Έρχεται το «καταθεσιολόγιο»: Αναδρομικοί έλεγχοι 15ετίας για όλους τους Έλληνες

Έρχεται το «καταθεσιολόγιο»: Αναδρομικοί έλεγχοι 15ετίας για όλους τους Έλληνες

Από κόσκινο καταθέσεις, εμβάσματα και όλα τα τραπεζικά προϊόντα που είχαν οι φορολογούμενοι από το 2002 μέχρι σήμερα – Η αρχή θα γίνει με τους 1,3 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στα 65 CD που κρατούν οι οικονομικοί εισαγγελέις – Συνολικά, πάνω από 1,5 εκατ. στο «δόκανο» της Εφορίας

Αναδρομικούς έλεγχους στις καταθέσεις, στα εμβάσματα και σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα που είχαν από το 2002 μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι, με σκοπό να συγκρίνει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους με τα εισοδήματα που δήλωναν τότε στην Εφορία, ξεκινάει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Και όχι μόνο για όσους έχουν στοχοποιηθεί για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό από τις διωκτικές αρχές, αλλά για όλους τους φορολογουμένους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν έτοιμα όλα τα στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου για τις κινήσεις και τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών κατά την τελευταία 15ετία (από το 2002 και μετά) προκειμένου να μπορούν να διασταυρωθούν με τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος Ε1.

Ηδη όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις δοκιμαστικές διασταυρώσεις σε δείγμα φορολογουμένων με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας (απόκλιση 1%-3%). Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλα δοκιμαστικά τεστ που θα συμπεριλάβουν πιο σύνθετα τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα, των οποίων ο έλεγχος απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και λάθη στη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως σφάλματα στους υπολογισμούς απόδοσης των κεφαλαίων, κατανομή εισοδημάτων σε συνδικαιούχους κ.λπ.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα


Οι έλεγχοι για τη λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» ξεκίνησαν το 2010 με κυριότερο μέσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το μέτρο αυτό επιχείρησε να το επεκτείνει σε όλους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η ιδέα άρεσε πολύ στους δανειστές. Ετσι, το σχέδιο αυτό ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν άμεσα ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Η αρχή θα γίνει άμεσα με διασταυρώσεις για τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στα 65 CD που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει πια το τραπεζικό απόρρητο απέναντι στις φορολογικές αρχές και έτσι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία των καταθετών για να τα συγκρίνουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα προς διαπίστωση κρουσμάτων «αδικαιολόγητου πλουτισμού». Το πώς ορίζεται και πώς αποδεικνύεται όμως ο «αδικαιολόγητος πλουτισμός» είναι ένα μόνο από τα μεγάλα θέματα που ανακύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου.
Συγκεκριμένα:

1. Το νέο σύστημα ελέγχων θα στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα εφαρμόζει η Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ με βάση τα στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τις δηλώσεις εισοδήματος Ε1 των περασμένων ετών.

2. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στο δόκανο της Εφορίας θα πιαστούν άμεσα πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι. Για όσους ο αλγόριθμος δείξει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, θα καλούνται στην Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις επί των ευρημάτων των ελέγχων. Για να μην υπάρξει συνωστισμός στα γκισέ των ΔΟΥ, θα γίνεται ιεράρχηση των υποθέσεων, ξεκινώντας από τους ελεγχόμενους με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση, μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας τουλάχιστον 600 ή και παραπάνω ελεγχόμενοι.

3. Ο φορολογούμενος θα δίνει τις δικές του εξηγήσεις και θα προσκομίζει δικαιολογητικά για να αποδείξει, αν μπορέσει, ότι τα επιπλέον κεφάλαια που εντοπίζει η Εφορία είναι από νόμιμη προέλευση και ήδη φορολογημένα. Με τον νόμο Παπακωνσταντίνου από το 2010, το βάρος της απόδειξης ότι είναι αθώος έχει μεταφερθεί πλέον στον φορολογούμενο, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει την ενοχή του η Εφορία, η οποία αρκείται στα αποτελέσματα της διασταύρωσης και καλείται μόνο να αποφασίζει αν θα δεχτεί ή όχι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του ελεγχομένου.

4. Οι έλεγχοι αυτοί θα ισχύουν εφεξής για όλα τα επόμενα χρόνια, αλλά και αναδρομικά. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επεκτείνουν τους ελέγχους στα έτη από το 2002 μέχρι και σήμερα, παρότι ανακύπτουν πολλά σοβαρά νομικά θέματα - και παραγραφής ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και για συντομία χρόνου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από το έτος 2010 και μετά, δηλαδή μέσα στην εποχή της κρίσης, όπου ο κόσμος έκανε μαζικά αναλήψεις των καταθέσεών του υπό τον φόβο της χρεοκοπίας ή για να πληρώνει φόρους και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις λόγω μείωσης των εισοδημάτων του.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (121)

αδιαφθορος

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΑΡΚΕΙ ΕΧΕΙ 20 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΜΑΥΡΑ 25000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ 500000 ΕΥΡΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΛΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΦΟΡΟΣ ΜΗΔΕΝ 500000 ΕΠΙ 45 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ 225000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ?ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ 500000 ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ 225000 ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΘΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΩΧΘΕΙ?

ΚΟυρεμα σε καταθεσεις και δανεια

Να κουρευτουν οι καταθεσεις για να παρουν ανασα τα δανεια και να εχει ο κοσμος χρημα να κινηθει η οικονομια. Απλα μαθηματικα ειναι. Ο λαος στηριζει Τσίπρα αλλα πρεπει να επισπευθει το κουρεμα

Ποιες καταθέσεις;

Από το 2013 (τουλάχιστον) ήταν αναμενόμενα τα Capital Controls. Οι ιδιώτες και οι εταιρείες έχουν βγάλει τα χρήματά τους από τις τράπεζες από το 2013-2014. Πριν γράψεις πληροφορήσου τι καταθέσεις υπάρχουν αυτή την στιγμή (ποσά και σε ποιους, ιδιώτες, εταιρείες, κράτος κλπ). Το κούρεμα πλέον είναι ανεφάρμοστο και καταστροφικό για ΣΕΝΑ. Τολμάς και αναφέρεσαι σε μαθηματικά όταν κατά πάσα πιθανότητα είσαι ανίκανος να λύσεις ασκήσεις αριθμητικής (όχι μαθηματικών) 5ης δημοτικού.

Γιατί να κουρευτούν τα δάνεια;

Εάν αναφέρεσαι σε δάνεια τα οποία πήραν χωριάτες (ως προς την συμπεριφορά), κομπλεξικοί, καράβλαχοι, άτομα μειωμένων σωματικών χαρακτηριστικών, άτομα μειωμένων νοητικών χαρακτηριστικών προκειμένου να αγοράσουν βλακώδη σπίτια ή βλακώδη αυτοκίνητα κλπ επειδή δεν είχαν κάτι άλλο να παρουσιάσουν πέρα από την ΑΓΟΡΑ προϊόντων, τότε πολύ καλά να πάθουν !!! Είναι ευχάριστο και επιθυμητό ότι έπαθαν, έτσι λειτουργεί η εξελικτική βιολογία.

Γιατί να κουρευτούν τα δάνεια;

Εάν αναφέρεσαι σε δάνεια τα οποία πήραν χωριάτες (ως προς την συμπεριφορά), κομπλεξικοί, καράβλαχοι, άτομα μειωμένων σωματικών χαρακτηριστικών, άτομα μειωμένων νοητικών χαρακτηριστικών προκειμένου να αγοράσουν βλακώδη σπίτια ή βλακώδη αυτοκίνητα κλπ επειδή δεν είχαν κάτι άλλο να παρουσιάσουν πέρα από την ΑΓΟΡΑ προϊόντων, τότε πολύ καλά να πάθουν !!! Είναι ευχάριστο και επιθυμητό ότι έπαθαν, έτσι λειτουργεί η εξελικτική βιολογία.

teo

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΚΑΚΕΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ !!!!

Ταμπακιέρα

Οι πιο πολλοί δεν έχουν σήμερα δεκάρα. Όσοι έχουν είναι ή μεγάλοι που δεν τους ακουμπάνε ή δικοί τους. Άρα ούτε τώρα έσοδα.

