Σημαντική μείωση του ελλείμματος το πρώτο δίμηνο του 2010

Σημαντική μείωση του ελλείμματος το πρώτο δίμηνο του 2010

Θετικά φαίνεται ότι είναι τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αναφορικά με την μείωση των δαπανών του κρατικού τομέα...

Σημαντική μείωση του ελλείμματος το πρώτο δίμηνο του 2010
Θετικά φαίνεται ότι είναι τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αναφορικά με την μείωση των δαπανών του κρατικού τομέα .

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2010 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος), σε δημοσιονομική βάση, δείχνει ότι το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 77,3% και διαμορφώθηκε στα 904 εκατ. ευρώ από 3.986 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Για την ακρίβεια
1) Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9,6%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 3,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 9,3% και οι δαπάνες για τόκους κατά 12,0%.
Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 433 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 396 εκατ. €, και τέλος των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 93 εκατ. €.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 58,2%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Κλείσιμο


Επίσης τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 13,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%.  Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 713 εκατ. € από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 325 εκατ. € σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης