Τώρα οι δανειστές ζητούν όλα τα μέτρα το 2019

Η υπαναχώρηση από τη συμφωνία του Μαρτίου προκάλεσε το αίτημα και τα 3,6 δισ. των μέτρων να ισχύσουν από το 2019 - Μόνο η επιστροφή της Τρόικας στόχος του Eurogroup της Μάλτας

Ενώπιον σκληρών απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου βρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος,
Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου
και ο αναπληρωτής Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης στο δείπνο με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών στις Βρυξέλλες που διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μετά την υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από το «κλεισμένο» σύμφωνα με παράγοντες των θεσμών (και τους Finacial Times) deal Τσακαλώτου-Τρόικας στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου οι «σκληροί» των πιστωτών επανήλθαν με περισσότερα και πιο αυστηρά αιτήματα.  

Το ενδιαφέρον στο μεταξύ επικεντρώνεται σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Ο κ. Τουσκ είχε το πρωί συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο και ακολουθεί η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, αντί για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019, η γερμανική πλευρά φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 - 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019. 

Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.  

Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το tweet του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» χωρίς να διευκρινίζει όμως αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ή εξ' αποστάσεως από τις έδρες των θεσμών.Το μυστήριο λύθηκε λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα όταν κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε από τις Βρυξέλλες: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».   

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα είναι για άλλη μια φορά μια «προκαταρκτική» συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.
 
Πιο μετά η ψήφιση για τις συντάξεις

Η μόνη διευκόλυνση που φαίνεται να προσφέρεται είναι η ψήφιση των μειώσεων στις συντάξεις μετά τη συνολική συμφωνία (global deal) με χρέος και ΔΝΤ η οποία είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις Βρυξέλλες. Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα προωθείται από την πλευρά των Ευρωπαίων ως απάντηση στην ανησυχία που έχει εκφράσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να περάσει όλα τα μέτρα προκαταβολικά από τη Βουλή χωρίς να του δώσουν τίποτα για το χρέος. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) ως την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) και να ψηφιστεί ο κύριος όγκος των μέτρων ως τις 22 Μαΐου.

«Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι μια απόφαση για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα» σημειώνει παράγοντας των θεσμών ο οποίος εκτιμά ότι η τρόικα θα μπορούσε να γυρίσει στοHilton είτε την Μεγάλη Δευτέρα για λίγα εικοσιτετράωρα είτε -το πιο πιθανό- την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου ώστε να «σκουπίσει» τις λεπτομέρειες του SLA πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23Απριλίου). Εκεί θα συζητηθούν το χρέος και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε την Τρίτη και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβίσι ο οποίος δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «είναι εφικτή και απαραίτητη μια τεχνική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο».

Βαρύ πακέτο

«Το πακέτο είναι πολύ βαρύ και η ελληνική πλευρά δύσκολα θα αποφύγει τις περικοπές από το 2019» λέει στέλεχος της Κομισιόν καθώς σύμφωνα με το ίδιο ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά το σπάσιμο των κατ' αρχήν συμφωνηθέντων στο Brussels Group στις 23 Μαρτίου, άνοιξε ξανά θέμα μέτρων και για το 2018 υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα ώστε να μην επιμείνει στη μετάθεση των περικοπών των συντάξεων από το 2019 στο 2020, δηλαδή για μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Τι λείπει για να αρχίσει να ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών; Όπως βεβαιώνουν πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις το μόνο που ουσιαστικά εκκρεμεί είναι μια πολιτική απόφαση από την πλευρά του κ. Τσίπρα ώστε να πέσουν οι τελικές υπογραφές στην περικοπή των συντάξεων από το 2019.

Σε κάθε περίπτωση η «αφαίμαξη» για τους συνταξιούχους θα είναι πολύ μεγάλη, με ποσοστά μειώσεων που θα ξεπερνούν το 30% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Παράλληλα οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 700 και 1.000 ευρώ μεικτά θα υποστούν από το 2019 μια μείωση πραγματικού εισοδήματος ακόμη και πάνω από 1.200 ευρώ το χρόνο εξαιτίας και της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (74)

θειτσα

Έτσι μπράβο.Αφηστε και κάτι για τον επόμενο πρωθυπουργό..(πόσους ακόμη;;)

Β

Ο Μάϊκλ Φλίν ήταν λομπίστας της Τουρκίας και ο κ. Τραμπ τον έστειλε σπίτι του. Ο κ. Τόμσεν τι ρόλο παίζει τελικά???

Μαρίνα

Η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας θα κλείσει όταν η κυβέρνηση υπογράψει με τους διεθνείς δανειστές της χώρας συμφωνία νομοθέτησης μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματιών-ελεύθερων επαγγελματιών και όταν συμφωνήσει να προωθήσει ως αντίμετρο αντισταθμιστικό της ρύθμισης αυτής που θα μειώσει τα κρατικά έσοδα τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου για συνταξιούχους και υπαλλήλους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Ο θάνατός σου η ζωή μου και επιβίωση επί πτωμάτων.

