Πώς χάνουμε 15 δισ. ευρώ σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Πώς χάνουμε 15 δισ. ευρώ σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Γιατί οι δανειστές  θέλουν τώρα την αξιολόγηση, αλλά όχι την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Πώς χάνουμε 15 δισ. ευρώ σε χρηματιστήριο και ομόλογα
Η ελληνική οικονομία χάνει μια άμεση εισροή κεφαλαίων περί τα 15 δισ. ευρώ, αναβάλλοντας συνεχώς την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που προοριζόταν να κλείσει το Νοέμβριο του 2016. Αυτά τα κεφάλαια εκτιμούν ξένοι οίκοι, ότι θα εισέρχονταν στην χώρα, υπολογίζοντας την σημερινή κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου ( 42 δισ. ευρώ ), αλλά και στην δυνατότητα έκδοσης εταιρικών ομολόγων που έχουν ελληνικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, όπως θα δούμε, είναι διαφορετικό αυτό που επιδιώκουν οι βραχυπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές ( αξιολόγηση συν QE ) απο αυτό που θέλουν οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές και φυσικά οι δανειστές. Η δεύτερη κατηγορία, κυρίως, οι δανειστές, δεν θέλουν επ’ ουδενί την ποσοτική χαλάρωση, διότι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτούσε δικαίωμα έκδοσης ομολόγων ( μικρές εκδόσεις). Έτσι, δεν θέλουν το QE για να μη δώσουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση Τσίπρα να εκδώσει ομόλογα που θα μοιραστούν στην συνέχεια, ως παροχές.

Εφόσον λοιπόν δινόταν η έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί δυνητικά στις 850-900 μονάδες, δηλαδή να καταγράψει μια άνοδο 30% και να προσθέσει στην κεφαλαιοποίηση του περί τα 12-13 δισ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά, όμως, θα πρέπει να προστεθούν και οι πιθανές εκδόσεις διεθνών εταιρικών ομολόγων απο εισηγμένες επιχειρήσεις - οι οποίες εκτιμώνται έως τα 2 δις. ευρώ.

Η έκδοση εταρικών ομολόγων θα καταστεί δυνατή όταν η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς μειωθεί στο 5% και χαμηλότερα. Τότε ισχυρές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ( Βλέπε Μotor Oil, Μυτιληναίος, Τιταν  ΕΛ.ΠΕ) θα απευθύνονταν σε διεθνείς επενδυτές προκειμένου να εκδώσουν ομόλογα με κουπόνια 3,5-4%, καθώς διαθέτουν χαμηλότερο ρίσκο απο την χώρα.

Τις καλές προοπτικές της Ελλάδος για τον χρηματοοικονομικό τομέα ανέλυσε στο Bloomberg και ο Senior advisor του ρωσικού fund  East Capital, κ. Tim Umberger. Όπως επισημαίνει, «οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλες προοπτικές ανόδου καθώς πέρασαν απο σοβαρά test και έχουν πιο εύρωστους ισολογισμούς και χαμηλές αποτιμήσεις. Η Ελλάδα, όμως, είναι πιο περίπλοκη περίπτωση. Εαν οι διαπραματεύσεις προχωρήσουν και δοθεί το QE, οι ελληνικές τράπεζες θα αποδώσουν πολυ- πολύ δυνατά» το East Capital με υπο διαχείριση κεφάλαια 230 εκατ ευρώ  έχει επενδύσει το 2016 σε Alpha Bank και Eurobank.   
Κλείσιμο

Γιατί οι δανειστές θέλουν την αξιολόγηση, αλλά όχι  την ένταξη της Ελλάδας στο QE

«Οι δανειστές δεν θέλουν με χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα και στην συνέχεια αυτά να χρησιμοποιηθούν απο την κυβέρνηση για να μοιραστούν συντάξεις. Το μπλόκ των δανειστών θέλει πειθαρχία γι΄αυτό και ζητεί μέτρα απο το 2018. Άρα, οι ξένοι θέλουν να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, αλλά να μην ανοίξει το «παράθυρο»- έστω και μικρό- των αγορών για την Ελλάδα  », επισημαίνει στο Business Stories ξένος επενδυτής ο οποίος έχει επενδύσει στην Ελλάδα άνω των 100 εκατ. ευρώ για λογαριασμό πελατών του.

Σύμφωνα με την ανωτέρω άποψη, εαν η Ελλάδα ολοκλήρωνε κανονικά  την αξιολόγηση ( σ.σ περασμένος Νοέμβριος ) τότε με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα άνοιγε ο δρόμος για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ( Quantitave easing ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα απευθυνόταν στις αγορές με μικρές εκδόσεις 1-2 δισ. ευρώ, άρα θα αποκτούσε μια ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απο την κυβέρνηση σε παροχές, όπως τα 600 εκατ. ευρώ ( 13η σύνταξη ) που προκάλεσαν την σύγκρουση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο ξένο fund manager, οι κατηγορίες των επενδυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι δυο : Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμοι, δηλαδή όσοι έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές. Αυτοί με την παροχή της αξιολόγησης και το QE θα κατέγραφαν τεράστια κέρδη τόσο απο τα ελληνικά ομόλογα, όσο και απο τις ελληνικές μετοχές. Στην δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές  οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ελληνικά assets, όσο το δυνατόν φθηνότερα. Οι τελευταίοι δεν ενδιαφέρονται για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων, αλλά για μια δημοσιονομική πειθαρχία- η οποία θα αναδείξει στην συνέχεια τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν αγοράσει κάτω απο την λογιστική τους αξία. Μικρή πιθανότητα ένταξης στο QE, έδωσε και η HSBC σε ανάλυση της.

Η τρέχουσα αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το περασμένο Νοέμβριο και η τρίτη το Μάρτιο του 2017. Τώρα η 2η αξιολόγηση είναι ανοικτή, αμέσως μετά πρέπει να αρχίσει η επόμενη, έτσι μένει ένα πολύ  μικρό παράθυρο για την ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Συνεπώς, είναι δύσκολο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα πριν το καλοκαίρι ή και καθόλου, συμπεραίνει η HSBC.        
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης