Λαγκάρντ: Μόνο δύο δισ. $ και αυτά το '18...αν ρυθμιστεί το χρέος

Λαγκάρντ: Μόνο δύο δισ. $ και αυτά το '18...αν ρυθμιστεί το χρέος

Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα για το χρέος ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που χρειάζεται - Ντάισελμπλουμ: «Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε » (!) την επιμήκυνση ωριμάνσεων των δανείων από 0-15 έτη - Χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα η υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης - Τόμσεν: Δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά λιγόστευε ο χρόνος

Την έγκριση, επί της αρχής, μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα, ύψους δύο δισ. ευρώ, θα ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΔΝΤ θα εισηγηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο και η ΕΕ, έπειτα από εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα εκταμιεύσει 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω την διαδικασία πριν την 20ή Ιουλίου, είπε ακόμη η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Όπως εξήγησε, η κυρία Λαγκάρντ θα προτείνει ένα προληπτικό «standby arrangement» για την Ελλάδα, ύψους δύο δισ. δολαρίων. Κατά πληροφορίες, αυτό αναμένεται να το κάνει μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Η ίδια παραδέχθηκε πως η λύση που επιτεύχθηκε σήμερα για την Ελλάδα είναι η δεύτερη καλύτερη. Η πρώτη θα ήταν να ληφθούν τώρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε.

Η συμφωνία αυτή όμως, όπως είπε, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους. Τόνισε ακόμη πως υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα. 

Σε ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνει:

"Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας".

Όπως διευκρινίζει, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

"Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ" επισημαίνει η Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

Για το χρέος, από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».

«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» συμπλήρωσε επίσης, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος».

Και εξήγησε: «Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη, τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EuroWorking Group θα εξετάσει τον μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος».

«Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, με βάση το DSA του ΔΝΤ και με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τόμσεν: Η σημερινή συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή δεδομένου ότι λιγόστευε ο χρόνος

Την άποψη ότι η σημερινή συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή στα χρονικά περιθώρια που ήταν διαθέσιμα εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

«Δεν είναι η καλύτερη λύση. Αυτή θα ήταν να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία και να ζητήσουμε από το ΔΣ να εγκρίνει μια εκταμίευση τώρα» ανέφερε, εξηγώντας ότι «όσο πλησιάζαμε στις πληρωμές του Ιουλίου, αντιλαμβανόμασταν ότι λιγοστεύει ο χρόνος». Συνεχίζοντας ο Π. Τόμσεν υπογράμμισε τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας όμως ότι χρειαζόταν «περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε κάτι που θα έχει την απόλυτη στήριξή μας».

Τέλος, σημείωσε πως τελικά ενεργοποιήθηκε «η πρόβλεψη της έγκρισης επί της αρχής» του ΔΝΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. «Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αλλά και τα μέλη μας γιατί αποφεύγεται αναστάτωση από ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΧΑΛΑΡΑ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ e- mail. ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ. 'Η ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ. ΤΟ e-mail ΤΟΥ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΣΤΟΧΟ ΠΕΡΑ ΩΣ ΠΕΡΑ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠ' ΤΟ ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΑΝ ΕΠΕΡΝΑΝ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΠΟΥ 60 ΔΙΣ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ. ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΟΡΘΙΑ. ΑΥΤΟ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝ ΒΙΩΣΙΜΟ. ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΔΗΛΑΔΗ. ΣΙΓΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΒΙΩΣΙΜΟ. ΚΑΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΧΑΛΑΓΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΙΞΑΝΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΛΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015. ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ. ΤΟΠΑΙΞΕ ΠΑΛΙ ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΠΕΤΥΧΕ ΔΗΘΕΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΝΑ ΚΟΝΟΜΙΣΕΙ ΚΑΝΑ 2-3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018. ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΣΑΣ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠ' ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΑΣ ΡΥΘΜΙΣΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ , ΒΓΗΚΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΣΑΝ ΚΑΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ - ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΜΕ ΧΙΛΙΑ!!! Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑΤΙ. ΘΑΧΕΙ ΒΑΡΕΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ ΘΑ ΞΑΝΑΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ. ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

komision

Υπέρ ενός «ημί-αυτόματου» μηχανισμού τάσσεται τώρα και η Κομισιόν - Η αναφορά αυτή δεν συνάδει κατ’αρχήν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ένα «αυτόματο μηχανισμό» ελάφρυνσης του χρέους, όπως τον είχε προτείνει κατ’αρχήν ο Πρόεδρος Μακρόν

ekt

Χαλάρωσαν και οι γενικοί όροι για όλες τις κατηγορίες των νέων τραπεζικών δανείων, κυρίως λόγω της μείωσης των μέσων περιθωρίων (επιτοκίου) - Μειώθηκαν τα περιθώρια (επιτοκίου) των τραπεζών για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια υψηλότερου κινδύνου