Λούλης

Θα χαρώ να απολαμβάνω τον φρέντο μου χαζεύοντας το πτώμα σου.

bill222

Δεν θα αντέξει στον χρόνο η σημερινή προπαγάνδα των ΜΜΕ. Θα βρεθούν σύντομα άνθρωποι που θα αναρωτηθούν με οργή για το 2010 γιατί δεν έσπευσε όλο το πολιτικό σύστημα για να σώσει τη χώρα μια ώρα νωρίτερα από την καταστροφή. Όσοι θυμούνται τις ομιλίες του ΓΑΠ στη βουλή όταν παρακαλούσε ΓΩΝΑΤΗΣΤΑ τα κόμματα να κατέβουν από τις εξέδρες και να βάλουνε πλάτη .Εμείς παλεύουμε με τα λιοντάρια και εσείς από τις εξέδρες μας κοροϊδεύετέ (ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ) . Όλοι το παίζανε αντιμνημονιακοι να τα αρπάξουνε η όπως ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ κρυβότανε όταν του προσφέρθηκαν υπουργεία για τον ΣΥΡΙΖΑ .Είναι για γέλια ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΕΡΑ να πιστεύουνε κάποιοί άνθρωποι ότι ξένες δυνάμεις θα μας δάνειζαν εκατοντάδες δις για να τα φάμε η ότι μέσα σε ένα χρόνο θα βγάλουμε δις πετρέλαια και θα σωθούμε .

Πασοκο φρουρε

να μιλάς μόνο για τα λαμόγια τους κλεφταραδες Πασοκους που ψηφιζες για να μας καταστρέψουν.

Xaris

Λεγε ρε τσακ τσακαλωτο τζον γουειν,παλι στη φαπα απο τους δανειστες ευρωπαιους,παλι τα ιδια μωρε νικησε και καμμια φορα στη ζωη σου μην εισαι στη φαπα συνεχεια.χαχχαχα

Λούλης

Αυτοί που κοροϊδεύεις, έχουν εκατομμύρια ευρώ. Ρίξε μια ματιά και στον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό και θα δεις αν είσαι εσύ ο νικητής ή αυτοί. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ Κατρούγκαλε χωρίς Τσίπ(ρ)α!

Έταζε και αυξήσεις ο Κατρούγκαλος! Έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης οι συντάξεις, έλεγε!

νικος λαμνης

αν καταλαβουν οτι σκυβεις ευκολα. θα σκυβεις για παντα. προδοτη

tom mix

Ποιο 2019???? το 19 θα ειναι αργα...αμεσα η περικοπη των συνταξεων,απο φετος,ηδη το πρωτο τριμηνο θα υπαρξει υφεση,πρπεει να προλαβουμε τα επομενα!!!,τωρα η μειωση συνταξεων,αφορολογητου και απολυσεων,για να ξεκινηση η ανακαμψη!!!!

ανάκαμψη!!!

Λέμε κι αστειάκια ε???

ΕΦΥΟΓΛΟΥ

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΡΑΓΕΣ....ΤΟΟΟΟΣΑ ΔΕΙΠΝΑ, ΤΟΣΑ ΣΟΠΙΝΓΚ...ΤΟΣΗ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ....ΤΟΣΑ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ!!!!

Τσιπρεφσκι

Αγαπητέ Έλληνα φορολογούμενε, όλα αυτά είναι στα πλαίσια της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνω για το καλό του...Καρανίκα μου!

qqq

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΧΕΙ ΤΑΒΑΝΙ ΤΑ 1.200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ. ΧΑΜΕΝΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΑΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΑΝ ΚΟΠΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 900 ΕΥΡΩ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 738 ΕΥΡΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ 18 %. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ 35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.300 ΕΥΡΩ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.014 ΕΥΡΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ 286 ΕΥΡΩ !!! ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ 10.500 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2.500 ΕΥΡΩ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.390 ΕΥΡΩ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.228 ΕΥΡΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ 162 ΕΥΡΩ !!! ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΑ 67 ΜΕ 12.000 ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ, ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 637 ΕΥΡΩ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 683 ΕΥΡΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΞΗΣΗ !!! 46 ΕΥΡΩ !!! ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ (ΠΡΩΗΝ ΤΕΒΕ) ΜΕ 35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.180 ΕΥΡΩ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.009 ΕΥΡΩ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ 171 ΕΥΡΩ !!! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.

AMX 30.

@qqq.Aκριβώς φίλε μου ! Κάνει ''αναδιανομή'' καί κοινωνική πολιτική μέ τίς ασφαλιστικές εισφορές μας.Δηλ. λεφτά μου καί τά λεφτά σου.Τί ψάχνεις νά βρής ? Αστο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

200124125007_citigoe_iv_065

Πληθαίνουν οι προτάσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας μας, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι τιμές τους. Και, παρότι ακόμη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι φθηνό, ας δούμε ποιο είναι το λιγότερο ακριβό που μπορεί κανείς να αποκτήσεις σήμερα.

fitch-arthro

Η ταυτόχρονη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» και των προοπτικών σε θετικές δίνει πρόσθετη ώθηση στην επικείμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου, στρώνει το χαλί για νέες αναβαθμίσεις– Ο οίκος βλέπει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2021 και αναπτυξιακό άλμα 

12
fitch-ratings4343_2

«Μήνυμα» εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Από σταθερό σε θετικό το «outlook» και ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική κατηγορία η χώρα - Δεδομένη η συμφωνία για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος - Με 15ετές ομόλογο βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενο διάστημα - Σταϊκούρας: Δεν εφησυχάζουμε

23
simaies-ellada-europi-thesmoi

H αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μετά το πρόγραμμα αποστολής, είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει γίνει και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρεται σε δήλωση των θεσμών.