200 ευρώ ανά μήνα, όχι 1800

Η κυβέρνηση να βάλει όριο ανάληψης σε φυσικό χρήμα 200 ευρώ ανά μήνα. Το όριο αυτό να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως (και για τους 90 ετών!). Σε λίγους μήνες όλα θα είναι διαφορετικά (προς το καλύτερο).

Εσυ πρέπει να είσαι

Από το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγείται αλλιώς. Αν δεν το έχεις καταλάβει το νόμισμα μας είναι το ΕΥΡΩ. δεν είναι το IOU του Βαρουφάκη. Φίλε είσαι παγιδευμένος στον μικρόκοσμο σου και δεν βλέπεις την μεγάλη εικόνα. Με πρόσχημα την φοροδιαφυγή (αυτή είναι μόνο το πρόσχημα), βασικά δικαιώματα χάνονται και τα πράγματα βήμα βήμα οδηγούνται εκεί που πρέπει να οδηγηθούν.... Αν κατάλαβες, κατάλαβες. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω παραπάνω.

Tassos

Δε ζεις στην εποχή του Σταλινισμού! Βαλαμε συνέταιρο στην τσέπη μας κ δεν το ξέραμε;

ΑΚΗΣ - ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Χαχαχα, οπότε ο Σταθάκης και η συμμορία των Συριζαίων του one million euro club θα "δώσουν" στεγνά τους εαυτούς τους.... Καλό το παραμύθι, όμως οι δράκοι μπόλικοι!

kostas

Σε ενα σοβαρο κρατος με μια σοβαρη κυβερνηση δεν θα λεγονταν αυτες οι βλακειες. Αυτα τα κανεις στα μουλωχτα. Δηλαδη αν ερθει μια μερα ο Αλεξιαδης και σου πει που βρηκες ρε μαγκα τα 50000 ευρω που ειχες καποτε σε λογαριασμο και του πεις οτι σου τα δανεισε κρυφα ο θειος σου ο Καραμπελας λιγο πριν πεθανει και δεν χρειαστηκε να τα επιστρεψεις αυτοι απο τον Καραμπελα τι θα παρουν;

.

Ληξιαρχικη πραξη θανατου του θειου Καραμπελα; Ελεγχος κινησεων στο λογαριασμο του θειου Καραμπελα; Ελεγχος πηγης εισοδηματων του θειου Καραμπελα; Αν θελουν μια χαρα σε βρισκουν κουτοπονηρε Ελληναρα.

Ηλιας

Ουτε ενα ευρω σε ελληνικες αριστερες τραπεζες θα σας τα απαλλοτριωσουν

Οικιακή βοηθός σε 90χρονη

Πληρώνομαι 12000 ευρώ το έτος καθαρά στο χέρι, αφορολόγητα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Συν 4000 ευρώ σε είδος (επιπλωμένο σπίτι, κοινόχρηστα, φαγητό, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ). Τα 12000 ευρώ όπως είναι τα βγάζω ΟΛΑ εκτός Ελλάδος στην πατρίδα μου. Τι θα μού κάνετε;;; Πώς θα με πιάσετε;;;

@

90 ε; Θα σε δω σε 1-2 χρονακια ποιο κοροιδο θα στ ακουμπαει!

kostas

Ουτε σε ταινια επιστημονικης φαντασιας δεν γινεται αυτο. Σε μια χωρα που στο τελος του μηνα στις τραπεζες γινεται χαμος για να πληρωθει ο ΕΝΦΙΑ και ακουμε συνεχως τη φραση "κολλησε το συστημα στα κεντρικα"και οταν ληγειη προθεσμια για τις φορολογικες δηλωσεις οι λογιστες τις καταθετουν στις 3 τα μεσανυχτα γιατι την ημερα "μπλοκαρει το συστημα" θα γινουν τετοιοι έλεγχοι. Τι αλλο θα ακουσουμε θεε μου. Αυτος ο Αλεξιαδης μηπως να αλλαξει επαγγελμα και να γινει σεναριογραφος ταινιων με πρωταγωνιστη τον Μπρους Γουιλις; Κοψτε τις παπαρες ρεεεεεεεεε. Αλεξιαδη αν κανεις τετοιο ελεγχο ο πρωτος που θα κληθει να δωσςι εξηγησεις εισαι εσυ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης