Μειώθηκε κατά 26% το πρωτογενές πλεόνασμα τον φετινό Φεβρουάριο

Μειώθηκε κατά 26% το πρωτογενές πλεόνασμα τον φετινό Φεβρουάριο

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016 - Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου του Φεβρουαρίου για πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ, λόγω της «στάσης πληρωμών» από το Δημόσιο, αλλά και του αυξημένου μερίσματος που μοίρασε σε σχέση με πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος

Νέο «καμπανάκι» για την οικονομία μετά τα στοιχεία για την ύφεση και τη «διαρροή» καταθέσεων έρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου διμήνου του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Φεβρουαρίου έφτασε τα 2,12 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 730 εκατ. ευρώ (-25,6%) έναντι του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,85 δισ. ευρώ, που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2016.

Παρά ταύτα, όπως σημειώνει το newmoney.gr, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου του Φεβρουαρίου για πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ -και αυτό, λόγω της «στάσης πληρωμών» από το Δημόσιο, αλλά και του αυξημένου μερίσματος κατά 300 εκατ. ευρώ, που μοίρασε σε σχέση με πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ.
Κλείσιμο

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,33 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 198 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,98 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2017.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 645 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (545 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 351 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 212 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τον Φεβρουάριο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,17 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,93 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 78 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο εισπράχτηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού 734 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 234 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίου 2017 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 331 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (248 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017 ανήλθαν στα 7,9 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,03 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (8,94 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,74 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 393 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 12 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 174 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,58 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 894 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.436 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 148 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης