Μηχανισμός-μαμούθ 720 δισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη

Μηχανισμός-μαμούθ 720 δισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη

Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν τις πρώτες πρωινες ώρες σήμερα οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πάνω από 11 ώρες.

Μηχανισμός-μαμούθ 720 δισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη

Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν τις πρώτες πρωινες ώρες σήμερα οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πάνω από 11 ώρες.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ. ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια “φόρμουλα” που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. “Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

Κλείσιμο

Οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε. Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαίου.

«Σήμερα υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. Ευρώ του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε παράλληλα, ότι σήμερα αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έγκριση του δανείου των 30 δισ. Ευρώ για τη χώρα μας και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους.

   
Ευρωπαϊκό "ΔΝΤ" για να σωθεί η Ευρώπη

Η απόφαση ήταν ούτως  ή άλλως ειλημμένη από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν οι ηγέτες της  Ευρωζώνης εδέησαν να κατανοήσουν  πως το διακύβευμα από την τρέχουσα οικονομική κρίση δεν ήταν απλώς η διάσωση της Ελλάδας ή κάποιας άλλης «αδύναμης» χώρας του ευρωπαίκού Νότου, αλλά το ίδιο το ευρώ, η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδειχνε ανίκανη να προφυλάξει το νόμισμά της απέναντι στις ανηλεείς κερδοσκοπικές επιθέσεις αμερικανικών και ασιατικών κεφαλαίων.

Το μήνυμα το πήρε ακόμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ, ασχέτως εάν χρειάστηκε να της το … διευκρινίσουν ο  Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα δια τηλεφώνου!

Και ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται να συμβεί εφεξής, με την ενεργοποίηση «ξεχασμένων» παραγράφων της Συνθήκης της Λισαβόνας (!!!), είναι να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ΟΛΩΝ των χωρών της ΕΕ, εντός και εκτός Ευρωζώνης, προκειμένου από τη Δευτέρα οι «κακοί» κερδοσκόποι να βρουν απέναντί τους μια «γραμμή άμυνας» και κεφάλαια ικανά να αναστρέψουν το κλίμα πίεσης προς το ευρώ και να αποκρούσουν όποιο σχέδιο περαιτέρω καταρράκωσης της ισοτιμίας του έναντι δολαρίου και γιεν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους – όχι όλοι, η Βρετανία έως την ύστατη ώρα έλεγε δημοσίως πως … συμμερίζεται τους προβληματισμούς των εταίρων της στην ΕΕ αλλά δεν θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ευρώ, αφού περί αυτού πρόκειται.

Το τι θα συμβεί από  δω και στο εξής είναι μάλλον ξεκάθαρο: με την ενεργοποίηση αυτού του  «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα μπορούν να παρέχουν κεφάλαια σε όποιες χώρες – κυβερνήσεις χρειαστούν άμεση ρευστότητα ΧΩΡΙΣ να υποχρεωθούν αυτές να εκτεθούν στην ελεύθερη αγορά και στον «εκβιασμό» των spreads.

Αυτός ο μηχανισμός υπάρχει σήμερα για την οικονομική στήριξη των εκτός Ευρωζώνης χωρών και πλέον επεκτείνεται και εντός ορίων ΟΝΕ.

Πρόκειται για έναν «κοινοτικό μηχανισμό μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης μέσω παροχής δανείων στα κράτη μέλη» όπως χαρακτηριστικά περιγράφηκε από παράγοντα της ΕΚΤ. Το εκάστοτε δανειακό ποσό θα το εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ και τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ, θα δίνονται με όρους παρόμοιους ή παραπλήσιους αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εάν η περίσταση το επιτάσσει η ΕΚΤ θα μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας δανεισμό κυβερνήσεων, μέσω της αγοράς κρατικών ομολογιακών εκδόσεων.

Το πόσο σημαντικό  για τους Ευρωπαίους είναι το να ελέγξουν τις πιέσεις στο ευρώ φάνηκε και από το γεγονός πως οι υπουργοί Οικονομικών «πιέστηκαν» να καταλήξουν σε απόφαση για τις νέες ρυθμίσεις ΠΡΙΝ ανοίξουν αργότερα μέσα στο βράδυ οι ασιατικές αγορές, ενώ και σε επίπεδο off the record δηλώσεων όλοι τους δήλωναν πως εφεξής στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ τίθενται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα funds και οι επενδυτικές τράπεζες τύπου Goldman Sachs.

Ίδωμεν κατά πόσο θα είναι «πειστικοί», σε λίγο ξημερώνει  … 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης