Τα δίνουν όλα για τον τουρισμό!
Τα δίνουν όλα για τον τουρισμό!
Περιορισμός ή και κατάργηση του κόστους, καθώς και χρονική επιμήκυνση της βίζας από Ανατ. Ευρώπη - Βαρυσήμαντες ανακοινώσεις Παπανδρέου στον ΣΕΤΕ
Σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας, οι οποίες οδηγούν στην ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στον κλάδο προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωση την άρση του cabotage στην κρουαζιέρα, την κατάργηση τελών στα κρατικά αεροδρόμια καθώς και ρυθμίσεις που ελαφραίνουν το κόστος της βίζας από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και επιμηκύνουν την διάρκειά της.
Μεγάλα οφέλη
Ειδικότερα, ως προς την άρση του cabotage, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα που φθάνουν τα 1,165 δισ. ευρώ τον χρόνο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αν θέλουμε τουρισμό όλο τον χρόνο πρέπει να προχωρήσουμε και σε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και σε αλλαγές νοοτροπίας. Πάρτε για παράδειγμα το καμποτάζ. Εδώ και χρόνια έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος στη ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας. Απαξιώνοντας, μάλιστα το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, που είναι η στρατηγική μας θέση στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και το Ελληνικό αρχιπέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά. Απαξιώνοντας ακόμα και την ναυτική μας παράδοση και ισχύ ανά τον κόσμο.
Τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν για τη χώρα μας σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προέθεσε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σειρά παράλληλων τουριστικών επιχειρήσεων με πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κρουαζιερόπλοια με κοινοτική σημαία, μπορούν ούτως ή άλλως πλέον να «δένουν» στα ελληνικά λιμάνια. Οκτώ στα δέκα κρουαζιερόπλοια, όμως, έχουν σημαία τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα ο ιδιότυπος αυτός προστατευτισμός να στερεί από την εθνική μας οικονομία το 80% των εσόδων που θα μπορούσε να έχει.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος Μαΐου θα κάνουμε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.
Το θέτω ως όριο για τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για να μη χάσουμε και αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα σαιζόν.»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου τα οφέλη θα είναι πολλά:
«1.Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας,
2.Ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών για την κρουαζιέρα και, επομένως, καλύτερη κατανομή των οφελών στην περιφέρεια,
3.Σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης από προγράμματα πριν και μετά την κρουαζιέρα,
4.Σημαντική διεθνή προβολή της Ελλάδος από τις εταιρείες της κρουαζιέρας και της πελατείας τους».
Θα κερδίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί
Όσο αφορά για τις αντιδράσεις των ελλήνων ναυτικών ο πρωθυπουργός επεσήμανε:
«Γνωρίζω και καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες ναυτικοί είχαν μέχρι σήμερα ανησυχίες για τη δουλειά τους, για το μέλλον τους. Δεν σκοπεύουμε να φέρουμε πλούτο στην χώρα, χωρίς να αποδεικνύουμε παράλληλα την κοινωνική μας ευαισθησία
Όμως τα οφέλη από την απόφαση αυτή είναι πολλά και αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους» και προσέθεσε:
«Πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς.
Θα αυξηθούν οι δραστηριότητες στο transit και στο home porting, όσο στους κλάδους που ασχολούνται με την τεχνική υποστήριξη πλοίων, την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, προμήθεια υλικών και τροφοδοσίας, ναυπηγεία κ.λπ.
Παράλληλα, για την προστασία των εργαζόμενων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους, σχεδιάζεται:
-Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, ώστε να καταστούν ελκυστικοί στην αγορά εργασίας.
-Η προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων.
-Η ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
«Σε αυτό το πεδίο θα βοηθήσει και η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης που προωθούμε άμεσα για τη λειτουργία Υδατοδρομίων και Υδροπλάνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Τα τέλη στα αεροδρόμια
Ακόμη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πλήρη απαλλαγή όλων τωναεροπλάνων από τα τέλη προσγείωσης και παραμονής σε κρατικά αεροδρόμια καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου καθώς και τον κατά 50% περιορισμό τους στην υπόλοιπη χρονιά.
Οι σχετικές εκτιμήσεις αναφέρονται σε αναμενόεμνη μείωση των τιμών των εισιτηρίων κατά περίπου 25 ευρώ κατά μέσο όρο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει τον δραστικό πειρορισμό του κόστους της βίζας για τουρίστες προερχόμενους από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενδεχομένως και μέσω της επιδότησής της.
Τέλος, θα ρυθμιστεί η επιμήκυνση της διάρκειας ισχύος της στα 5 χρόνια, έναντι των 6 μηνών που ισχύουν σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα