Στα αζήτητα χιλιάδες εξοχικά σε χειμερινούς προορισμούς

Στα αζήτητα χιλιάδες εξοχικά σε χειμερινούς προορισμούς

Στο 55%, ακόμα και στο 65%, έχουν πέσει από το 2008 έως και σήμερα οι τιμές πώλησης σπιτιών σε περιοχές όπως η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, το Καρπενήσι και το Πήλιο

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, όπου η αγορά εξοχικής κατοικίας μοιάζει πλέον με μακρινό όνειρο, ενώ χιλιάδες ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα. Το 2016 είναι μακράν η χειρότερη χρονιά για την αγορά χειμερινών εξοχικών στη χώρα μας, όπου η συνολική πτώση των τιμών πώλησης σωρευτικά για το διάστημα από το 2008 έως σήμερα ξεπερνά το 55%, ενώ σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 65%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι μεσίτες που συνεργάζονται με το κτηματομεσιτικό δίκτυο της E-Real Estates ανά την Ελλάδα, οι τιμές φέτος παρουσιάζουν περαιτέρω πτώση σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, η οποία κυμαίνεται μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδα 6%-8%. Το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τη γενικότερη πορεία της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας φέτος αν ληφθεί υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετεί τη μείωση των τιμών στο εννιάμηνο του 2016, μεσοσταθμικά, πέριξ του 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης των ρυθμών πτώσης.

Οι αιτίες; Πέραν του ότι η β' κατοικία αποτελεί, ούτως ή άλλως, δευτερεύουσα ανάγκη, οι υπέρμετρες φέτος φορολογικές επιβαρύνσεις που μείωσαν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα του Ελληνα, ο ΕΝΦΙΑ, το κόστος συντήρησης μιας δεύτερης κατοικίας, το κόστος θέρμανσης για ένα εξοχικό τον χειμώνα και επιπλέον το κόστος μετακίνησης αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν περαιτέρω προς τα κάτω την αγορά.Συνεταιρικές αγορές

«Γενικότερα δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας το 2016 και οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί έγιναν μέχρι το καλοκαίρι και πάντως πριν από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, στις αρχές του φθινοπώρου», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Θέμης Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου της E-Real Estates, και συνεχίζει: «Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν υπολογίζει μόνο το κόστος αγοράς, που πραγματικά μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο 2007-2008 και να αποτελεί αυτή τη στιγμή "ευκαιρία". Πλέον, υπολογίζει και τα έξοδα μετακίνησης, διόδια και βενζίνη. Ενδεικτικά θα πω ότι δεχόμαστε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο δρόμος έχει στροφές μέχρι το εξοχικό, το κόστος της θέρμανσης, τα επιπλέον έξοδα εκτός σπιτιού και φυσικά το κόστος κατοχής ιδιοκτησίας, που πλέον αυξάνεται κάθε χρόνο με νέους φόρους για να καλυφθούν τα κενά των δημόσιων ταμείων. Η κρίση μάλιστα έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφού ειδικά το τελευταίο διάστημα στα γραφεία μας υπάρχει ζήτηση για... συνεταιρικές αγορές. Δηλαδή οικογένειες τεσσάρων ατόμων που μαζί με ένα άλλο φιλικό, συγγενικό ζευγάρι ή οικογένεια επιθυμούν να επενδύσουν έκαστος από 20.000 έως 25.000 ευρώ για την αγορά μιας εξοχικής κατοικίας δύο υπνοδωματίων προκειμένου να την επισκέπτονται εναλλάξ ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Επίσης, φιλικές ολιγομελείς παρέες, λάτρεις των χειμερινών σπορ και με δεδομένες τις χαμηλές τιμές αυτή τη στιγμή στην αγορά, ζητούν να αγοράσουν κάτι από κοινού και, παράλληλα, κατά την περίοδο όπου το σπίτι θα μένει κενό να το νοικιάζουν σε τρίτους μέσω Ιντερνετ.

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών στρέφεται στις πιο γνωστές περιοχές, όπως Αράχοβα, Καρπενήσι, Καλάβρυτα κ.λπ., ωστόσο η ζήτηση είναι για κοντινά χωριά σε απόσταση 5 ή το πολύ 10 χιλιομέτρων ώστε το τίμημα να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο».

Επιπλέον, ορισμένες περιοχές έχουν ιδιαιτερότητες, όπως αυτές πέριξ του Καρπενησίου όπου υπάρχουν εγκαταλειμμένα χωριά με μεγάλη ιστορική διαδρομή και πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές, που μπορεί να μην ξεπερνάνε ακόμη και τις 10.000 ευρώ όταν πρόκειται για σπίτια που χρειάζονται ανακαίνιση.

«Εντούτοις», επισημαίνει ο κ. Μπάκας, «η ελάχιστη ζήτηση δεν είναι ικανή να καλύψει τη μεγάλη προσφορά στην αγορά αυτή τη στιγμή, στο όγδοο έτος της οικονομικής ύφεσης. Η χειμερινή εξοχική κατοικία σε σχέση με τις καλές εποχές του 2008 έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας της, ενώ περισσότερα από 10.000-15.000 εξοχικά χειμερινών προορισμών είναι στα αζήτητα».

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Λούλης

Τα ακίνητα, ακόμη και με τις σημερινές τιμές, είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ και όχι ευκαιρίες! Το 2007 ήταν μια φούσκα που εκτόξευσε στο τριπλάσιο τις τιμές των ακινήτων. Αν τους πεις κόψε τιμή, σου λένε δεν μπορώ. Ε, αφού δεν κόβεις, βάρα Αλέξη φόρους στο κεφάλι! Δεν θα πληρώσω εγώ τις ανοησίες που έκανε ο κάθε άσχετος και αγόρασε σπίτι το 2007. Θα περιμένω μέχρι να του το κατασχέσουν και θα το πάρω στον πλειστηριασμό στο 1/3 της τιμής , χωρίς καν να πάω από εκεί να το δω!

Γιώργης

Αυτά που λέτε οι σχολιαστές του πληκτρολογίου είναι δείγματα ότι εδω μέσα σχολιάζουν άτομα που ούτε σπίτι έχουν ξεχρεώσει, πολύ περισσότερο και δεύτερο εξοχικό.Ο κύριος μιλάει στη συνέντευξη για ερείπια που θέλουν όπως λέει ανακαίνιση.Μήπως έχετε υπόψιν πόσο πάει μία ανακαίνιση στην επαρχία?Το ίδιο συμβαίνει και στα αστικά κέντρα, ζητάνε 20 χιλιάρικα και θές άλλα τόσα για ανακαίνιση για σπίτια πεντηκονταετίας σε χαμηλούς ορόφους. Ξέρετε πόσο κοστίζει η ασφάλεια δύο ακινήτων και ο ένφια ετησίως?Σε 10 έτη μία περιουσία.Γιαυτό και δεν κινείται η αγορά , διότι το κόστος συντήρησης και ανακαίνισης είναι υψηλό στα χρέπια που πωλούνται.Αυτή την περίοδο αγορές ακινήτων κάνουν μόνο όσοι έχουν ανάγκη και δεν ζητάνε να πατήσουν τον πωλητή στο λαιμό όπως εμένα που ήρθαν 2-3 έξυπνοι να αγοράσουν μισοτιμής.Όταν είπα γιατί δεν πας αλλού να ψωνίσεις με 25 χιλιάρικα έλαβα την απάντηση γιατί οι πολυκατοικίες είναι ερείπια.

anti

Όταν ο Ελληνάρας ξόδευε από τα μαύρα, όταν έπαιρνε δάνεια από την τράπεζα, χωρίς να πολυσκεφτεί χωρίς ίχνος λογικής τα έσκαζε χοντρά, και έτσι οι τιμές ανέβηκαν , με αποτέλεσμα τα σπίτια τα εξοχικά να πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, γιατί ήθελε να έχει σπίτι στην Μύκονο, στην Αραχωβα, στο Περτούλι. Τώρα είναι στις πραγματικές τιμές , αλλά τα μαύρα περιορίστηκαν, ή τα κρύβουν στα στρώματα , γιατί φοβούνται μην τα χάσουν. Τώρα πληρώστε ΕΝΦΙΑ φόρους, και σκάστε.

Τον ΕΝΦΙΑ

δεν τον πληρώνουμε μόνο για την Αράχωβα και τη Μύκονο. Γι' αυτό θα πρότεινα να βγάλεις εσύ το σκασμό και να περιμένεις το ξύλο που σας έρχεται στις επόμενες εκλογές. Τα συριζοτρόλ σαν εσένα θα τρέχουν να κρυφτούν σαν τους καλικάντζαρους.

Ειρήνη ημιν

Φίλε μην τα χώνεις στον καθένα που εξαπατήθηκε απο τις μπαρούφες και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειμαι σίγουρος οτι ο φίλος anti ειναι δυο φορές πιο εκνευρισμένος απο εςενα που πιάστηκε κώτσος απο τα ανεπάγγελτα και αμόρφωτα Ορκ του ΣΥΡΙΖΑ. Τωρα ξέρει και δεν νομιζω η ανωριμότητα του να τον οδηγήσει να κανει δεύτερη φορά το ίδιο σφάλμα ψηφίζοντας τους Μπουφους

anti

Για να απαντήσω και στους δύο. Ναι είμαι διπλά και τριπλά εκνευρισμένος όχι γιατί εξαπατήθηκα. Το περίμενα, ήξερα τι θα συμβεί αν ψηφιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και κάναμε πρωθυπουργό τον Αλέξη. Και οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν. Το αντίθετο μάλιστα. Εκνεβρίστηκα για τους Ελληνες που πίστεψαν πως αυτά που έλεγε μπορούσε να τα υλοποιήσει. Εγώ λέω πως ήταν και είναι αδύνατον στις παρούσες συνθήκες . Πρίν τις εκλογές έλεγα, και μάλιστα το είχα γράψει πολλές φορές σε σχόλια του ΠΘ, πως αν γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης , αν ψηφίσουμε για πρωθυπουργό τον Αλέξη , τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Τον Αλέξη τον έχω ζήσει από κοντά , λόγω επαγγέλματος , από τότε που ήταν πρόεδρος του 15 μελούς , από τότε που ήταν πρόεδρος συντονιστικού μαθητών Ελλάδος και συντόνιζε τις καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα, από τότε που η μεγάλη δημοσιογράφος Παναγιωταρέα τον είχε συνέντευξη στην ΕΡΤ. Το παιδί μεγάλωσε μέσα στις καταλήψεις, στις πορείες, στις διαμαρτυρίες παντού εδώ και έξω, Γένοβα κλπ,. Από τον αναρχικό των Εξαρχείων, που ξέρει πολύ καλά και από μολότοφ, από αυτόν αν έχεις λίγο μυαλό δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε. Και να προσθέσω πως αν βρείτε μέσα στην βουλή αυτή την εποχή ένα ηγέτη που θα μπορούσε να μας βγάλει από την κρίση, να μας ανεβάσει , γράψτε μου. Αλέξης , Κούλης, Γενηματά, Καμένος, Θεοδωράκης, Λεβέντης, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, την βάψαμε αδέλφια.

