Λεμέρ σε Τσακαλώτο: «Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία»

Λεμέρ σε Τσακαλώτο: «Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία»

«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά τις επόμενες δύο ημέρες για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup» - Η γαλλική πρόταση συνδέει ανάπτυξη και πλεονάσματα με την εξυπηρέτηση του χρέους

Λεμέρ σε Τσακαλώτο: «Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία»
Την αισιοδοξία του για λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να χρειαστεί να μεταφερθεί το πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε με τη σειρά του ότι δεν αρκεί μόνο η αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται και τύχη, χαρίζοντάς του ένα βραχιολάκι, από το αγαπημένο του ελληνικό νησί, όπως αποκάλυψε, την Αμοργό. 

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα ,στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, τόσο του Μισέλ Σαπέν (τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, όσο και του νυν υπουργού Μπρουνό Λε Μερ, Ο κ. Τσακαλώτος συνεχάρη τον κ. ΛεΜέρ για την επιτυχία του στις εκλογές χθες και είπε  πως «θα προσπαθήσουμε και εμείς και αυτός να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».

«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά τις επόμενες δύο ημέρες για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ από το υπουργείο Οικονομικών όπου βρίσκεται αυτή την ώρα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Λε Μερ μιλώντας για τη γαλλική πρόταση σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, είπε αυτή περιλαμβάνει έναν ελαστικό μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους. 
Τόνισε πως δεν μπορούμε να έχουμε μια σταθερή εκτίμηση και κάποια σταθερά δεδομένα για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό προβαίνει στην συγκεκριμένη πρόταση.

Ωστόσο χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πλαίσιο πολύπλοκο και δύσκολο για να συμφωνηθεί άμεσα. 


Ο Γάλλος υπουργός χαιρέτησε τους δημοσιογράφους

Αιφνιδίασε στην πρώτη του επίσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ. Κομψός, ευγενής, προσιτός και κοινωνικός, δεν δίστασε να χαιρετήσει δια χειραψίας έναν προς έναν τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου, σε αντίθεση με τους Έλληνες ομολόγους του που, τουλάχιστον στα τελευταία δυόμισι χρόνια,  δεν έπραξαν ποτέ το ίδιο, αλλά έχουν επιλέξει να τηρούν εχθρική στάση απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου.



Για πρώτη φορά πάντως ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να βγει από το γραφείο του και να υποδεχτεί τον υψηλό καλεσμένο του στο διάδρομο κοντά στα ασανσέρ από τα οποία ανέβηκε ο Γάλλος υπουργός και η συνοδεία του –μέλος της οποίας χαιρέτησε επίσης τους δημοσιογράφους λέγοντας «γεια σας» στα ελληνικά!  Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο προκάτοχος του κ.Λε Μερ, Μισέλ Σαπέν, είχε βρεθεί να ψάχνει μόνος του δεξιά και αριστερά για να βρει το γραφείο του κ. Τσακαλώτου, καθώς δεν τον περίμενε κανείς για να τον υποδεχτεί στον 6ο όροφο της οδού Νίκης. 


Μπουνό Λε Μερ: Οι μεταρρυθμίσεις είναι η βάση για να βρεθεί συμφωνία στο επόμενο Eurogroup 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής που είμαι εδώ, στην Ελλάδα, και να έχω μια διεξοδική συζήτηση με τον ομόλογο μου Ευκλείδη, αλλά και την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό σας, Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συγχαρώ πρώτα πρώτα την ελληνική κυβέρνηση για τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει κάνει για να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία. 

Ξέρουμε όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, ξέρουμε όμως όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η βάση για να βρεθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. H εκτίμηση μου είναι ότι δεν είμαστε μακρία από μια λύση στις 15 Ιουνίου. Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε το καλύτερο τις επόμενες ημέρες, να βρούμε αυτήν την συμφωνία, να χτίσουμε αυτήν την συμφωνία. 

Γιατί μια συμφωνία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα φυσικά αλλά και για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πνεύμα λοιπόν του συμβιβασμού πιστεύω ότι πρέπει πράγματι να βάλουμε τα δυνατά μας να βρούμε αυτήν την συμφωνία και να στρώσουμε το δρόμο για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα στη διάρκεια του επόμενου Eurogroup στις 15 Ιουνίου». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης