φαίνεται να ανησυχεί το Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες φοροελαφρύνσεις από το 2018. «Εγώ πιστεύω μπορούμε και περισσότερο. Ξεπερνάμε στόχους και πιστεύω του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις φορολογία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 


Τι λέει η Ουάσιγκτον για μέτρα και χρέος 
Για το 2018 το Ταμείο προτιμά αντί της ενεργοποίησης του κόφτη την επίσπευση της μείωσης αφορολόγητου και των συντάξεων με παράλληλη αναβολή των αντιμέτρων τουλάχιστον ως το 2023. 

Επιπλέον, παρά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% το 2018 εκτιμά ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα ξεπεράσει το 1% εξαιτίας της ατολμίας στις μεταρρυθμίσεις. Εντύπωση προκαλεί επίσης η εκτίμηση ότι τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνονται συνεχώς έως το 2022. 

Στο Fiscal Monitor το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο ως το 2022, πάνω από το 160% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποχωρεί από τη θέση ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους κάτι που το φέρνει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης