Brussels Group: Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο κορυφής

Brussels Group: Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο κορυφής

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης συνάντησαν, κατά πληροφορίες, τους Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Κερέ και Τόμσεν και συζήτησαν για τις συντάξεις

Brussels Group: Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο κορυφής
Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε πρόοδος, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι οριστικό. Αυτό επιβεβαίωσε  και από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter πως έγινε "καλή πρόοδος" και πως οι διεργασίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα ξημερώματα της Τετάρτης: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη». Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα απ' όπου θα συνεχιστούν, έστω και από απόσταση, οι συζητήσεις.

Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο
Οι πληροφορίες πάντως έβγαιναν με το σταγονόμετρο, καθώς τηρήθηκε «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη για τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, που ξεκίνησαν περί τις 20:00 την Τρίτη (ώρα Ελλάδος), με δείπνο, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκπροσωπείται και το ΔΝΤ (κατά πληροφορίες από τον Πολ Τόμσεν).

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν οι συντάξεις και το από πότε θα ισχύσουν οι περικοπές.

Νωρίτερα, πάντως, και παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων και του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, αρνήθηκε να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό.



Πάντως, παρά τις αντιδράσεις δημοσιογράφων, η ιδιότυπη αυτή σιωπή από την πλευρά της Επιτροπής αφήνει ελεύθερο το πεδίο για μια μονομερή διαχείριση της εικόνας της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, η οποία, με τη γνωστή μέθοδο των «non paper», περνάει διαρκώς μια δική της εικόνα, η οποία καταρρίπτεται καθημερινά.

Ιδιαίτερα αν εξετάσει κανείς τα τελευταία «non paper» της κυβέρνησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθημερινά ανακοινώνεται η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και ο αρνητικός ρόλος που παίζουν τα ΜΜΕ.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους, δεν έβλεπε την προοπτική μιας συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Μάλιστα, τα διαφορετικά ανοικτά μέτωπα καταδεικνύουν μια σημαντική αντιστροφή της προόδου που είχε γίνει ως τώρα.

Βέβαια, το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, συνεπώς οι σημερινές διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να είναι και το κατάλληλο μέσο επίλυσής τους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει  και τη σιγή της Επιτροπής.

Δυστυχώς, ο στόχος του Eurogroup πλέον έχει μετριαστεί από μια τεχνική συμφωνία στην σύγκλιση απόψεων που θα επιτρέψει την ανακοίνωση της επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα.

Το θέμα είναι στο σημείο αυτό να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση κοστίζει ακριβά στην οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης