Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

«Βάρβαρα» και πολλών ταχυτήτων  τα τεκμήρια της τελευταίας στιγμής – Πώς επιβαρύνονται τα Ι.Χ. και οι κατοικίες στις ακριβές περιοχές - Φόρος μέχρι 45% στα κέρδη από μετοχές

Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!
Πολλές ταχύτητες τεκμηρίων καθιερώνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο «επανιδρύεται» -μεταξύ άλλων- και το ΣΔΟΕ. 

Παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επισήμως τα «βαφτίζει» ως «ελάχιστο κόστος συντήρησης», διαστρεβλώνει εντελώς την έννοια προσαυξάνοντάς τα κατά το δοκούν, ανάλογα με το πού μένει.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού η υπόθεση των  τεκμηρίων εξελίσσεται  σε  «θρίλερ» αφού, το τεκμήριο συνδέεται και με την επιφάνεια αλλά και με την αντικειμενική αξία και στα αυτοκίνητα το τεκμήριο να κλιμακώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά, συνυπολογίζοντας όμως και έναν συντελεστή παλαιότητας.

Ωστόσο, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σύνδεση των τεκμηρίων ΙΧ με την παλαιότητα, αλλά και των ακινήτων με την αντικειμενική αξία (για ακίνητα σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό). 

Με το νέο σύστημα, ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών 12ετίας θα έχει μικρότερο τεκμήριο με ένα καινούργιο ιδίων κυβικών (2.200 αντί 3.000 ευρώ). Ωστόσο, αν αναγνωρίζουν το υπουργείο πως παρόμοιο κόστος συντήρησης έχει ένα σπίτι, είτε στη Γλυφάδα, είτε στο Ζεφύρι, «τιμωρούν» με έξτρα τεκμήριο 50% τον κάτοικο των πολύ «ακριβών προαστίων», αλλά και με 30% αρκετών «μεσαίων». 

Οι περιοχές με τιμές ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ το τ.μ.  που «τιμωρούνται» είναι Άλιμος, Βούλα, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσος, Πόρτο Ράφτη, Ν. Ερυθραία, Σπέτσες, Ύδρα, Πυλαία, Μύκονος, Π. Φάληρο, Φιλοθέη, Ψυχικό, Καλαμαριά, Πανόραμα, Κέρκυρα, Σαντορίνη και κάποιες ζώνες γνωστές της Αθήνας και Θεσσαλονίκη). Η τιμή αγοράς ή το κόστος ανέγερσης των κατοικιών δεν λαμβάνονται υπόψη σε αυτό το σύστημα. Βέβαια, σαφώς έχουν ληφθεί υπόψη  στη δαπάνη αγοράς.

Προκειμένου για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 - 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 30%. Για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό και άνω προσαυξάνονται 50%! Προκειμένου για μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό 20%!

Με άλλη διάταξη, τα κέρδη από μετοχές θα φορολογούνται πλέον όπως το υπόλοιπο εισόδημα, με συντελεστές που φτάνουν έως και 45%!


Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης