Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά η συζήτηση για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά η συζήτηση για το χρέος

Ανοικτή η Ολλανδία στον προσδιορισμό των μέτρων για το ελληνικό χρέος, αρκεί να μην ξεφεύγουν απ' τη συμφωνία του Μαΐου 2016 

Η Ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοικτή στο να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ
, αρκεί να μην πηγαίνουν πιο μακριά απ' αυτά που συμφωνήθηκαν στη δήλωση του Eurogroup
της 25ης Μαϊου 2016, αποκαλύπτει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή προς τους Ολλανδούς βουλευτές για την επικείμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην ενημερωτική επιστολή προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο υπογραμμίζεται πως βάση των συζητήσεων είναι οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016 με την επισήμανση ότι η εφαρμογή των μέτρων, εφόσον συμφωνηθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια, θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018.

Συγκεκριμένα ο κ Ντάισελμπουμ σημειώνει: «Το Eurogroup θα έχει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την βελτίωση αυτής.

Και συνεχίζει: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του στις 19 Μάϊου για ένα μεγάλο κομμάτι των εφαρμοστικών νόμων που αφορούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί σε γενικές γραμμές σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Οι ελληνικές αρχές εργάζονται τώρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται και το Eurogroup θα λάβει την σχετική ενημέρωση».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως «ο ESM πρόκειται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με το εύρος και την μορφή που θα λάβει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η εκταμίευση θα συντελεστεί μόνον εφόσον από την οριστική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί».

Σε ο,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει τις «δύο σημαντικές προϋποθέσεις» που έχει θέσει για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ο πρώτος όρος ήταν η δέσμη μέτρων. Ο δεύτερος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup», επισημαίνει.

Όπως σημειώνει «πρόσφατα ο ESM εισήγαγε έναν αριθμό βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης το Eurogroup υπογράμμισε τον Μάϊο του 2016 την ετοιμότητά του για την λήψη μεσο/μακροπρόθεσμων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του».

Και καταλήγει: «προκειμένου να συμπεριληφθούν αυτά τα μέτρα στην ανάλυσή του για την βιωσιμότητα του χρέους, είναι ίσως αναγκαία για το ΔΝΤ η συγκεκριμενοποίηση των ρυθμίσεων που μνημονεύονται στην δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου. Η (ολλανδική) κυβέρνηση είναι ανοιχτή ως προς το θέμα αυτό ενόσω τα πιθανά μέτρα δεν πηγαίνουν πιο μακριά από αυτά που συμφωνήθηκαν στην δήλωση».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αλεκσης

Θα βαράω τα νταούλια και θα χορεύετε θα θα θα θα θα τα καταργήσω όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πρώτη φορά αριστερά πιο βόδια δε γίνεται

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oil22

Το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Ιουλίου 2018 για το αμερικανικό ελαφρύ αργό να ενισχυθεί 4,7% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 68,71 δολαρίων το βαρέλι

eurogroup_epimikunsi_arthro

Την Τεχνική Συμφωνία με τα νέα μέτρα μετά το Μνημόνιο δημοσιοποίησε η Κομισιόν - Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές συντάξεων και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις φόρων με μείωση αφορολόγητου και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για αγρότες

7