DeFacto

Το σπίτι μπορεί να βρεθεί σε χαμηλή τιμη άλλα για να γίνουν τα συμβόλαια θα πρέπει να πληρωθούν πρωτα ενα κάρο νταβατζιλικια που στο τέλος κανουν την αγορά ασύμφορη.Επίσης επειδή οι τράπεζες έγιναν απο τα capital controlls του νταρλιγκ Βαρουφακη γκισεδες της εφορίας και μεσάζοντες για την πληρωμή λογ/σμων και δεν λειτουργουν πια ως τραπεζικα ιδρυματα για να δίνουν δάνεια, το οποίο σπίτι θα πρεπει να αγορασθεί απαραιτητα με μετρητά και εδώ δημιουργειτε το μεγαλυτερο πρόβλημα αφού η εφορία με τα σοβιετικου τυπου κριτηρια πόθεν έσχες θα μετρήσει το χρήμα για την αγορά ως ''μαυρο'' και θα ζητήσει μερτικο (της τάξης του 40%) για να δώσει το πρασινο φως ώστε να προχωρήσει η αγορα.Αρα αυτός που σκέφτεται να αγοράσει ενα σπίτι στην προκειμένη περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει για άλλο ενα στο κράτος,αυτό εξηγεί και την μηδενικό ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικής κατοικίας.Και εδώ οπώς και στην επιχειρηματικοτητα το υδροκέφαλο δημόσιο βάζει φρενο στην οποία προσπάθεια ανάπτυξης

Είμαστε σοβαροί

Δηλαδή να νομιμοποιηθεί το μαύρο χρήμα για υπάρξει ανάπτυξη; Όχι το 40 αλλά το 100% του αδικαιολόγητου χρήματος να κατασχεθεί.-

@

Τι θα πει ''αδικαιολόγητο'' χρήμα κυριε ασχετε;Κρατούσε κανένας αρχείο αποταμιευσης για τα προηγούμενα χρόνια;Η εφορία αυτή την στιγμη βγάζει τους πάντες φοροφυγαδες,όποιος έχει δυο δεκάρες στην άκρη βαπτίζεται συνοπτικά ως έχων ''μαυρο'' χρήμα χωρίς διευκρινήσεις κ δυνατότητα απόδειξης του αντίθετου, σου λένε εντός δέκα εργασιμων ημερών να μας αποδείξεις οτι τα λεφτά σου είναι νόμιμα λες κ ο άλλος είναι κανας μαφιόζος.Φυσικά όλο το νταβαντουρι γίνεται για να πληρωσεις τα νταβατζιλικια τους κ για να λαδωσεις κάναν επιορκο βρωμιαρη εφοριακο για να σε βγάλει ''νόμιμο''.Φυσικά αν είσαι μαφιόζος κ τα λεφτα σου πρεοερχονται οντως απο βρωμοδουλειες τοτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,λαδωνεις πληρωνεις κ σε ''βαπτίζουν'' νόμιμο με την ιδία ευκολία που ''βαπτίζουν'' παράνομο τον οποιοδήποτε πολίτη

@

Αμα κατασχεθεί το αδικαιολόγητο χρήμα τοτε όλοι το Σύριζα θα έπρεπε να χασουν τα λεφτά τους.Κάτι Σταθακηδες,κάτι Φλαμπουραρηδες κάτι Τσακαλωτοι κάτι Μήλιοι κάτι Τσουκαλάδες κτλπ θα έπρεπε να μείνουν στον άσσο.Οτάν λένε "μαυρο'' χρημα φυσικά δεν εννοούν τους εαυτούς τους και τους Καλογριτσες φιλους τους αλλά τον απλό πολίτη που για να αγοράσει μια πέτρα πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ.Ενω οταν για παραδειγμα ο σύντροφος Καλογριτσας παει να πάρει κανάλι με λεφτά πιο μαύρα και απ το σκοτάδι της κόλασης και πιο άγνωστου προελεύσεως κι απο το τρίγωνο των Βερμούδων, μέσα σε μια βδομάδα με εναν συνοπτικο έλεγχο αρπα κολλα του δίνουν το οκ,ενω εσένα,εμένα τον δίπλα κτλπ για ενα εξοχικό στο χωρίο μας περνάνε απο σαράντα κόσκινα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

per

Οι Αρχές καθορίζουν το ρόλο των τραπεζών στη σύγχρονη κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική τους με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή