Ελληνοτουρκικές μπίζνες 5 δισ. ευρώ
Ελληνοτουρκικές μπίζνες 5 δισ. ευρώ
Έμφαση σε ενέργεια, μεταφορές καθώς και σε κοινά τουριστικά πακέτα με προορισμό τις δύο χώρες
UPD:
Στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σε υπερδιπλάσιο ύψος σε σχέση με το σημερινό εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών, μπορούν να φτάσουν οι κοινές μπίζνες Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, με έμφαση σε επενδύσεις σε τρίτες χώρες.
Αυτό επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στη ενέργεια, στις μεταφορές και στα κοινά τουριστικά πακέτα από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν οι δύο χώρες.
Νωρίτερα, στις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που διοργανώνει ο ΣΕΒ, συμμετείχαν 290 επιχειρηματίες και στελέχη από 250 ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα τους και οι 75 ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται περισσότερες από 200 συναντήσεις μεταξύ ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι συζητούν προτάσεις και σχέδια που διευρύνουν το φάσμα και το βάθος της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Από ελληνικής πλευράς έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τραπεζικό τομέα με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων παραγόντων μεταξύ άλλων από την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank,. Ενδεικτικά, από τον κατασκευαστικό κλάδο, μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από τον κλάδο ενέργειας οι Όμιλοι Κοπελούζου και Μυτηλιναίου και ΔΕΠΑ.
Στον τομέα της Πληροφορικής, συμμετέχουν οι Intracom και Infoquest και των Τυχερών Παιχνιδιών η Intralot, και από τη βαριά βιομηχανία οι εταιρείες ΤΙΤΑΝ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Καλώδια και ΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Α.Γ. Πετζετάκις.
Από τον κλάδο του Τουρισμού, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες Aldemar, Δασκαλαντωνάκη, Sani Resort, και από τον χώρο Συμβουλευτικών υπηρεσιών οι εταιρείες Planet και Civitas. .
Προώθηση ITGI και ΑΠΕ
Το δε απόγευμα, μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.
Καθώς η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συσφίξουν τους ενεργειακούς τους δεσμούς στους τομείς των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.α. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.
Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση μίας Υψηλού Επιπέδου Κοινής Ομάδας Ενέργειας (High Level Joint Energy Group) στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων που θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω Μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της επίσκεψης Ερντογάν διεξάγονται επαφές μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών Edison, ΔΕΠΑ και Botas, με αντικείμενο τη συμμετοχή της τουρκικής πελυράς στον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου “Ποσειδών” (IGI), ο οποίος έως τώρα ελέγχεται από τους Ιταλούς και την κρατική επιχείρησης αερίου της χώρας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να τεθούν στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς διαφαίνεται η πρόθεση των Τούρκων να διαφοροποιηθούν από την μέχρι τώρα αξίωσή τους για την παρακράτηση του 15% των διερχόμενων ποσοτήτων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για λογαριασμό τους.
Κοινή δήλωση για οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της Σύγκλισης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδος-Τουρκίας, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Με την Κοινή αυτή Δήλωση, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η Υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Babacan για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey. Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Τέλος, υπογράφηκε Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, εμβαθύνοντας στη συνεργασία σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα