Ξυδάκης: Τα ΜME και οι ευθύνες τους που τα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση

Ξυδάκης: Τα ΜME και οι ευθύνες τους που τα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση

«Από τη δεκαετία του 1980 έγινε υπέρ- επέκταση των Media στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση των εντύπων Life Style επήλθε, όπως είπε, η ηθική εξαθλίωση του κλάδου», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος 

Ξυδάκης: Τα ΜME και οι ευθύνες τους που τα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση
Στις αιτίες που άλλαξαν τα δεδομένα στον χώρο των Media στην Ελλάδα στάθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης σε παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε υπήρχαν πρόδρομα συμπτώματα που θα έπρεπε να είχαν οσμιστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου. Ξεχωρίζει η επανάσταση στα κοινωνικά δίκτυα και ο τρόπος διάχυσης της ενημέρωσης με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνει χρήση ο ίδιος του λογαριασμού του στο Twitter.

Από τη δεκαετία του 1980 έγινε υπέρ- επέκταση των Media στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση των εντύπων Life Style επήλθε, όπως είπε, η ηθική εξαθλίωση του κλάδου.

Κλείσιμο
Ο κ. Ξυδάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι επιχειρήσεις των Media εισήλθαν στο χρηματιστήριο, ενώ δεν είχαν τα εχέγγυα να το κάνουν. Μάλιστα έκανε λόγο και για ευθύνες των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για το πώς επέτρεψαν πτωχευμένες εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της χρηματαγοράς.

Οι περισσότερες εφημερίδες τώρα μιμούνται τα περιοδικά Life Style και τη λογική της κλειδαρότρυπας και έχουμε φαινόμενα σοβαρών εφημερίδων να ακολουθούν αυτήν τη λογική. «Μολύνθηκε το Βήμα, μολύνθηκε η Καθημερινή και φτιάχτηκε το Πρώτο Θέμα», υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης.

Πλέον οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι αιχμάλωτοι στην ανάγκη και την ανεργία και οι περισσότεροι πολίτες δεν δίνουν σημασία στις παραδοσιακές εφημερίδες αλλά σε ό,τι ποστάρεται στον τοίχο τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, δήλωσε με νόημα.

Εξάλλου, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, που όπως είπε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την κατάσταση στο Mega, ωστόσο επισήμανε, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι με πολύ μεγάλη ευκολία, οι εταιρείες των Media, είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, στην κρατική διαφήμιση. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Φιλιππόπουλο, οδήγησε όλα τα μεγάλα συγκροτήματα να μετατραπούν σε «δεινόσαυρους», καθώς δεν είχαν επιχειρηματικό μοντέλο, δεν είχαν σκοπό το κέρδος, όπως έχουν όλες οι μεγάλες εταιρίες στον πλανήτη.

«Για αυτό τον λόγο ξεφούσκωσαν, εάν είχαν επιχειρηματικό μοντέλο, θα είχαν διαγνώσει την κρίση και θα δρούσαν ανάλογα», συμπλήρωσε. Εστιάζοντας στην κατάσταση στον ΔΟΛ ο κ. Φιλιππόπουλος τόνισε ότι ο επενδυτής που θα εισέλθει στη συγκεκριμένη εταιρία δύο πράγματα μπορεί να κάνει: ή θα χρησιμοποιήσει τον ΔΟΛ για να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα ή θα τον εξυγιάνει. Το ιδανικό θα ήταν να εξυγιανθεί ο ΔΟΛ αλλά με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον, επισήμανε ο κ. Φιλιππόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του ομίλου να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος που έχει το Mega Channel, ο κ. Φιλιππόπουλος τόνισε ότι το ενδιαφέρον που ήδη έχει εκδηλωθεί συνεχίζεται να υφίσταται, αλλά όπως τόνισε, δεν είναι στα χέρια του να ευοδωθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης