Το Eurogroup παραπέμπει στο Ecofin το ερώτημα για κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία

Το Eurogroup παραπέμπει στο Ecofin το ερώτημα για κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία

Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ θα ζητήσουν από την Κομισιόν να σχεδιάσει τις κυρώσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν Λισαβόνα και Μαδρίτη για το έλλειμμά τους, εντός 20 ημερών - Τι συζητήθηκε για το Brexit

Το Eurogroup παραπέμπει στο Ecofin το ερώτημα για κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία
Για δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup, η Ελλάδα δεν βρέθηκε επισήμως στην ατζέντα, με κύρια θέματα τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης μετά το Brexit και τις συστάσεις της Επιτροπής για το έλλειμμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που θέτει και τις δύο χώρες εκτός των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι υπουργοί μίλησαν για τις αντιδράσεις των αγορών στο βρετανικό δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο αποτέλεσμά του στην οικονομία της ευρωζώνης, τονίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως ενημέρωσε τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τον αντίκτυπο του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας πως οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των αγορών επηρέασαν την ευρωζώνη σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς τομείς.

Δεδομένου επίσης πως μειώνεται η ώθηση που έδωσε η μείωση της τιμής του πετρελαίου στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, το δημοψήφισμα "ξάφνιασε τις αγορές", και όσο περισσότερο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο πιο αναγκαίο θα γίνει να ξεκαθαρίσει η Μεγάλη Βρετανία τη στάση της και να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θέλουν να ξεκαθαρίσει τη στάση του το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από τον καθορισμό νέου πρωθυπουργού, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό το συντομότερο δυνατό, με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών να τονίζει πως ενημέρωσε τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit κοστίζει στη Μεγάλη Βρετανία 1%-2,5% από το ΑΕΠ της και στην ευρωζώνη 0,2%-0,5% μέχρι το 2017.


Πρώτη φορά εξετάζει κυρώσεις η Επιτροπή για απόκλιση σε δημοσιονομικούς στόχους
Σχετικά με τις δύο χώρες της Ιβηρικής που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους, οι υπουργοί θα ζητήσουν αύριο κατά τη διάρκεια του Ecofin (συνάντηση των ΥΠΟΙΚ όλης της ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να συμπληρώνει πως υπήρξε ισχυρή στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής για Ισπανία και Πορτογαλία.

Αναφορικά με τις δύο χώρες, ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέβασε τους τόνους, λέγοντας πως "μιλήσαμε για Πορτογαλία και Ισπανία και η Ευρωπαική Επιτροπή παρουσίασε τις συστάσεις της, τις οποίες  θα συζητήσουμε αύριο στο Ecofin. Σήμερα πάντως δεν μιλήσαμε για κυρώσεις και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως και οι δύο χώρες εξέρχονται από μια δύσκολη κρίση και εργάζονται πολύ σκληρά".

Σημαντικό είναι πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη-μέλη, η οποία θα λάβει εντολή αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να σχεδιάσει τις κυρώσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για το έλλειμμά τους οι δύο ιβηρικές χώρες, εντός 20 ημερών.

Οι πιθανές κυρώσεις αποτελούν πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ τους, ένα σημαντικό βάρος στις οικονομίες και των δύο χωρών. Συνεπώς, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω, με ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν πως το μέγεθος τους προβλέπεται να είναι χαμηλότερο, έως και μηδενικό.

Τέλος, οι δύο χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και αυτές τις συστάσεις τους για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούν να λάβουν εντός δέκα ημερών, έτσι ώστε να εξεταστούν από την Επιτροπή.


Στη σκιά του «bail-in» η Ιταλία
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει και η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, καθώς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συμφωνούν με την ύπαρξη ευελιξίας στην τήρηση των τραπεζικών κανονισμών. Ως γνωστόν, οι ιταλικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη του κόσμου, είναι εκτεθειμένες σε τεράστιο μέγεθος κόκκινων δανείων, που απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, το Brexit επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ιταλικές τράπεζες και η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα σχέδιο κρατικής ενίσχυσής τους, κάτι που βρίσκει όμως αντίθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν γίνει δυνατή η κρατική βοήθεια προς μια τράπεζα, θα πρέπει πρώτα να γίνει «bail-in» στους καταθέτες.

Ως μια «λογική λύση» χαρακτήρισε το «bail-in» ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας επίσης πως, αν και δεν συζητήθηκε επισήμως το ζήτημα στο Eurogroup, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει τους κανονισμούς της Τραπεζικής Ένωσης, που προβλέπει το «bail-in» ως ένα εργαλείο για εξυγίανση των τραπεζών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης