Μισή ντουζίνα «καυτές πατάτες» αναλαμβάνει το μεσημέρι η νέα υφυπουργός Οικονομικών

Μισή ντουζίνα «καυτές πατάτες» αναλαμβάνει το μεσημέρι η νέα υφυπουργός Οικονομικών

Αποφάσεις-εξπρές για επίδομα πετρελαίου, τέλη κυκλοφορίας, αποδείξεις, ακατάσχετο λογαριασμό, πλαστικό χρήμα και «μαύρο χρήμα»
 

Μισή ντουζίνα «καυτές πατάτες» αναλαμβάνει το μεσημέρι η νέα υφυπουργός Οικονομικών
Να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά», την οποία «άναψε» η παρατεταμένη διαπραγμάτευση για την α΄αξιολόγηση, που έφερε πίσω τις αποφάσεις για καυτά τρέχοντα θέματα, θα κληθεί από σήμερα κιόλας η νέα υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, ευθύς μόλις παραλάβει το χαρτοφυλάκιο των φόρων από τον αναπληρωτή υπουργό, κύριο Τρύφωνα Αλεξιάδη.
 
Πριν καλά-καλά κάτσει στην καρέκλα της ή εκδοθεί το ΦΕΚ που θα περιγράφει αναλυτικά ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της, η κυρία Παπανάτσιου θα πρέπει να ενημερωθεί και να κάνει σχέδια για «μισή ντουζίνα» νομοθετικές εκκρεμότητες, που κρατούν «ομήρους» τους πολίτες, αλλά και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα η νέα υφυπουργός θα πρέπει:

 
-να αποφασίσει και να ανακοινώσει με ποια κριτήρια θα διατεθεί εφέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πώλησή του, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν καν αν είναι δικαιούχοι και τι ποσά θα λάβουν. Τυπικά, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet άνοιξε στις 31 Οκτωβρίου, αλλά οι ενδιαφερόμενοι που το επισκέπτονται, αντικρίζουν «λευκή οθόνη» στον υπολογιστή τους γιατί εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις. Για να λήξει η «ομηρία» εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που έχουν ανάγκη το επίδομα και να κινηθεί η αγορά, θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μέρες να καθοριστούν τα κριτήρια χορήγησης, γιατί αν δεν προλάβουν να αγοράσουν πετρέλαιο και να υποβάλουν αιτήσεις μέσα σε 50 μέρες, όσοι αποδειχτούν τελικά δικαιούχοι κινδυνεύουν να πάρουν τα λεφτά τους τον ...  Ιούνιο του 2017. Για τις αλλαγές αυτές, αναμένεται να της παραδώσουν πόρισμα οι υπηρεσίες του υπουργείου, με προτάσεις για αλλαγές στις ζώνες επιδότησης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που τις χαρακτηρίζουν (πχ με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα κάθε περιοχής κλπ).

Κλείσιμο
-να ανακοινώσει τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η προμήθεια των οποίων θα πρέπει να ξεκινήσει σε περίπου 10 μέρες. Για το θέμα αυτό, θα βρει επίσης εισηγήσεις στο συρτάρι της από τον προκάτοχό της, για αλλαγές που στόχο έχουν την ελάφρυνση των πιο παλαιών ΙΧ που έχουν απαξιωθεί.

-να νομοθετήσει, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, για το πλαστικό χρήμα και να πάρει αποφάσεις για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό ή άλλα κίνητρα για την χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής μέσω τραπέζης, αντί μετρητών.

-να ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις που θα συλλέγουν από 1.1.2017 οι καταναλωτές. Στόχος του σχεδίου που έχει εκπονήσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών, αλλά εκκρεμεί η νομοθέτησή του, είναι να τεθεί υποχρέωση κάλυψης δαπανών με κάρτες και πληρωμές μέσω τραπέζης, χωρίς να μπλέξουν ξανά με το «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων όπως στο παρελθόν.

-να καταλήξει στο σχέδιο ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων  εισοδημάτων, προκειμένου να έρθουν έσοδα στο κράτος.

Και όλα αυτά ενώ πρέπει να στηθεί και να λειτουργήσει το νέο περιουσιολόγιο. Αν δεν συμβούν άμεσα, τότε κινδυνεύει και με νέα αναβολή το όλο εγχείρημα που, κανονικά, θα πρέπει να στηρίζεται στη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν όλοι οι πολίτες την 1.1.2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης