"Θρίλερ" πίσω από τις πόρτες της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ελλάδας
"Θρίλερ" πίσω από τις πόρτες της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ελλάδας
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ πρωτοστατεί στην προσπάθεια για να γίνει δεκτή μία από τις δύο πιθανές λύσεις που αναφέρονται είτε στην παροχή εγγυήσεων για 25 δισ. είτε και στη σύναψη δανείου 50 δισ. για λογαριασμό της Κομισιόν και, εν συνεχεία, στον δανεισμό της χώρας μας…
UPD:
Σε "think tank" για το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας μετατρέπονται τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, που συνεδριάζουν Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες για να δώσουν «σάρκα και οστά» στις νεφελώδεις δηλώσεις στήριξης των ισχυρών της Ευρώπης.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στις συνόδους Eurogroup και Ecofin σχεδόν σαν ... παρατηρητής, την ώρα που θα διαγκωνίζονται οι συνάδελφοί του που εκπροσωπούν τις χώρες που θα κληθούν να βάλουν τα λεφτά, για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο.
Σύμμαχός μας, στην παρούσα φάση, αναδεικνύεται η γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ που έχει δώσει αγώνα δρόμου τις τελευταίες εβδομάδες, για να προχωρήσουν οι σχετικές ζυμώσεις.
Μετά τα ταξίδια και τις συναντήσεις κορυφής της περασμένης εβδομάδας, γίνεται φανερό πως οι αγορές αναμένουν να δουν σε τι μετουσιώνεται τελικά η πολιτική «αλληλεγγύης» της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα προτείνει στις κυβερνήσεις δύο εναλλακτικά σενάρια: αφενός ένα σύστημα παροχής εγγυήσεων που θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 δισ. ευρώ και θα χρησιμεύσει, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να διευκολύνει την Ελλάδα να δανειστεί τους επόμενους δύο μήνες και να μη κηρύξει στάση πληρωμών.
Και, αφετέρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως και 50 δισ. ευρώ απο τη διεθνή αγορά -με την εγγύηση όλων των μελών της ΕΕ- και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.
Στα συμβούλια στα οποία συμμετέχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να δοθεί μάχη αφού, στο παρασκήνιο, οι χρηματοδότριες χώρες διαφωνούν για το ποιας μορφής στήριξη πρέπει να διθεί στην Ελλάδα.
Διαφωνίες ανακύπτουν όμως και για τα μέτρα κατά των κερδοσκόπων, καθώς η Βρετανία δεν φαίνεται έτοιμη να εφαρμόσει ένα πραγματικά αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των αγγλοσαξωνικών χρηματοοικονομικών οίκων.
Παρότι στα συμβούλια οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα χαιρετίσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αναμένεται να ζητήσουν και ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων, αν χρειαστεί, καθώς στις Βρυξέλλες εκφράζουν αμφιβολίες πως θα έχει μεγαλύτερο βάθος και ένταση η ύφεση στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το Κράτος να μην μπορέσει να εισπράξει όσα υπολόγιζε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα