Είδαμε το «χρέος», περιμένουμε τα μέτρα

Είδαμε το «χρέος», περιμένουμε τα μέτρα

Η διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% προεξοφλεί νέα μέτρα το 2018 - Παραδέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ ότι οι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει εάν οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι θα ζητούνται για τρία, πέντε ή δέκα έτη μετά το πέρας του προγράμματος

Είδαμε το «χρέος», περιμένουμε τα μέτρα
Η διατήρηση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018 διαμορφώνει ήδη την ατζέντα για νέα μέτρα, που θα έρθουν να υποστηρίξουν και να διασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Αυτό προκύπτει, έστω και έμμεσα, από τις δηλώσεις όλων των παραγόντων των θεσμών, με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, δίχως να κρύβει τα λόγια του, προσδιόρισε επακριβώς το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ένα πλαίσιο, που, όπως παρατηρεί το newmoney.gr, θα διαμορφώνεται χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής κυβερνήσης.

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, για να συζητήσουν το ισχυρό πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απλή λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας ίσως χρειαστεί να παραμείνει σε τροχιά αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για αρκετά χρόνια μετά το πέρας του Μνημονίου.
Κλείσιμο

«Κάποιες πλευρές θεωρούν πως χρειάζονται τρία έτη, κάποιοι πέντε έτη και κάποιοι δέκα έτη» είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος χρειάζονται «σοβαρά διαθρωτικά μέτρα, για να φτάσουμε εκεί και για να το διατηρήσουμε».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι εταίροι δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ,

Αυτά ακριβώς τα μέτρα, τα οποία εξάλλου ζητά επιμόνως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι που ανησυχούν και την ελληνική πλευρά, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην κρύβει, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, την ανησυχία του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση να μην εκτροχιαστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς από κανέναν, «ακόμα και από το ΔΝΤ», έτσι ώστε να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία και να μην διαταραχθεί η οικονομική ανάκαμψη, που αρχίζει να φαίνεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης